Ρατσισμός εισαγωγής

Του Θανάση Χειμωνά

Ο, μακαρίτης πλέον, Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφισβήτητα το πρόσωπο της περασμένης εβδομάδας στο ελληνικό ίντερνετ. Χαρισματικός ηγέτης; Ή διαβολικός δικτάτωρ; Το ερώτημα αυτό οδήγησε στα χαρακώματα των σόσιαλ μίντια, των μπλογκ αλλά και πολλών site χιλιάδες συμπατριώτες μας- κυρίως προερχόμενους από το λεγόμενο «Μέτωπο της λογικής» μια και η αντίπαλη πλευρά κατέληξε, όπως ήταν φυσικό σχεδόν παμψηφεί στην πρώτη εκδοχή.

Στη σκιά όμως του μεγάλου Κουβανού έκανε σχετικά αισθητή την παρουσία του ένας άλλος αλλοδαπός ο οποίος, από το πουθενά, κέρδισε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν. Πρόκειται για έναν ολλανδό οινοπαραγωγό που  ζει στο Αμύνταιο και  ξαφνικά έσκασε μύτη με ένα ιδιαιτέρως οργισμένο ποστ στο Facebook. Τι έγραψε ο έξαλλος εκπρόσωπος της σχολής των «Οράνιε»; Μεταφράζω από τα αγγλικά:«Μία νιφάδα και τα μαμμόθρεφτα, οι πορδές όλης της Ευρώπης δεν μπορούν να πάνε σχολείο... Πώς θα μεγαλώσουν τα Ελληνόπουλα; Πώς θα πολεμήσουν την κρίση, τη γραφειοκρατία, την πλουτοκρατία, τον Ερντογάν, τον ISIS, την εγκληματικότητα, αν με την πρώτη δυσκολία τρέχουν στην αγκαλιά της μαμάς; Θεέ μου, τα λυπάμαι, δεν υπάρχει ελπίδα». Όλα αυτά συνοδεία μιας φωτογραφίας του ταλαίπωρου παιδιού του μπροστά στο χιονισμένο και ερμητικά κλειστό σχολείο.Έχει σημασία πως το κείμενο αυτό γράφτηκε στα αγγλικά. Αν ο και ο τύπος είναι γεννημένος από ελληνίδα μητέρα εδώ επέλεξε να διαφοροποιηθεί από τους ρεμπεσκέδες ιθαγενείς και να επιλέξει την πλευρά του ευρωπαϊκού Μπολιτιζμού.

Μάλιστα κύριοι. Και επαναλαμβάνω πως ο κύριος αυτός δεν έγινε τούρμπο επειδή μετέφερε το άρρωστο παιδί του στο νοσοκομείο και το βρήκε κλειστό. Δεν ζοχαδιάστηκε γιατί κόπηκε το ρεύμα του σπιτιού του λόγω της κακοκαιρίας. Αιτία του αδιανόητης και ρατσιστικότατηςαυτής τοποθέτησης ήταν πως ο κανακάρης του έχασε μία (1, een) μέρα σχολείου.

Το πρόβλημά μου όμως δεν είναι τόσο το συγκεκριμένο στάτους. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Μπορεί εκείνη τη μέρα να είχε νεύρα επειδή ανακάλυψε μια ψόφια νυφίτσα μέσα στο βαρέλι με το καλύτερο κρασί του ή επειδή η αγαπημένη του Τβέντε (τυχαίο παράδειγμα) υπέστη ήττα-σοκ από την Χέρενβεϊν και τις καρδούλες της.  Αυτό που με βγάζει από τα ρούχα μου είναι πως το κείμενο ενός ανθρώπου ο οποίος αποκαλεί «πορδές της Ευρώπης» τα παιδιά των κατοίκων της χώρας που τον φιλοξενείέγινε ευπρόσδεκτο από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας οι οποίοι όχι μόνο ζήτησαν συγγνώμη ως Έλληνες και υπερθεμάτισαν  για το πόσο φλωρόπαιδα είναι τα ελληνάκια (τα παιδιά ΤΟΥΣ δηλαδή) αλλά αποκάλεσαν και ελληνάρα όποιον τόλμησε να διαφωνήσει. Φυσικά, αν εκστόμιζε κάτι τέτοιο ένας Έλληνας του Εξωτερικού για το κράτος στο  οποίο ζει οι ίδιοι ακριβώς που αποθέωσαν τον ολλανδό πατέρα θα τον κατακεραύνωναν. Και πολύ καλά θα έκαναν γιατί το να τσουβαλιάζεις συλλήβδην τους κατοίκους μιας χώρας (πόσο μάλλον τα παιδιά τους) για κάτι κακό που σου συνέβη εκεί αποτελεί τον ορισμό του ρατσισμού. Θα είχε επίσης πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε την αντίδραση όλων αυτών αν π.χ. κάποιος Μαροκινός έγραφε τα ίδια ότανένα ελληνικό σχολείο θα έκλεινε σε μια μέρα καύσωνα. Έχω την αίσθηση πως λέξεις τύπου «Τζιχαντιστής», «Ισλαμοφασίστας», «Λάθρο» και δε συμμαζεύεται θα πλημμύριζαν τα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Να πούμε εδώ πως σε περίπτωση πυκνής χιονόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κλείνουν τα σχολεία - ειδικά στην Περιφέρεια. Πολλά παιδιά μετακινούνται με ΜΜΜ ή και με τα πόδια- αντίθετα με το ολλανδάκι της ιστορίας μας το οποίο απλώς ταξιδεύει (για επτά ολόκληρα χλμ όπως αποκαλύπτεται στο εν λόγω ποστ) με το αυτοκίνητο του μπαμπά. Και, διάβολε, μιλάμε για μια χαμένη μέρα σχολείου, όλοι θυμόμαστε πόσο χαιρόμασταν εμείς ως παιδιά όταν συνέβαινε αυτό! Δεν νομίζω πως το πρόβλημα της Παιδείας στη χώρα μας είναι το κλείσιμο των σχολείων για 1-2 μέρες τον χρόνο λόγω της «επέλασης του χιονιά».

Η απάντηση στις εμμονές και τις ιδεοληψίες  των συριζανελιτών  δεν χρειάζεται να είναι πάντα η επιλογή του ακριβώς αντιθέτου. Με άλλα λόγιαστην ρατσιστική απέχθεια  απέναντι σε οτιδήποτε ευρωπαϊκό που έχει σαγηνέψει το –πάλαι ποτέ- «αντιμνημονιακό» κομμάτι των συμπατριωτών μας δεν απαντάμε με δουλοπρέπεια και υποκλίσεις μπροστά σε εισαγόμενους ρατσιστές Made in Europe.