Ψηλά, στις χρηματιστηριακές κορυφές

Ψηλά, στις χρηματιστηριακές κορυφές

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones Industrial Average, διέσπασε την ομιχλώδη αντίσταση των 28.000 μονάδων, με μια απότομη άνοδο 223 μονάδων, για να οδηγηθεί στη νέα κορυφή των 28.004,89 μονάδων. Η ανοδική διάσπαση τη ψυχολογικής αντίστασης των 28.000, επετεύχθη εν μέσω αντίρροπων ειδήσεων και γεγονότων.

Οι ειδήσεις αφορούν αφ' ενός στην πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου ίσως να είμαστε πλέον πιο κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, που θα αποκλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο και αφ' ετέρου στην δημοσίευση σημαντικών στατιστικών δεδομένων της Αμερικανικής οικονομίας για τον μήνα Οκτώβριο.

Στο πρώτο μέτωπο, οι επενδυτές διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν, κάποια αρνητική εξέλιξη. Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως οι δυο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία, παρ' όλη την διστακτικότητα που δείχνουν οι κινεζικές αρχές στην αύξηση του ύψους των εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Για να προχωρήσει η κινεζική πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένει πρώτα την άρση των παλαιότερων δασμών που έχουν επιβληθεί, σε ένα μεγάλο εύρος κινεζικών εξαγωγικών προϊόντων.

Οι επενδυτές πάντως, δείχνουν θετικοί στις δηλώσεις του περιβάλλοντος του Προέδρου, παρ' όλο που αυτές μένουν ημιτελείς και τις διακρίνει μια έντονη αμφισημία. Το ενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα, αντιμετωπίζει με τον πλέον θετικό τρόπο δηλώσεις του τύπου : “στον πρόεδρο Τραμπ, αρέσει αυτό που βλέπει”, και “ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεσμευτεί, δεν έχει εγκρίνει μια δέσμευση για την πρώτη φάση [της συμφωνίας], δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην πρώτη φάση".

Διαφαίνονται λοιπόν προθέσεις, αλλά όχι ουσία. Και το ιστορικό των παρεμβάσεων του Προέδρου Τραμπ, μέσω των tweets, δεν συνηγορεί προς την κατεύθυνση της ευφορίας. Όμως οι επενδυτές επιλέγουν την ευχάριστη πλευρά του νομίσματος, καθώς ο Δείκτης Φόβου και Απληστίας βρίσκεται πάνω από τις 90 μονάδες προς την απληστία.

Ένα αγκάθι που θα μπορούσε να διογκωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι εξελίξεις στις αναταραχές του Χονγκ Κόνγκ, που γίνονται ολοένα και βιαιότερες. Ο Κινέζος Πρόεδρος διεμήνυσε πως το Χονγκ Κονγκ, δεν θα οδηγηθεί στην “άβυσσο της τρομοκρατίας” και πως θα λάβει όλα τα μέτρα και θα επιβάλει όλες τις μεθόδους για να τερματίσει την κλιμακούμενη βία και τις αναταραχές. Ήδη η Γερουσία των ΗΠΑ, προετοιμάζει έναν ειδικό νόμο, τον “Hong Kong Human Rights and Democracy Act”, που θα υποστηρίζει τους διαδηλωτές που αγωνίζονται για την δημοκρατία. Σε αυτόν τον νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για την λήψη εμπορικών και οικονομικών μέτρων προς το Χονγκ Κονγκ. Παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αυτή η νομοθετική προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στον Λευκό Οίκο, με δεδομένο πως ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί πολύ χαμηλά στην ατζέντα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τα έχει φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κινεζική κυβέρνηση.

Στο δεύτερο μέτωπο, υπάρχουν αντικρουόμενα στατιστικά δεδομένα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κατά τον μήνα Οκτώβριο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάιο του 2018. Η υποχώρηση αυτή είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί στην Wall Street Journal και έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 0,5%. Παράλληλα και η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, υποχώρησε 0,6% τον Οκτώβριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο.

Στον αντίποδα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις, που για τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 0,3%, έναντι της μείωσης τους κατά -0,3% για τον μήνα Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στην Wall Street Journal.

Αν κάποιος προσπαθήσει να ερμηνεύσει με καθαρά μακροοικονομικούς όρους την κατάκτηση των νέων κορυφών του δείκτη Dow Jones Industrial Average, ίσως και να μην βρει πλήρεις και επαρκείς απαντήσεις. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως βιώνουμε το περίφημο “FOMO effect”, από την πλευρά όσων ανέμεναν την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών. Με δεδομένο πως οι αγορές όχι μόνον δεν γύρισαν σε πτωτική πορεία, αλλά συνέχισαν την ανοδική τους διαδρομή, οι επενδυτές αυτοί εκδηλώνουν το “Fear Of Missing Out”, δηλαδή τον φόβο να βρεθούν εκτός του ανοδικού κύματος, το οποίο παρακολουθούσαν χωρίς να συμμετέχουν.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.