Ρουκέτες για τις τράπεζες μετά τις «βόμβες Μακεδονίας»

Ρουκέτες για τις τράπεζες μετά τις «βόμβες Μακεδονίας»

Της Σοφίας Βούλτεψη*

voΚαι ξαφνικά έπεσαν (πάλι) όλοι από τα σύννεφα. Πιο… βίαιη υπήρξε η πτώση εκείνων που τόσον καιρό πίστευαν (και προπαγάνδιζαν) πως η οικονομία είναι το… μεγάλο ατού του κ. Τσίπρα (κατά δήλωσή του, βέβαια). Και ως εκ τούτου, αφού ο άνθρωπος τα είχε όλα λύσει, γιατί να μην ασχοληθεί και με το Σκοπιανό;

Με αυτό (με το Σκοπιανό και την παράδοση της Μακεδονίας) ασχολήθηκε αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας σ' όλη τη διάρκεια του 2018. Κι' ας χτυπούσαν οι καμπάνες των ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών.

Και ο Δραγασάκης περίμενε υπομονετικά να τελειώσει το αφεντικό του με τις βόμβες Μακεδονίας για να ρίξει τις ρουκέτες του για τις τράπεζες!

Γι' αυτό και όποιος τολμούσε να πει πως η οικονομία πάει χάλια και πως η χώρα διαβιοί (λέμε τώρα) χωρίς τραπεζικό σύστημα, τινάζονταν όλοι να τον φάνε ζωντανό.

Ρωτούσαμε ξανά και ξανά τον τελευταίο καιρό: Πώς γίνεται να πηγαίνει καλά η οικονομία όταν οι τράπεζες έχασαν μέσα στο 2018 το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας;

Εμείς το λέγαμε, εμείς το ακούγαμε.

Ξαναρωτούσαμε τις μέρες που συζητούσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της από τη Βουλή με διάφορες ύποπτες αλλαγές στάσεων από βουλευτές: Μα αυτό ήταν το θέμα; Προς τι η πρεμούρα; Μόνο τις τέσσερις μέρες που συζητάμε οι τράπεζες έχασαν άλλο ένα 16% της αξίας τους.

Και πάλι εμείς το λέγαμε και εμείς το ακούγαμε.

Τώρα, πληροφορούμαστε ότι οι τράπεζες έχασαν μέσα στον (σκοπιανό) Ιανουάριο σχεδόν άλλο ένα 14% της αξίας τους και πλέον (οι τέσσερις συστημικές) αξίζουν μόλις 3,68 δισ.!

Αλλά αυτά έκαναν πως δεν τα έβλεπαν! Όλοι! Και οι δανειστές, με επικεφαλής την κ. Μέρκελ και τον κ. Μοσκοβισί που μας επισκέφθηκαν για να επαινέσουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να μας ενημερώσουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια!

Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να γίνουν οι Σκοπιανοί «Μακεδόνες»!

Και αφού αυτή η ιστορία έληξε με τον πιο επικίνδυνο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα, θυμήθηκε, στις 31 Ιανουαρίου, να μας πει ο κ. Δράγασάκης ότι «αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια, μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος»!

Τι μας λέτε, καλέ; Και γιατί δεν τα λέγατε αυτά όταν δίνατε μάχη για να γίνει ο Ζάεφ πρωτοξάδελφος του Μεγαλέξανδρου;
Τώρα θυμήθηκε ο σιωπηλός κ. Δραγασάκης να μας προαναγγείλει τα νέα δεινά;

Και δεν μας λέτε κύριοι της κυβέρνησης; Εσείς δεν μας είχατε ζαλίσει το κεφάλι όλο το 2013 και όλο το 2014 ότι θα θέτατε τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο;

Τι είχε ο Δραγασάκης στο κεφάλι του όταν υποστήριζε (9 Νοεμβρίου 2014, Alpha 9,89) ότι «η ανάπτυξη με δανεικά είναι ένα μοντέλο που ανήκει στο παρελθόν. Αν δεν πετύχουμε την διαπραγμάτευση του χρέους, θα προσπαθήσουμε να μην είμαστε μόνοι, αλλιώς θα παλέψουμε με ό,τι μπορούμε σε διμερή βάση».

Και τι εννοούσε όταν (στις 18 Φεβρουαρίου 2015) δήλωνε ότι «την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»;

Και τι ήθελε να πει ο ποιητής όταν (στις 5 Νοεμβρίου 2013) ξιφουλκούσε δηλώνοντας πως «εφόσον δεν γίνει δεκτή η πρότασή μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη…»;

Και όταν στα 9 Μαΐου 2015, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωνε ότι «το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες»;

Και τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν έλεγε:

-7 Δεκεμβρίου 2013, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαιο του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν, ώστε να περάσουν το ταχύτερο υπό δημόσιο έλεγχο, προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των ξένων λόμπι, των αρπαχτικών των αγορών, που θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μέσα σε μια νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί. Και από τη διάλυση της Ευρωζώνης κανένας λαός δεν θα βγει κερδισμένος, παρά μονάχα τα αρπαχτικά κοράκια των αγορών».

-23 Φεβρουαρίου 2014, Τσίπρας, συνέντευξη, Βήμα της Κυριακής: «Το κράτος έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες λοιπόν δεν μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο και την ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Θα αλλάξουμε άμεσα τον ισχύοντα νόμο για το ΤΧΣ, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της διοίκησής του αλλά και τον ουσιαστικό, εποπτικό ρόλο της κυβέρνησης στα ΔΣ των τραπεζών».

-17 Νοεμβρίου 2013, συνέντευξη Τσίπρα στην «Αυγή» για το… «Σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς»: «Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια νέα δομή του τραπεζικού συστήματος, όπου θα συνυπάρχουν τράπεζες - ταμιευτήρια μικρού μεγέθους και περιφερειακής εμβέλειας, αναπτυξιακές τράπεζες και τράπεζες ειδικού σκοπού ή συνεταιριστικές».

-9 Ιανουαρίου 2014, συνέντευξη Λαφαζάνη στον Σκάι: «Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση (...) θα υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική για τις τράπεζες».

-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Το τραπεζικό σύστημα και ο δημόσιος έλεγχος σ' αυτό, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας του έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία μιας αριστερής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Συγκεκριμένα για την ανακεφαλαιοποίηση, θέση μας είναι ότι, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα, πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος και αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όσες δηλαδή τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους πρέπει να αποτελέσουν δημόσια ιδιοκτησία και να τεθούν υπό κοινωνικό έλεγχο. Στόχος να υλοποιούν και να στηρίζουν πολιτικές που σταθεροποιούν την οικονομία και προωθούν την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Στη Διακήρυξη παρουσιάζουμε κάποιες σχετικές ιδέες όπως: Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των αναγκών: ίδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη λαϊκή στέγη, τη δημιουργία εγχειρημάτων συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τη στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης που απειλούνται. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ίδρυση τραπεζών αναπτυξιακού – επενδυτικού χαρακτήρα, που θα στηρίξουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (π.χ. επιχειρήσεις με νέα προϊόντα, διάσωση και εξυγίανση κλάδων κλπ), μετά τη διάλυση του παραγωγικού ιστού που συντελείται και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές».

Από κοντά και ο αλά Βίπερ Νόρα δακρύβρεχτος Καμμένος, που στις 10 Φεβρουαρίου 2015, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, έλεγε:

«Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο»!

Και επιτέλους: Ο κ. Δραγασάκης δεν ήταν αυτός που εν χορδαίς και οργάνοις μας ανακοίνωσε (3 Αυγούστου 2017)τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του και σύμφωνα με τις οποίες είχε εγκριθεί η πρόταση για ίδρυση της… Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ, που θα ήταν δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και θα… λάμβανε την μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα;

Ο Δραγασάκης δεν μας δούλευε κανονικά όταν τον Μάιο του 2015 μας ενημέρωνε για την πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank);

Και προφανώς κανονικά μας δούλευε όταν, στις 2 Ιουνίου 2015, μιλώντας στο συνέδριο της ευρωομάδας της Αριστεράς, μας διαβεβαίωνε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι για μας η τρόικα τελείωσε. Η τρόικα τελείωσε και μαζί της έχουν τελειώσει τελεσίγραφα και εκβιασμοί και μπλόφες».

Τώρα, τι ακριβώς θέλει να μας πει;

Προφανώς ότι τώρα που ντύσαμε τους Σκοπιανούς με το κοστούμι του «Μακεδόνα», ας κόψουμε και ένα γαμπριάτικο κοστουμάκι στους Έλληνες.

*Η κ. Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β'' Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος