Ρος, αγόρι μου, δεν ήξερες. Δεν ρώταγες για τον Μαρινάκη;

Ρος, αγόρι μου, δεν ήξερες. Δεν ρώταγες για τον Μαρινάκη;

Αυτός ο υπουργός του Εμπορίου του Τραμπ πρέπει να είναι πολύ επιπόλαιος τύπος. Δεν προσέχει. Είναι απρόσεκτο αγόρι. Κι επιπλέον δείχνει να μην γνωρίζει. Το κακό είναι ότι δεν ρωτάει κιόλας! Να πάρει ένα τηλέφωνο τον Αλέξη και να τον ρωτήσει για τον Μαρινάκη. Τόσοι και τόσοι ξένοι ηγέτες τηλεφωνούν στον Αλέξη για να πάρουν την συμβουλή του για τα μεγάλα θέματα που καίνε τον πλανήτη. Και αυτός, ένας υπουργός του Εμπορίου, δεν έκανε τον κόπο να ρωτήσει τον Αλέξη πριν αποφασίσει να κάνει συνέταιρο τον Μαρινάκη; Ο Καμμένος τι θα πει τώρα;

Όχι, ο Έλληνας εφοπλιστής δεν θα πάει σύμβουλος στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός έχει κι αυτός κάτι πλοία κι είπε να τα ενώσει με εκείνα του Μαρινάκη. Ένα ντιλάκι είναι της τάξης των 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όχι σαν κι αυτά τα σπουδαία deals που κάνει ο Καρανίκας.

Τι θα του έλεγε του κ. Γουίλμπορ Ρος ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Πιθανότατα ό,τι έλεγε το Μαξίμου για τον κ. Μαρινάκη σε non paper της 28ης Απριλίου του 2018 και με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά. Τότε, λοιπόν, το non paper έγραφε: «τελικά, πρέπει να είναι βαθιά απελπισμένος ο ναρκέμπορος χρηματοδότης των Παραπολιτικών για να κάνει πρωτοσέλιδο αυτή την ανοησία περί δήθεν μίζας σε σύμβουλο υπουργού». Και για να μην μένει αμφιβολία για το ποιος είναι ο χρηματοδότης των Παραπολιτικών, το non paper κατέληγε ως εξής: « Η συνέχεια στον φυσικό χώρο των κ Μαρινάκη και Κουρτάκη, τις αίθουσες των δικαστηρίων».

Λέτε να έχει αλλάξει άποψη ο κ. Τσίπρας για τον κ. Μαρινάκη; Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι για ποιον λόγο ο κ. Τσίπρας είναι τόσο θυμωμένος με τον κ. Μαρινάκη. Δεν ήταν πάντα έτσι οι σχέσεις τους. Πριν φτάσουν στα όρια είχαν συναντηθεί πολλές φορές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μαρινάκης στις 2 Μαΐου και με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο: «Δηλώνω δε κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με τη Ν.Δ. και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχω βοηθήσει την κυβέρνηση σας και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου».

Κι επειδή αυτή η αιχμή δεν απαντήθηκε, εμείς μπορούμε να υποθέσουμε ότι όντως συναντιόντουσαν και κάτι συνέβη και έπαψαν να συναντιούνται. Οπότε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αρχίσουν και πάλι να βλέπονται. Και ειλικρινά δεν βλέπω που είναι το κακό. Αν είναι κακό σήμερα, αυτό σημαίνει ότι ήταν κακό και χτες. Όπως δεν βλέπω γιατί είναι κακό ένας επιχειρηματίας να βοηθάει μία κυβέρνηση. Τον τόπο του βοηθάει. Σκεφτείτε τώρα να έχει ένα σοβαρό πρόβλημα ο Αλέξης. Ποιος θα φτάσει πιο κοντά στον Τραμπ; Ο Αλέξης μέσω του Καμμένου που ξέρει κάποιον Πάτερ Άλεξ στην Αστόρια ή τον Μαρινάκη που έχει συνέταιρο τον Γουίλμπορ τον Ρος στην κυβέρνηση του Τραμπ;

Όσο για την δίκη για το πλοίο με τα ναρκωτικά; Οι ένοχοι στην φυλακή! Με στοιχεία και πέραν κάθε αμφιβολίας. Μόνο που οι δίκες γίνονται στην αίθουσες των Δικαστηρίων και όχι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ως Παοκτζής ανησυχώ σοβαρά. Εκεί που το έχουμε δεμένο το πρωτάθλημα, να μας βγει και πάλι με κόκκινο μπροστά μας ο Βαγγέλης. Όχι Ιβάν, αυτό δεν θα το αντέξουμε. Αυτό το πρωτάθλημα είναι δικό μας. Δεν ξέρω τι πήγες και είπες και τι συμφώνησες με τον Βαγγέλη, αλλά έπρεπε να το προβλέψεις και να του πεις: «Κάτω τα χέρια από αυτό το έπαθλο». Διότι Ιβάν έχουμε τρελαθεί στην δίαιτα τόσα χρόνια.

Ως πολίτης έχω να πω το εξής: Θα έρθει κάποια μέρα και στην Ελλάδα η στιγμή που οι πρωθυπουργοί θα σέβονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και δεν θα συμπεριφέρονται ως μονάρχες. Αλλά και οι επιχειρηματίες θα είναι πολίτες και όχι ολιγάρχες σε μία χώρα που μετράει μόνο το χρήμα και η δύναμη. Δεν ζητάω πολλά. Μόνο τα αυτονόητα!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

* ταυτόχρονη δημοσίευση με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, της στήλης «πετριές»