Ψυχολόγοι στα σχολεία

Τράβηξε την προσοχή μας η είδηση ότι η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σχεδίασε και υλοποίησε πρόγραμμα που προβλέπει την άμεση πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, με χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ. 

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται στη συγκυρία δύο άλλων φρικτών ειδήσεων, με απόσταση λίγα εικοσιτετράωρα η μία από την άλλη και φυσικά αναφερόμαστε στο βασανισμό σκύλου από τον πολύτεκνο ιδιοκτήτη του και λίγες μέρες μετά, στην είδηση βασανισμού ενός πεντάχρονου παιδιού από τη μητέρα του και το σύντροφό της. 

Όποιος έχει το κουράγιο, ας κάνει μια αναζήτηση στο Google News με τις λέξεις «βασανισμός», «βασανιστήρια», «έδερνε», «κακοποιούσε», για να διαπιστώσει πόσα επεισόδια κακοποίησης ανθρώπων από άνθρωπο και ζώων από τους ιδιοκτήτες τους θα του δώσει ως αποτέλεσμα η μηχανή αναζήτησης. Κι αυτά είναι τα λίγα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην πραγματικότητα τα επεισόδια βίας είναι πολύ περισσότερα. 

Αν σε αυτές τις ακραίες εκδηλώσεις προσθέσουμε το «βουβό» πόνο των ψυχικών νόσων, μόνιμων ή προσωρινών, θα συμφωνήσουμε ότι η πρωτοβουλία της υφυπουργού Παιδείας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία θα έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και θα φτάσουν μέσω αυτών στον πυρήνα της οικογένειας. Μπορούν να προλάβουν δράματα ή ακόμα και τραγωδίες. Όμως δεν χρειάζεται να συμβεί ένα έγκλημα για να αναζητήσει κάποιος ένα ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Πρέπει να ιεραρχήσουμε πολύ ψηλά την ψυχική μας υγεία, όπως ακριβώς κάνουμε και για τη σωματική. Βέβαια, στη χώρα μας δεν διακρινόμαστε για τις πολιτικές πρόληψης στον τομέα της σωματικής υγείας, πόσο μάλλον της ψυχικής γι αυτό όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, κοινωνικής έντασης, υψηλής ανεργίας, μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας, μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, ήρθε να προστεθεί και η πανδημία, μια απειλή υπαρξιακής φύσεως που χτυπάει τον πυρήνα της φύσης του είδους μας, την κοινωνικότητά μας. Όσοι αναζητούν βοήθεια διαχειρίζονται τις προκλήσεις της καθημερινότητας καλύτερα. Οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι, υποφέρουν και όταν «σπάνε» αρχίζουν να εκδηλώνουν βίαιες συμπεριφορές στο περιβάλλον τους ή να στρέφονται εναντίον του εαυτού τους με αλκοόλ και συναφείς αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Μετά την ίδρυση του υφυπουργείου Ψυχικής Υγείας, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών είναι, κατά τη γνώμη μας, μία από τις πέντε σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της τον περασμένο Ιούλιο γιατί αφορά την καθημερινότητα των πολιτών στο σύνολό τους και μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο, με τρόπο μετρήσιμο. Θα παρακολουθούμε πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή της σημαντικής αυτής δράσης στο πεδίο της εκπαίδευσης.