Ψευδαισθήσεις για τον Καμμένο...

Του Γιάννη Παντελάκη

Τι ακριβώς μας είπε ο Καμμένος χθες το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου; Ο,τι επιμένει στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992-που αποκλείει την σύνθετη ονομασία για την FYROM -αλλά και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κοτζιά ο οποίος λίγα λεπτά πριν είχε πει ότι διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία! Ο σουρεαλισμός αυτός, μπορεί να ερμηνευτεί μ'' ένα απλό τρόπο: Ο Καμμένος, θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε ονομασία, ακόμα και σύνθετη, αρκεί η κυβέρνηση να παραμείνει ακλόνητη στην εξουσία.

Τα τρία τελευταία χρόνια, αρκετοί δημοσιογράφοι και αντίστοιχα αρκετά πολιτικά κόμματα, αντιμετωπίζουν τον υπουργό Άμυνας με όρους στοιχειώδους πολιτικού ορθολογισμού. Εκτιμούν πως αφού ο Καμμένος έχει πάρει μια συγκεκριμένη θέση για ένα ζήτημα το οποίο μάλιστα συχνά συνδέεται με το ιδεολογικό προφίλ των ΑΝΕΛ, δεν θα τολμήσει ν αλλάξει αυτή τη θέση. Άρα, θα έρθει σε σύγκρουση με τον μεγάλο εταίρο της συγκυβέρνησης και η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει με πτώση. Η αντιμετώπιση αυτή, δεν έχει θέση στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η πολιτική στάση του Καμμένου, δεν ερμηνεύεται με τέτοιους όρους.

Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, θα μας δείξει πως οι περιπτώσεις εκείνες όπου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαφωνούσε με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άρα δοκιμαζόταν η κυβερνητική συνοχή, ήταν πολλές. Εξαιρετικά πολλές. Σε όλες τις περιπτώσεις, δεν κινδύνευσε η κυβέρνηση γιατί πολύ απλά, ο Καμμένος δεν επέμεινε ποτέ. Δεν επέμεινε στην παραίτηση Μουζάλα την οποία ζητούσε όταν ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής είχε μιλήσει για «Μακεδονία», δεν επέμεινε στη θέση μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά («δεν θα κάνουμε πίσω με τίποτα, τέλος»), γενικά δεν επέμεινε. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως ο Καμμένος ήταν αυτός που έλεγε πως δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει μνημόνιο και ο ίδιος που διαβεβαίωνε πως μετά από ένα Eurogroup τον Μάιο του 2016 η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου έδειξε πως ο Καμμένος σε καμία περίπτωση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης με σύνθετη ονομασία για την FYROM. Το ξεκαθάρισε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο. Αποθέωσε τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά, ο οποίος «δεν είναι από τους πολιτικούς που άλλα λένε και άλλα κάνουν», όπως είπε. Ο Κοτζιάς που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα, είχε δηλώσει πριν με ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία.

Όταν κόμματα και πολιτικοί, πάψουν να έχουν ψευδαισθήσεις και συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει Καμμένος και αποφασίσουν να τον αντιμετωπίσουν μ'' ένα διαφορετικό τρόπο (ο οποίος δεν στηρίζεται σε πολιτικά ορθολογικές λογικές), τότε τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Ο Καμμένος θα ορθώνει δήθεν το πολιτικό του ανάστημα προβάλλοντας αντιρρήσεις για ένα θέμα με το οποίο διαφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανένας δεν θα τον παίρνει τοις μετρητοίς και πολύ περισσότερο δεν θα βγάζει ανασφαλή συμπεράσματα ότι ο υπουργός Άμυνας μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση για οποιονδήποτε λόγο...