Ριφιφί στις θυρίδες;

Ριφιφί στις θυρίδες;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Οι δηλώσεις Αποστόλου (πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) για τις θυρίδες, ως πιθανές πηγές εσόδων για την άσκηση της απολύτως ψηφοθηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είναι καινούργιες. Τις είχε επαναλάβει παλαιότερα ο σοβαρός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, Δραγασάκης.

Μα και ο άλλος σοβαρός πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σακελλαρίδης είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2015 πως «έκλεισαν οι τράπεζες γιατί θέλαμε να φορολογήσουμε τους πλούσιους.» Η πρώτη δήλωση Αποστόλου προκάλεσε σοκ : «Υπάρχουν γύρω στις 230.000 θυρίδες όπου εκεί βρίσκεται ένας πλούτος που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βοηθήσει και γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί. Οι συναλλαγές δεν πρέπει να γίνονται κανονικά; Όταν έχεις μια οικονομία που μπορεί να σταθεί στα πόδια τα δικά μας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες; Όλα αυτά γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού». H δε περαιτέρω προσπάθεια να υποστηρίξει τη θέση του, μέσω της απάντησης του στο κοινοβούλιο: «αντιλαμβάνομαι την συμπαράστασή σας στους έχοντες θυρίδες αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία που πρέπει να τύχει της ανάλογης συμπαράστασης", επιβάρυνε ακόμα περισσότερο, το άρωμα δυσωδίας που αποπνέει η κυβερνητική πολιτική απέναντι στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Αυτή η σειρά δηλώσεων δεν αποδεικνύει δυστυχώς μόνο τον βαθύ οικονομικό αναλφαβητισμό και την κολοσσιαία άγνοια που κυριαρχούν στις σκέψεις των κυβέρνησης. Δεν αποδεικνύει δυστυχώς μόνο, πως οι βασικοί όροι της οικονομίας δεν γίνονται κατανοητοί και πως πολλά γεγονότα ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται με τρόπο απολύτως ανορθολογικό, από την κυβέρνηση.

Αυτή η σειρά δηλώσεων αποδεικνύει πως στα κυβερνητικά μυαλά δεν υπάρχει η έννοια της προστασίας της περιουσίας και των Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας. Η φοροληστρική επίθεση στις καταθέσεις, η οικονομική πολιτική Βαρουφάκη, η επιβολή των capital controls, ο φόβος του grexit, η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών έχουν οδηγήσει ήδη την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στο ναδίρ. Όποιος πρόλαβε, είχε στείλει τα χρήματα του στο εξωτερικό ή τα είχε στο σπίτι του. Όποιος αδυνατούσε να ανταποκριθεί στους φόρους εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ, οδηγήθηκε στην πώληση του ακινήτου του. Όμως το κράτος επιθυμεί να απαλλοτριώσει και το τελευταίο κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Ο στόχος είναι οι 230,000 θυρίδες. Μικρό το απόλυτο μέγεθος, ακόμα μικρότερο το ποσοστό, σε σχέση με το σύνολο της εκλογικής βάσης.

Το σύνθημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι«, που αποτελεί τη συνέχεια του πασοκικού διαχωρισμού σε έχοντες και κατέχοντες από τη μία και σε μη έχοντες από την άλλη, χαϊδεύει αυτιά, χρωματίζει με κόκκινο χρώμα το γκρι μέλλον κάποιων απελπισμένων, αλλά οδηγεί νομοτελειακά σε αδιέξοδο. Και όταν τελειώσουν και με τις θυρίδες, τι ακόμα θα σοφιστούν; Ξεκίνησαν από τις εγχώριες καταθέσεις, ακίνητα, λίστες Λαγκάρντ, Ελβετίες, Παναμάδες και τώρα θυρίδες. Και μετά; Τι άλλο θα σοφιστούν για να ρίξουν ως βορά στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους;

Η οργάνωση της ζωής μας, ο σχεδιασμός του οικονομικού προγραμματισμού μας, η διάθεση για επενδύσεις, για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων δεν έχει κανένα νόημα εφ' όσον δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Μεγαλώνοντας με την προτροπή να σπουδάσουμε και να κάνουμε κάτι καλό και γόνιμο στη ζωή μας, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τη σπουδαιότητα αυτών των δικαιωμάτων, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας μας. Δικαιώματα ιδιοκτησίας που στηρίζουν και προστατεύουν, από την επιχειρηματικότητα μέχρι την αποταμίευση και από την απόκτηση ακινήτων, μέχρι την απόκτηση κινητών αξιών. Δικαιώματα διαυγή και κατοχυρωμένα από τη νομοθεσία, τα οποία να προστατεύονται μέσα από ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Τα Δικαιώματα Ιδιοκτησίας και το Κράτος Δικαίου, αποτελούν τα θεμέλια κάθε ελεύθερης κοινωνίας και τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ριφιφί στις θυρίδες, στα περιουσιακά στοιχεία και στην καθημερινή ζωή μας, πρέπει να σταματήσει.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.