Προτίμησε να γυρίσει στη Μόρια

Την είδηση την καταγράφει το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου».

Όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε για το «Κολαστήριο της Μόριας», έτσι το έλεγε και η Νέα Δημοκρατία πριν γίνει κυβέρνηση και ακόμα και σήμερα η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ δύσκολη, παρ’όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αποσυμφόρησή του ΚΥΤ.

Παρ’όλα αυτά όμως, ένας άντρας 40 χρόνων που πήρε το πολυπόθητο άσυλο το οποίο του επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της χώρας (οπότε καθόλου παρατύπως δεν επέστρεψε στη Λέσβο…) και δυνητικά και σε χώρες της ΕΕ, προτίμησε να γυρίσει στη Μόρια.

Γιατί συνέβη αυτό; 

Γιατί προφανώς δεν είχε πού να πάει και δεν μπορούσε να βρει ούτε ένα πιάτο φαγητό, πόσο μάλλον δουλειά για να συντηρήσει τον εαυτό του. Μπορεί να πέρασε μια βόλτα από την Πλατεία Βικτωρίας, να απελπίστηκε από την κατάσταση που επικρατεί εκεί και αποφάσισε να γυρίσει στην οικεία, για εκείνον, Μόρια όπου θα έβρισκε τουλάχιστον να φάει.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση προσπαθεί εντατικά να αποσυμφορήσει τα ΚΥΤ στα νησιά και αυτό προχωράει. Χθες μάλιστα η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης Ειρήνη Αγαπηδάκη, με δημοσίευση στην προσωπική της σελίδα στο facebook, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ασυνόδευτοι ανήλικοι εκτός του ΚΥΤ της Μόριας. Σήμερα εντός της δομής βρίσκονται 410 ανήλικοι από τους 1.200 που υπήρχαν εκεί τον Νοέμβριο του 2019.

Αυτές είναι οι καλές ειδήσεις.

Όμως αυτό που παράγει τελικά τις «κακές ειδήσεις», όπως αυτή με τον 40χρονο πρόσφυγα, είναι το ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται το πρόβλημα λες και πιστεύει ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες θα φύγουν κάποια στιγμή από τη χώρα και φυσικά δεν θα έρθουν άλλοι.

Δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια ένταξης των ανθρώπων αυτών,  ειδικά όσων θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πρόσφυγα. 

Πολλά από τα παιδιά στις διάσπαρτες δομές στην επικράτεια δεν πηγαίνουν σχολείο. Τα χρόνια περνούν. Γιατί να μεγαλώνουν στη χώρα μας άνθρωποι που δεν θα μιλάνε καν τη γλώσσα μας;

Έπειτα, αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει στην Πλατεία Βικτωρίας είναι αδιανόητο. Οι κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας αισθάνονται πάλι αφημένοι στη μοίρα τους.

Μπορούμε να έχουμε την αξίωση οι κάτοικοι της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας να παραμένουν ψύχραιμοι και να μην ριζοσπαστικοποιηθούν, όταν η καθημερινότητά τους έχει γίνει αφόρητη;

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν έχουν λύσεις γιατί δεν είναι προβλήματα. Είναι η νέα παγκόσμια πραγματικότητα που θα τη διαχειριστούμε με οργάνωση και σχέδιο, όχι «στρουθοκαμηλικά», χώνοντας το κεφάλι στην άμμο για να αποφύγουμε την πραγματικότητα.

Υπάρχει ένα πλήθος κόσμου, πρόθυμο να βοηθήσει στο έργο της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Η πολιτεία έχει κάθε συμφέρον να συνάψει ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες Είναι προς όφελος όλων αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσουν στοιχειώδεις δεξιότητες για να βρουν μια εργασία ώστε να μπορούν να ζήσουν στην κοινωνία μας ειρηνικά.