Ρουμανία: Η πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανάπτυξη, η αισιοδοξία των managers και το αντίο στον Λένιν

Ρουμανία: Η πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανάπτυξη, η αισιοδοξία των managers και το αντίο στον Λένιν

Του Γρηγόρη Παπαγεωργιάδη

Αισιόδοξοι οι Ρουμάνοι managers για την πορεία της οικονομίας

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ρουμανίας (INS) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε manager που απασχολούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και επικεντρώθηκε στις προβλέψεις τους για τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έρευνα, οι προβλέψεις είναι θετικές, μιας και υπάρχουν προσδοκίες για σημαντικές αυξήσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, για τη βιομηχανία της χώρας οι managers προβλέπουν μία μέση αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 13% και παράλληλη αύξηση των τιμών βιομηχανίας κατά 2%.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, η προσδοκία αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που θα κατασκευαστούν στη Ρουμανία φτάνει το 26% και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο δύναται να αυξηθεί κατά 10%, με τις τιμές όμως να μένουν σταθερές. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο προβλέπουν αύξηση του όγκου πωλήσεων μέχρι 10% και τις παραγγελίες να αυξάνονται μέχρι 8%, αλλά υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις όσων αφορά των αριθμό των απασχολουμένων (12% μείωση). Κλείνοντας την έρευνα, στον τομέα των υπηρεσιών οι managers των εταιρειών προβλέπουν αύξηση της ζήτησης κατά 12% με παράλληλη αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων (9%) και με τις τιμές να παραμένουν σταθερές.

Κλείνοντας, η INS υπογράμμισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως όλα τα παραπάνω αφορούν σε εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Ρουμανίας και δεν αποτελούν στατιστικούς δείκτες.
Για ολόκληρο το report μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή της στήλης.

6.389 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία

Συνεχίζεται η επέκταση των ελληνικών εταιρειών στη Ρουμανία, σύμφωνα με το εμπορικό μητρώο της χώρας, όπου η χώρα κατατάσσεται στην 4η θέση με 6.389 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη χώρα (στοιχεία μέχρι τις 30 Απριλίου 2016). Σε σχέση με την αρχή της χρονιάς έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 111 νέες εταιρείες, γεγονός που δείχνει την ισχύ της χώρας μας στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά αγορά των Βαλκανίων.

Σε όσους ενδιαφέρονται την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας και όχι μόνο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στο liberal.gr: Επιχειρείν στο εξωτερικό; 6 «οδηγίες προς ναυτιλομένους» ή να επικοινωνήσει με τον επιμελητή της στήλης.

Μόνο 11% των κτηρίων της Ρουμανίας μπορούν να θεωρηθούν καινούρια

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές μεσιτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, τα νέα κτήρια στη Ρουμανία ανέρχονται περίπου σε 1.000.000 του συνόλου των 8.900.000 που υπάρχουν στη χώρα. Η μεθοδολογία της έρευνας βασίστηκε σε μία εκ βάθους ανάλυση των στοιχείων της INS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία).

Με τον όρο νέα κτήρια η εταιρεία θεωρεί όσα κατασκευάστηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Το 2015 παραδόθηκαν 5% περισσότερα κτήρια σε σχέση με το 2014, με «πρωταθλητές» να αναδεικνύονται οι περιοχές του Ιασίου και του Σιμπίου.

Ρουμανία: Πανευρωπαϊκή πρωτιά με 4,2% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Για ακόμη ένα τρίμηνο η ρουμάνικη οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπερνά το 3% και έφτασε τελικά το 4,2% το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα στοιχεία αφορούν την ανάπτυξη συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015 η ανάπτυξη έφτασε το 1,6%.

Οι δείκτες αυτή φέρνουν τη χώρα στην πρώτη θέση ανάμεσα τις 28 χώρες που παρακολουθεί η Eurostat και κινούνται σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια αναφορικά με την ανάπτυξη της χώρας για τη χρονιά που διανύουμε.

Οι κατασκευαστές γραφείων επικεντρώνονται στα «έξυπνα κτήρια»

Συνέδριο για την αγορά real estate στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή εκπρόσωπων από μεγάλα επενδυτικά fund ακινήτων από την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες που εξειδικεύονται κυρίως στην ανέγερση μεγάλων κτηρίων γραφείων, μία αγορά που, αν και με έντονο ανταγωνισμό, έχει ακόμη προοπτική ανάπτυξης, κυρίως λόγω των μεγάλων εταιριών –ιδιαίτερα από τον κλάδο της πληροφορικής– που συνεχίζει να προσελκύει η χώρα.

Ο ανταγωνισμός για την αγορά γραφείων χαρακτηρίστηκε ως έντονος και η έμφαση που δίνεται πλέον από τους developers είναι για την κατασκευή έξυπνων αλλά και πράσινων κτηρίων.

(οριστικό) Αντίο Λένιν… το μνημείο των ψυχών στη θέση του αγάλματος του πάλαι ποτέ ηγέτη της ΕΣΣΔ

Σε μία ιδιαιτέρως φορτισμένη ατμόσφαιρα έγιναν πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου των Ψυχών που οδεύουν στον Παράδεισο», στη θέση που υπήρχε κατά τη διάρκεια της περιόδου του κομμουνισμού το άγαλμα του Λένιν στο Βουκουρέστι.

Ο γλύπτης κ. Mihai Buculei, που φιλοτέχνησε το έργο, το ονόμασε «φτερά» και είναι αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν κατά του κομμουνισμού και στα θύματά του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του δημιουργού του έργου ήταν πολιτικός κρατούμενος στο Aiud.

Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου μίλησε και ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Klaus Iohannis, που για άλλη μία φορά μίλησε για τον προβληματισμό του επειδή η έρευνα για τα εγκλήματα που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου του κομμουνισμού έχουν βαλτώσει.

Βέλγοι επενδύουν 500.000 ευρώ για ένα νέο site ακινήτων

Σε επένδυση 500.000 ευρώ προχωρεί βελγικός επιχειρηματικός όμιλος για την ανάπτυξη ιστοσελίδας αναζήτησης ακινήτων στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Wizmo.ro, ο λόγος που προχωρούν σε αυτήν την επένδυση είναι η εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρουμανίας και η προοπτική της αγοράς ακινήτων, που την έχουν μελετήσει εκτεταμένα προτού προβούν στην επενδυτική κίνηση.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο site ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε διαδικασίας πώλησης σε μεγάλο fund, με το τίμημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, να ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

3 χρόνια φυλάκιση για πρώην υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των πολιτικών που καταλήγουν στη φυλακή. Αυτήν τη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την τριετή φυλάκιση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Stelian Fuia μετά την έφεση που είχε ασκήσει στην πρωτόδικη απόφαση για 3ετή φυλάκιση.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός αφορά την πώληση γης που άνηκε σε Κρατικό Ινστιτούτο στην περιοχή Fundulea στο οποίο ήταν διευθυντής την περίοδο 2005 - 2007, που προκάλεσε τελικά ζημία στο ρουμάνικο κράτος που ξεπέρασε τις 350.000 ευρώ.

Ο κ. Fuia διατέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το 2012, ενώ είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός στο αντίστοιχο πόστο που φυλακίζεται.

Mall στο Σιμπίου πουλήθηκε για 100.000.000 ευρώ

Το μεγάλο επενδυτικό fund στον χώρο των ακινήτων, ΝΕΡΙ, προχώρησε στην εξαγορά του Shopping Center Sibiu με συνολικό τίμημα που ανήλθε στα 100.000.000 ευρώ. Το εμπορικό κέντρο διαθέτει 79.000 τ.μ. διαθέσιμα προς ενοικίαση και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006. Πωλητής ήταν το επίσης επενδυτικό fund Argo Capital Investments, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ενώ υπάρχει και ελληνική παρουσία σε υψηλό διοικητικό επίπεδο).

Το Σιμπίου θεωρείται μία από τις ανερχόμενες περιοχές της Ρουμανίας, τόσο ως τουριστικό θέρετρο, όσο και ως περιοχή με εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό για τη βιομηχανία και την πληροφορική, ενώ ο πληθυσμός του ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους.

Ξεκινά η επιχείρηση «Απόλλων» για το ρουμάνικο ΣΔΟΕ

Ειδική εκστρατεία κατά των πλαστών τιμολογίων ξεκίνησε η ANAF (το αντίστοιχο ΣΔΟΕ της Ρουμανίας). Η εκστρατεία πήρε την κωδική ονομασία «Απόλλων» και έχει σαν στόχο τον περιορισμό ή ακόμη την εξάλειψη του φαινομένου των πλαστών τιμολογίων, που έχουν σαν αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 10.000.000 ευρώ. Παράλληλα, εξελίσσεται και η επιχείρηση «Κρόνος» κατά της παράνομης απασχόλησης και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι δύο αυτές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν συνδυαστικά.

Επιμέλεια: More Group of Companies (www.more-group.eu) – Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης ([email protected])