Να προσέχουν οι Έλληνες μην πάρουν τον ίδιο δρόμο με τη Βενεζουέλα

Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018, 00:02
-A +A
Να προσέχουν οι Έλληνες μην πάρουν τον ίδιο δρόμο με τη Βενεζουέλα

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής περιγράφει στο liberal.gr, η κ. Ροσίο Γκιχάρο, Γενική Διεθύντρια του think tank «CEDICE» (Κέντρο Διάδοσης των Οικονομικών Ιδεών για την Ελευθερία).

Η κ. Γκιχάρο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στενό φίλο του Τσάβες και του Μαδούρο και προειδοποιεί τους Έλληνες να προσέχουν να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τη Βενεζουέλα. Στο 1 δολάριο διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, ενώ είναι αδύνατο να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

Ποια είναι, με λίγα λόγια, η κατάσταση στη Βενεζουέλα;

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μία γενικευμένη κρίση αυτή την περίοδο με τον πληθωρισμό να είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη.

Ο Steve Hanke, καθηγητής του πανεπιστημίου John Hopkins, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό της Βενεζουέλας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 37.000%, που προφανώς είναι ιστορικό υψηλό.

Όπως θα γνωρίζετε, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την κακή διατροφή και την έλλειψη αγαθών, με αποτέλεσμα ο κόσμος της διασποράς, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα να εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4 εκατομμύρια.

Τα προβλήματα είναι πολλά και τα ακούμε και τα διαβάζουμε καθημερινά. Υπάρχει λύση; Υπάρχει τρόπος να αλλάξει η κατάσταση;

Εγώ που μένω εκεί δεν πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να λυθούν τα προβλήματα στην παρούσα χρονική στιγμή. Διότι ακόμη και η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη, ενώ η κυβέρνηση έχει τεράστια εξουσία. Την ίδια ώρα, η παραγωγή πετρελαίου και τα έσοδα από τον μαύρο χρυσό μειώνονται. Υπάρχουν, επίσης, προβλήματα με διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, αλλά και πολύ αυξημένη τρομοκρατία. Συνεπώς, δεν βλέπω να αλλάζει σύντομα η κατάσταση. Έχουν έρθει και πολλοί Κουβανοί στη Βενεζουέλα, οι οποίοι έχουν διεισδύσει στον στρατό και ο στρατός υποστηρίζει τον Μαδούρο.

Με όλη αυτή την κατάσταση που περιγράφετε, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν σε ένα πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Μαδούρο;

Ο κ. Τσίπρας ήταν στενός φίλος και με τον Τσάβες και αργότερα με τον Μαδούρο. Το μήνυμα είναι ένα: «Να προσέχετε και να βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση διότι ο σοσιαλισμός περιορίζει τις ελευθερίες του κόσμου». Δείτε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς, με τον υπερπληθωρισμό και την έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά προέρχονται από τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό. Οι Έλληνες θα πρέπει να δουν τη Βενεζουέλα και να μην κάνουν το λάθος και πάρουν τον ίδιο δρόμο. Είναι σημαντικό να προσέχουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την καθημερινότητα στη χώρα σας;

Πρώτα απ’ όλα, εργάζομαι σε ένα think tank που ασχολείται με τις ατομικές ελευθερίες και τις ιδέες της Ελεύθερης Αγοράς. Αντιμετωπίζω πρόβλημα ακόμη και στις μετακινήσεις αφού δεν είναι ασφαλές να περπατάς στους δρόμους. Η εγκληματικότητα είναι πολύ μεγάλη, όμως το σημείο που επηρεάζει πάρα πολύ την καθημερινότητά μου είναι ο υπερπληθωρισμός. Σκεφτείτε ότι έχω την τύχη να παίρνω έναν καλό συγκριτικά μισθό, αλλά τι να τον κάνω; Είναι 3,5 εκατ. μπόλιβαρ, που είναι ικανοποιητικά χρήματα σε μπόλιβαρ αλλά αντιστοιχούν μόλις σε 20 δολάρια.

Άρα, είναι απαγορευτικό να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό…

Ακριβώς. Καταλαβαίνετε πόσο ακριβό είναι να αγοράσει κανείς ένα εισιτήριο και να ξοδέψει χρήματα σε διακοπές; Σκεφτείτε ότι εγώ βρίσκομαι στην Αθήνα για μία εκδήλωση επειδή μου καλύπτει τα έξοδα η ηγεσία της αντιπολίτευσης. Αλλιώς δεν θα μπορούσα. Αρκεί να πούμε ότι ο κατώτατος μισθός είναι 1 δολάριο. Τι να κάνεις με ένα δολάριο; Καθημερινά ενισχύεται η μαύρη αγορά, αφού ο υπερπληθωρισμός δυσκολεύει συνεχώς την κατάσταση.

Ναι, αλλά ο Μαδούρο πανηγύριζε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Δεν έλυσε η αύξηση το πρόβλημα;

Σε καμία περίπτωση δεν λύθηκε το πρόβλημα και δεν θα μπορούσε άλλωστε. Είναι αστείο να λυθεί έτσι το πρόβλημα. Η οικονομική κρίση βαθαίνει καθημερινά και ο υπερπληθωρισμός «τρώει» τα εισοδήματα. Είναι αδύνατο να αυξήσεις τον μισθό με διάταγμα και να πετύχεις κάτι. Δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα με διατάγματα.

Φωτογραφία: APImages

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 27/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα