Προφανώς και θα δώσει θρησκευτικό όρκο

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Πριν από λίγες ημέρες, σε κάποια παρουσίαση βιβλίου, φίλος και πολύ γνωστός δημοσιογράφος, μας έπιασε παράμερα για να μας ψιθυρίσει στο αυτί, συνωμοτικά: «Ακούγεται ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επιβάλλει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον θρησκευτικό όρκο». Φαίνεται ότι φήμες και εικασίες σχετικά με την ορκωμοσία της κ. Κ. Σακελλαροπούλου κυκλοφορούσαν ευρέως γιατί προχθές και μέσω του ΑΠΕ συνεργάτες της δήλωναν ξερά και λακωνικά: «Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο».

Ας εξετάσουμε λίγο το θέμα γιατί διαπιστώσαμε, με λίγη έκπληξη είναι η αλήθεια, ότι έχει προκαλέσει ένταση στη συντηρητική δεξιά αλλά και στο φιλελεύθερο κέντρο. 

Ας το δούμε πρώτα στο επίπεδο της επικοινωνίας.

Οι «κύκλοι της Προέδρου» έπραξαν άριστα που έβαλαν «τελεία» στις σχετικές φήμες και εικασίες. Οι φήμες που «σέρνονται» χωρίς αυτό να εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένη στρατηγική, λειτουργούν μόνο διαβρωτικά σε κάθε ζήτημα και πρόσωπο που εμπλέκεται σε αυτό.
Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος λοιπόν, κλείνουμε το θέμα με μια ξεκάθαρη δήλωση. Αυτό είναι «νόμος» στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων. Μακάρι και η κυβέρνηση να διαχειριζόταν έτσι τις επιβλαβείς φήμες που της προκάλεσαν φθορά επειδή δεν απαντήθηκαν ακαριαία.

Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος.

Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Απόδειξη ότι κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να αναθεωρηθούν τα σχετικά άρθρα που επί της ουσίας επιβάλλουν το θρήσκευμα του προέδρου αλλά δεν τα κατάφερε.

Όλοι γνωρίζουν λοιπόν τη συνταγματική επιταγή. Οπότε, πώς γίνεται να υπάρχει η αξίωση η νέα Πρόεδρος, η οποία ήταν και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αγνοήσει το Σύνταγμα;

Διαβάσαμε διάφορες απόψεις που επιχειρηματολογούν πάνω στην ιδέα ότι εφόσον το επιθυμεί μπορεί να παρακάμψει το Σύνταγμα χωρίς να παρανομήσει επί της ουσίας. 

Ακόμα κι αν αυτό ίσχυε (φαίνεται πως η ίδια δεν αποδέχεται αυτή την ερμηνεία) πως θα μπορούσε να εξηγηθεί στους Έλληνες γιατί η νέα Πρόεδρος δεν θα διαβάσει τον όρκο όπως τον θέλει το Σύνταγμα; Με νομικές γνωματεύσεις; Αστεία πράγματα.

Να φέρουμε ένα παράδειγμα για να δείξουμε πόσο κενή νοήματος είναι αυτή η συζήτηση. Τι προτιμάμε; Μια πρόεδρο που για να γίνει δημοφιλής στη μειοψηφία δεν θα δώσει θρησκευτικό όρκο ή μια πρόεδρο που δεν θα επισκέπτεται πόλεις και χωριά μόνο με αφορμή τις τοπικές θρησκευτικές γιορτές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά το πρόγραμμά της θα το ορίζουν άλλα κριτήρια, πολύ πιο ουσιαστικά; Θα μπορούσαμε να φέρουμε κι άλλα ανάλογα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η ουσία βρίσκεται αλλού.

Αν και οι απόψεις μας για τη θρησκευτική πίστη και τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους είναι γνωστές, εξίσου γνωστές είναι κι αυτές για τις μάχες οπισθοφυλακής που απαξιώνουν τις προοδευτικές διεκδικήσεις.

Γιατί θα ήταν μια μάχη οπισθοφυλακής και μάλιστα χαμένη από χέρι, να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην πλειοψηφία των πολιτών στους οποίους υποσχέθηκε, από την πρώτη μέρα της εκλογής της, να τους ενώσει αρνούμενη να δώσει τον καθιερωμένο όρκο ακόμα κι αν δεν ήταν υποχρεωτικός.

Αν η κ. Σακελλαροπούλου (η οποία εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει δηλώσει άθεη) είχε πρόβλημα συνείδησης να ορκιστεί κατά το Σύνταγμα είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδεχόταν τη θέση. Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.