Πρώτη Φορά Αριστερά – Δεύτερη Φορά Γκοτζαμάνηδες

Του Θανάση Χειμωνά

Ζήσαμε να το δούμε και αυτό στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση να αναλαμβάνει την ευθύνη για μια τρομοκρατική επίθεση. Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2001 με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και τους Δίδυμους Πύργους. Με τη διαφορά ωστόσο πως το αποτρόπαιο εκείνο τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα είχε πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο. Το 2017 όλα συμβαίνουν στην Ελλαδάρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε είχαμε ένα ακόμα κρούσμα επίθεσης εξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας. Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, φίλε αναγνώστη. Δεν έχουμε να κάνουμε με αντί-εξουσιαστές. Οι επιθέσεις των ατόμων αυτών επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στους εχθρούς της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεώς μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ, ο αντιπολιτευτικός Τύπος, ακόμα και η Μάργκαρετ Παπανδρέου έχουν κατά καιρούς μπει στο στόχαστρο των αγανακτισμένων αυτών νέων (;) οι οποίοι προφανώς θεωρούν πως η κυβέρνηση Τσίπρα ΔΕΝ κορόιδεψε τους Έλληνες, πως οι μισθοί και οι συντάξεις ΔΕΝ κόπηκαν επί των ημερών της, πως ΔΕΝ ψηφίστηκε τρίτο (βλέπε τέταρτο) μνημόνιο, πως ΔΕΝ απελευθερώθηκαν θριαμβευτικά όλοι οι χρυσαυγίτες, πως ΔΕΝ αργοπεθαίνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι σαφές πως το μόνο πρόβλημα της χώρας είναι ο «Κούλης», η Φώφη και τα «τσοντοκάναλα».

Στην επίθεση εναντίον των (πρώην πλέον) γραφείων του ΔΟΛ την Παρασκευή όμως ίσως να έγινε το μοιραίο λάθος. Αρχικά η μοναδική ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με μπογιές και βαριοπούλες στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου ήταν ένα ουσιαστικά ανυπόγραφο κείμενο στο αντιεξουσιαστικό site Indymedia το οποίο αναφέρει: «Σήμερα, 25 Αυγούστου, επιτεθήκαμε με σφυριά, πυροσβεστήρες και μπογιές στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που στεγάζονται οι εφημερίδες Νέα και Βήμα και το σάητ in.gr, ως κίνηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Δημοσιογράφοι κάτω τα χέρια σας από τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας, κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις κοινότητές μας. Θα ακολουθήσει κείμενο και βίντεο. Σύντροφοι, συντρόφισσες από καταλήψεις».

Ομολογώ πως δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο ο ΔΟΛ και τα «σάητ» του βλάπτουν τις καταλήψεις των συντρόφων και συντροφισσών (ξέρω πως η αστυνομία έχει προσφάτως εκκενώσει βίαια κάποιες από αυτές μα αυτό μάλλον δεν απασχολεί τους/ τις συντρόφους/ ισσες) αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί. Αρκετές ώρες μετά το «ντου» των συντρόφων και των συντροφισσών η κυβέρνηση διέρρευσε ένα non paper τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες - τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή».

Όπα σύντροφοι! Πώς γίνεται να γνωρίζετε ποιος επιτέθηκε στον ΔΟΛ; Πριν από την Αστυνομία, πριν μιλήσει ο ίδιος ο Ρουβίκωνας; Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα όλες οι φιλοκυβερνητικές επιθέσεις της τελευταίας διετίας προέρχονται από την εν λόγω αναρχική (my ass) ομάδα. Αυτό όμως δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη επίθεση να έγινε π.χ. από χούλιγκαν του Παναθηναϊκού οι οποίοι έχουν θέμα με τον Μαρινάκη.

Όχι φίλοι μου. Όσο τουρλουμπούκι και αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το non paper δεν είναι αποτέλεσμα βιασύνης και ασχετοσύνης. Και η κακήν κακώς διάψευση από τον ίδιο Ρουβίκωνα αργά το απόγευμα της Κυριακής δεν πείθει πια κανέναν.

Η λογική λέει πως η κυβέρνηση γνωρίζει πως πίσω από τον τραμπουκισμό αυτό κρύβεται ο αγαπημένος της Ρουβίκωνας. Πώς το γνωρίζει; Η light εκδοχή είναι πως διατηρεί δίαυλους επικοινωνίας μαζί του και ενημερώνεται για τις «δράσεις» του. Η hardcore;

Πως μισό αιώνα μετά ξαναζούν οι Γκοτζαμάνηδες των 60's. Αυτή τη φορά με «αριστερό» μανδύα.