Ψαλίδι 80% φέρνει η πρόταση Τσίπρα για τις επικουρικές

Ψαλίδι 80% φέρνει η πρόταση Τσίπρα για τις επικουρικές

Του Ιωάννη Βρούτση*

Mόνο με τη λέξη «όλεθρος» μπορεί να χαρακτηριστεί, η αναγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με το σχέδιό του για τις επικουρικές συντάξεις και τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων στις προηγούμενες κατηγορίες, από τα 175 ευρώ που είναι σήμερα ο μέσος όρος, στο ισοπεδωτικό 34 ευρώ σε παρούσα αξία, δηλαδή κατά 80%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική σύνταξη 7% και 4% εφάπαξ, οριζόντια για όλους στον βασικό μισθό (586 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία παρακράτηση για επικουρική σύνταξη, θα είναι για όλους 41 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εξάλειψη της αποταμίευσης και σε επικουρικές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 34 ευρώ τον μήνα.

Αυτό είναι το «εφιαλτικό» σχέδιο του κ. Τσίπρα για το μέλλον της νέας γενιάς των εργαζομένων της πατρίδας μας.

Στο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, σίγουρα η πρόσφατη δήλωση Γιούνκερ, για τήρηση των συμφωνηθέντων, δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει στα εκατομμύρια των συνταξιούχων, που αγωνιούν και βρίσκονται σε απόγνωση, για το τι προτίθεται τελικά να κάνει.

Υποστηρίζει ότι ο συμφωνημένος εθνικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, που στηρίζεται και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (περικοπή προσωπικής διαφοράς), μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτή την περικοπή. Το σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό προκληθεί θα πρέπει να καλυφθεί.

Ευχή μας φυσικά είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, καθώς σε ανάλογη κίνησή της το 2015, τίναξε το ασφαλιστικό στον αέρα και οδήγησε σε αχρείαστες και άδικες περικοπές.

Αρκεί κανείς να δει τι έχει συμβεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Μειώσεις επώδυνες, που αφορούν 1,9 εκατ. συνταξιούχους, με απώλεια 1 έως 3 συντάξεις για όλους, ενώ για τους νέους συνταξιούχους -μετά τον Μάιο του 2016- μικρότερες κατά 35% κύριες και 45% επικουρικές συγκριτικά με το 2014. 

Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο νόμο 4472/2017 που προβλέπει τις μειώσεις των συντάξεων, το Ολιστικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της κυβέρνησης που ενσωματώνει όλες τις μειώσεις συντάξεων για παλαιούς και για νέους συνταξιούχους, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2002) που περιλαμβάνει ως βασική παραδοχή το κόψιμο των συντάξεων, και τέλος την Αναλογιστική Μελέτη του 2018 που συμπεριλαμβάνει όλες τις μειώσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

*Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας.