Ραφαέλ Σαρκίσοφ: Ο προαγωγός του Μπέρια

Ραφαέλ Σαρκίσοφ: Ο προαγωγός του Μπέρια

Ο Ραφαέλ Συμεώνοβιτς Σαρκίσοφ (1908-1961) είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις φιγούρες του στενού περιβάλλοντος του Λαβρέντι Μπέρια. Αρμένιος στην καταγωγή (το πραγματικό του επίθετο ήταν Σαρκισιάν), πήγε μόνο μέχρι την 6η τάξη του σχολείου και στην συνέχεια εργάστηκε στην υφαντουργεία. Λέγεται μάλιστα, πως ήταν εξαίρετος υφαντουργός και υποδειγματικός εργάτης, ο οποίος δούλευε με 4 αργαλειούς ταυτόχρονα.

Από τις 12 Μαΐου 1932 μέχρι και τις 27 Ιουνίου 1953 υπηρέτησε στην Κρατική Ασφάλεια της Ε.Σ.Σ.Δ. ως αξιωματικός. Αυτή η περίοδος όμως, παραμένει μέχρι σήμερα σκοτεινή και πολλά σημεία της βιογραφίας του αδιευκρίνιστα.

Άλλοι λένε πως ήταν, αρχικά, οδηγός του Μπέρια και στην συνέχεια, αρχηγός της σωματοφυλακής του. Άλλοι λένε πως ήταν διοικητής στην εσωτερική φυλακή της N.K.V.D. και έλαβε μέρος στις εκτελέσεις πολλών κρατουμένων. Κάποιοι, ισχυρίζονται πως ήταν συγγενής του Μικογιάν, πράγμα που συνέβαλε στην γρήγορη ανέλιξη του στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών, μα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την συγγενική σχέση.

Μετά την σύλληψη του Μπέρια, ήρθε και η σειρά του στενού του περιβάλλοντος. Ο Σαρκίσοφ συνελήφθη, ομολόγησε, περιέγραψε την ζωή του με τον πανίσχυρο Λαβρέντι Παύλοβιτς και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή. Στην Φυλακή, εργάστηκε στο εργοστάσιο επιπλοποιίας και διακρίθηκε ως υποδειγματικός εργάτης. Αποφυλακίστηκε στις 28 Μαρτίου του 1960 λόγω ανήκεστης βλάβης της υγείας του και ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1961 έπαθε έμφραγμα και πέθανε.

Σίγουρα, πήρε πολλά μυστικά στον τάφο του.

* * *

1 Ιουλίου 1953

Γενικός Εισαγγελέας της Ένωσης Σ.Σ.Δ.

Π.Α. Ρουντένκο

Και

Βοηθός του Γενικού Στρατιωτικού Εισαγγελέα

Αντισυνταγματάρχης Δικαστικού

Μπαζένκο Ν. Α.

Ανέκριναν τον ΣΑΡΚΙΣΟΦ Ραφαέλ Συμεώνοβιτς, συνταγματάρχη, βοηθό προϊσταμένου της 1ης Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ε.Σ.Σ.Δ., παντρεμένο, Αρμένιο, μορφωτικού επιπέδου 6ης τάξης, εργατικής καταγωγής και κατά δήλωσή του με λευκό ποινικό μητρώο.

Η ανάκριση άρχισε στις 20.30

Κατά την διάρκεια 18 ετών, εργάστηκα στην σωματοφυλακή του Μπέρια, αρχικά ως αποσπασμένος και το τελευταίο διάστημα ως επικεφαλής της σωματοφυλακής.

Όντας κοντά στον Μπέρια, γνωρίζω καλά την προσωπική του ζωή και μπορώ να τον χαρακτηρίσω ως διεφθαρμένο και ανέντιμο.

Γνωρίζω πολυάριθμες σχέσεις του Μπέρια με κάθε είδους τυχαίες γυναίκες. Γνωρίζω πως μέσω κάποια πολίτισσας Σουμπόντινα, ο Μπέρια γνώρισε την φίλη της Σουμπόντινα, το επίθετο της οποίας δεν γνωρίζω, εργαζόταν στο Οίκο μανεκέν. Στην συνέχεια, άκουσα από τον Αμπακούμοφ πως αυτή η φίλη της Σουμπόντινα ήταν σύζυγος στρατιωτικού ακολούθου. Αργότερα, στο γραφείο του Μπέρια άκουσα, πως ο Μπέρια τηλεφώνησε στον Αμπακούμοφ και τον ρώτησε γιατί δεν είχαν φυλακίσει ακόμη αυτή την γυναίκα.

Εκτός από αυτό, γνωρίζω πως ο Μπέρια συζούσε με μία φοιτήτρια του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών, την Μαλοτσέβαγια Μάγια. Στην συνέχεια, έμεινε έγκυος από τον Μπέρια κι έκανε έκτρωση.

Συζούσε ο Μπέρια και με μία 18-20χρονη κοπέλα, την Λιάλια Ντροζντόβα. Γέννησε ένα μωρό του Μπέρια, με το οποίο ζει τώρα στο πρώην εξοχικό του Ομπρούτσνικοφ.

Ευρισκόμενος στο Τμπιλίσι ο Μπέρια γνώρισε και συζούσε με την πολίτισσα Μαξιμισβίλι. Από την σχέση αυτή γεννήθηκε ένα μωρό, το οποίο, με εντολή του Μπέρια, μαζί με τον υπεύθυνο Βιτιουκόφ, πήγαμε και παραδώσαμε σε ορφανοτροφείο της Μόσχας.

Γνωρίζω, επίσης, ότι ο Μπέρια συζούσε με την σύζυγο του στρατιωτικού, Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, το επίθετο του οποίου δεν θυμάμαι. Την σύζυγο την λένε Σοφία και το τηλέφωνό της είναι D-1-71-55, ζει στην οδό Τβερσκάγια - Γιαμσκάγια, αλλά δεν θυμάμαι τον αριθμό του σπιτιού. Με πρόταση του Μπέρια, μέσω του διευθυντή υγειονομικού του Υπουργείου Εσωτερικών της Ε.Σ.Σ.Δ. Βολόσιν, της έκαναν έκτρωση.

Επαναλαμβάνω πως τέτοιες σχέσεις ο Μπέρια είχε πάρα πολλές.

Με εντολή του Μπέρια, είχα ειδικό κατάλογο με ονόματα γυναικών, με τις οποίες συζούσε. Στην συνέχεια, μου έδωσε εντολή να καταστρέψω αυτόν τον κατάλογο. Ωστόσο, δεν το έκανα. Στον κατάλογο αυτό αναφέρονται τα επίθετα, τα ονόματα, οι διευθύνσεις και τα νούμερα των τηλεφώνων 25 - 27 τέτοιων γυναικών. Ο κατάλογος αυτός βρίσκεται στο διαμέρισμά μου, στην τσέπη της χλαίνης μου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Μπέρια με μετέτρεψε σε προαγωγό. Ασχολούμενος με αυτό, συχνά αναλογιζόμουν την συμπεριφορά του Μπέρια και ήμουν έντονα δυσαρεστημένος με το γεγονός πως ένα τόσο διεφθαρμένος και ανέντιμος άνθρωπος βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο, η σύζυγος του Μπέρια, σε μία συζήτησή μας, μου είπε πως εξαιτίας των σχέσεων του Μπέρια με πόρνες είχε κολλήσει σύφιλη. Τον θεράπευσε ο γιατρός στην πολυκλινική του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιούρι Μπορίσοβιτς, το επίθετό του, όμως, δεν το θυμάμαι.

Για βιασμούς κοριτσιών από τον Μπέρια, δεν γνωρίζω, ωστόσο, ξέροντας καλά τον Μπέρια, θεωρώ πως τέτοια περιστατικά είναι πιθανά.

Στο πρακτικό καταγράφηκαν σωστά τα λόγια μου και το έχω διαβάσει.

Η ανάκριση τελείωσε στις 23.00

ΣΑΡΚΙΣΟΦ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ένωσης Σ.Σ.Δ. ΡΟΥΝΤΕΝΚΟ

Ο βοηθός του Γενικού Στρατιωτικού Εισαγγελέα ΜΠΑΖΕΝΚΟ