Προστατευόμενοι και διατηρητέοι

Του Αντώνη Πανούτσου

Την δεκαετία του '80 οι αριστεροί δήμαρχοι ανακήρυσσαν  τους δήμους τους αποπυρηνικοποιημένες ζώνες. Μάλιστα για να γίνουν πιο σαφείς στα όρια των δήμων έβαζαν σήματα με διαγραμμένο το σήμα της ραδιενέργειας έτσι ώστε οι οδηγοί να μπορούν να κατεβάσουν τα τζάμια και να αναπνεύσουν χωρίς τον φόβο ότι θα μολυνθούν και να δίνουν στίγμα  στα σοβιετικά αεροπλάνα που θα πέταγαν για να χτυπήσουν τις νατοϊκές βάσεις ότι μπορούν να βομβαρδίσουν το Μπραχάμι αλλά όχι πάνω από την πλατεία Καλογήρων που ήταν αποπυρηνικοποιημένη ζώνη .

Από τότε χρόνος κύλησε, πράγματα άλλαξαν, ο Κοσκοτάς πήγε φυλακή, ο Ανδρέας πήρε την Λιάνη, τα Χαλυβδόφυλλα και οι Πυξ Λαξ έδωσαν την 273η αποχαιρετιστήρια συναυλία τους αλλά η «αποπυρηνικοποίηση» όπως κάτι μυστήριες χριστιανικές αιρέσεις περίμενε να εκφραστεί. Και επειδή το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα αλλά θρησκεία και ο Κύριος μιλάει in mysterious ways εκφράστηκε. Μέσα από τον λόγο του Σύλλογου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας.  Στην γλώσσα του ΚΚΕ που κάθε έλληνας μπορεί να αναγνωρίσει.

Καταδικάζοντας «την επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία που με τη στήριξη και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ματώνουν για άλλη μια φορά τους λαούς της περιοχής μας» και ξεμπροστιάζοντας τα σχέδια τους αφού «Στόχος τους είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής». Βέβαια το «περιοχής μας» σε μια πιο χαλαρή βάση, αφού η Συρία δεν είναι ακριβώς η Αλβανία και γειτονικές χώρες αλλά αυτά τα κείμενα είναι standard. Γραμμένα και ξαναγραμμένα και το ξεμπρόστιασμα για τις «πλουτοπαραγωγικές πηγές» κομμάτι φλου αφού αμφιβάλω ότι ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας  μπορεί να το στηρίξει περισσότερο από τον μέσο ταξιτζή σε κούρσα πάνω από δεκάρικο. Το ζουμί όμως σε αυτές τις ανακοινώσεις πάντα είναι στο τέλος. Και ο Σύλλογος των Συνταξιούχων της Πάτρας δεν απογοήτευσε. Ζητώντας  «Εδώ και τώρα το κλείσιμο της βάσης της ΣΟΥΔΑΣ», «Καμία εμπλοκή στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς», « Έξω από το ΝΑΤΟ και Ε.Ε». Εδώ όμως έχω μια απορία.

Ας πούμε ότι τα αιτήματα είχαν γίνει δεκτά την δεκαετία του '70. Η κυβέρνηση Καραμανλή  είχε κλείσει την βάση της Σούδας και είχε βγάλει την Ελλάδα από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Μπορεί κάποιος από αυτούς που μηχανικά τα γράφουν να πει σε ποια σημεία θα είχε βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού ; Η Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ θα ήταν ασφαλέστερη  ; Πιο εύπορη ; ' Η απλά δυο γενιές συνταξιούχων, μελών πολιτιστικών συλλόγων, μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων παίξανε το παιχνίδι της Σοβιετικής Ενωσης που ήθελε το ΝΑΤΟ και την Δυτική Ευρώπη να έχουν αποδυναμωθεί και τώρα που η κατάσταση άλλαξε η βελόνα έχει μείνει κολλημένη ;  

Τα συνθήματα του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, που την δεκαετία του '80 τα φώναζαν μέχρι και οι πασόκοι του Ανδρέα ακούγονται οικεία αλλά είναι μηχανικά. Σύμβολα Πίστεως. Οπως το «Πιστεύω», που κάθε πιστός ξέρει να το λέει αλλά αν τον ρωτήσουν γιατί είναι  «…το Πνεύμα το άγιον» και «κύριον» και «ζωοποιόν» πιθανόν να απαντήσει «από ευγένεια». «Τα έξω από το ΝΑΤΟ και έξω από την Ε.Ε και εδώ και τώρα το κλείσιμο της βάσης της Σούδας» είχαν νόημα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα ακούγονται μουσειακά. Ειπωμένα από τους Amish του Περισσού που η Ευρώπη θα κηρύξει προστατευόμενους και διατηρητέους.