Προετοιμασία προεδρικών εκλογών

Προετοιμασία προεδρικών εκλογών

Photo by Chung Sung-Jun / Staff / Getty Images / Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Για πρώτη φορά στη Γαλλία ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Francois Holland, θα είναι υποχρεωμένος να περάσει από προκριματικές εκλογές, αν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές το 2017. Σε κοινοβουλευτική συνέλευση των σοσιαλιστών το Σάββατο, το Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος ενέκρινε «ομόφωνα» τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών, στην οποία θα συμμετάσχουν οι σοσιαλιστές, το σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα «Parti Radical de Gauche (PRG)» και οι φιλοκυβερνητικοί οικολόγοι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα οργανώσει τη σημαντική αυτή αναμέτρηση στις 22 και 29 Ιανουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα για τις προκριματικές εκλογές των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους φαίνεται να είναι φτιαγμένο στο μέτρα του Γάλλου Προέδρου. Ο Francois Hollande είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο την απόφασή του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για δεύτερη θητεία. Για να ασκήσει απερίσπαστα ως το τέλος της θητείας του τα προεδρικά του καθήκοντα χωρίς η συμμετοχή του σε προκριματικές εκλογές να επισκιάσει τη διεθνή του αίγλη και δραστηριότητα, οφείλει να μπει σε προεκλογική εκστρατεία το αργότερο δυνατόν. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Δεκεμβρίου, το κλείσιμο 15 Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία για τις προκριματικές εκλογές.

Δέκα μήνες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους 23 Απριλίου και 7 Μαΐου 2017, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ξεκινήσει από τώρα την προετοιμασία των προκριματικών εκλογών, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν σοσιαλιστές ηγέτες, προσωπικότητες του ανανεωτικού σοσιαλιστικού κινήματος «Belle Alliance populaire» και όσοι το υποστηρίζουν. Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή στο πλατύ κοινό.

Photo by Lysandre78 - Own work

Ενώ αρχικά ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Jean-Christophe Cambadelis, υποστήριζε ότι ως Πρόεδρος ο Francois Hollande είναι «ο φυσικός υποψήφιος» της αριστεράς και δεν χρειάζονται προκριματικές εκλογές, η στάση του άλλαξε. Σε συμφωνία του με τον Francois Hollande παρουσίασε ξαφνικά στο Εθνικό Συμβούλιο του Σ. Κ. το σχέδιό του για οργάνωση προκριματικών εκλογών. Επιτυχία του Cambadelis είναι η επίτευξη κομματικής ομοφωνίας ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές. Κατάφερε να παρακάμψει τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και να ικανοποιήσει τους «αντάρτες» σοσιαλιστές βουλευτές οι οποίοι ασκούσαν πίεση για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών. Εξουδετέρωσε έτσι τον κίνδυνο διάσπασης του Σ.Κ. και απέτρεψε ενδεχόμενες εξωκομματικές υποψηφιότητες αντιφρονούντων, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Arnaud Montebourg (ΦΩΤ.).

Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι η απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προκηρύξει προκριματικές εκλογές για το 2017 οφείλεται σε νέα στρατηγική που διαμόρφωσε ο Γάλλος Πρόεδρος λαμβάνοντας υπόψιν τις σημερινές συνθήκες στον πολιτικό ορίζοντα της Γαλλίας. Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αριστερά θα ηττηθεί στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με δηλώσεις από προσωπικότητες του προεδρικού περιβάλλοντος, ο Francois Hollande τονίζει τώρα πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια μονομαχία μεταξύ της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP- JDD, μόνο 14% των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι από τη δράση του Hollande. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι προκριματικές εκλογές της αριστεράς μπορεί να είναι μια ώθηση για να κινητοποιηθούν μαζικά οι ψηφοφόροι της. Εκτιμά ότι οι προκριματικές εκλογές –που θα οδηγήσουν στην επιλογή ενός υποψηφίου– ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο ήττας της αριστεράς λόγω του διασκορπισμού ψήφων που προκαλούν οι πολυάριθμες υποψηφιότητες. Ο Hollande πιστεύει ότι η αργοπορημένη ημερομηνία των προκριματικών εκλογών τού δίνει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα αποτελέσματα της «σοσιαλφιλελεύθερης» οικονομικής του πολιτικής, μετά από τις θετικές ενδείξεις που εμφανίζουν τώρα οι δείκτες της Οικονομίας και μετά από ελαφρά πτώση της ανεργίας το τελευταίο δίμηνο.

O Γάλλος Πρόεδρος είναι τώρα έτοιμος να υποβληθεί στη δοκιμασία των προκριματικών, όπως το είχε κάνει και πριν από την εκλογή του το 2012, γιατί αντιλαμβάνεται ότι έχει ανάγκη από «δημοκρατική νομιμότητα». Δηλώνει ότι «εάν δεν είμαι σε θέση να επικρατήσω στις προκριματικές, πώς μπορώ να ελπίζω ότι θα κερδίσω τις προεδρικές εκλογές;». Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή του Ηοllande στη μονομαχία των προκριματικών εκλογών θα είναι ριψοκίνδυνο στοίχημα.

www.ira-feloukatzi.com