Πρόεδρε Σώπασε. Πρόεδρε Άκουσε

Πρόεδρε Σώπασε. Πρόεδρε Άκουσε

Του Γιάννη Κουζηνού

Ο πρόεδρος Μαδούρο όπως και ο προκάτοχός του μιλάει πολύ. Λέει πολλά και τις περισσότερες φορές τα λόγια του είναι πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση που θα μεταδοθούν σε εθνικό δίκτυο σε όλες τις τηλεοράσεις της χώρας. Τις τελευταίες ώρες έχει παρατηρηθεί μια παράξενη στροφή στην ρητορική του, αφού χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα καλό πρόεδρο και ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει μαζί του αν τον αντιμετωπίσει με σεβασμό. Παράξενη στροφή αν θυμηθούμε τις αμέτρητες φορές που ο Μαδούρο έχει επιτεθεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών με γλώσσα κυριολεκτικά πεζοδρομίου και κατονομάζοντας τον σαν κύριο υπεύθυνο των δεινών που περνάει η Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο όπως και ο προκάτοχός του μιλάει πολύ. Από την στιγμή που η πλειοψηφία του κοινοβουλίου άρχισε να κινεί τις διαδικασίες για την διενέργεια δημοψηφίσματος ανάκλησής του από το προεδρικό αξίωμα στην μέση της θητείας του, όπως το σύνταγμα προβλέπει, καθημερινά εξαπέλυε απίστευτες επιθέσεις προς την αντιπολίτευση ονομάζοντας τους απάτριδες, προειδοποιώντας ότι θα καταργήσει το κοινοβούλιο των προδοτών και έχει τονίσει αμέτρητες φορές σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα ανάκλησης μέσα στο 2016. Την διαδικασία του δημοψηφίσματος την ξεκινάει όπως είναι φυσικό η αντιπολίτευση και υπεύθυνο για την σωστή διενέργειά του είναι το CNE-Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, που υποτίθεται είναι η ανεξάρτητη αρχή για την διενέργεια όλων των εκλογικών διαδικασιών και δημοψηφισμάτων στην χώρα.

Το αυτονόητο που θέλει τον πρόεδρο να μην έχει γνώμη η δικαίωμα παρέμβασης για το αν, το ποτέ και το πως θα διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα έχει πάει από καιρό περίπατο. Προχθές με δήλωσή του, μια ακόμα παρέμβασή του στα εσωτερικά μιας υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής, ζήτησε από το CNE να παρατείνει τον χρόνο της επαλήθευσης των υπογραφών με φυσική παρουσία (1.300.000 υπογραφές από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου σε 24 σημεία για όλη την χώρα) για επιπλέον 15 ημέρες! Όπως είναι φυσικό, η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε σαρκαστικά σχόλια από τον κόσμο που χαρακτηρίζει αυτή του την κίνηση, σαν ένα ακόμα κόλπο για να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την διαδικασία καθώς οι χρόνοι και οι κατάσταση της χώρας πιέζουν ασφυκτικά.

Και ενώ ο πρόεδρος εξακολουθεί να μιλάει, να δηλώνει, να αυτοαναιρείται και γενικώς να κάνει τα πάντα εκτός από το να κυβερνά, η χώρα έχει περιέλθει πια σε μια μόνιμη κατάσταση χάους.

Στην Cumana δεκάδες διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία και κάβες. Όλες οι διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα είχαν σαν κεντρικό σύνθημα την κούραση του κόσμου με τις ελλείψεις τροφίμων και σε όλες τις περιπτώσεις φώναζαν οργισμένοι κατά του συστήματος διανομής τροφίμων από τις CLAP-Τοπικές Επιτροπές εφοδιασμού και παραγωγής.

Πάνω από 79 λεηλασίες καταστημάτων και φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα έχουν σημειωθεί μόνο τις τελευταίες 48 ώρες με έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

 

Παράλληλα με τις συνεχείς διαδηλώσεις, κυρίως στις φτωχογειτονιές γύρω από το Καράκας αλλά και στην υπόλοιπη Βενεζουέλα, οι τραγικές συνθήκες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία με τις μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα και την απουσία συντήρησης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού έγιναν λόγος για ένα ακόμα τραγικό συμβάν αυτή την φορά σε βάρος ενός βρέφους τριών ημερών. Το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου, στο Maternidad del Sur της Βαλένθια, ένα βρέφος τριών ημερών διαγνώστηκε με μυΐαση (σκουλήκια) στον ομφαλό, η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος των Νοσηλευτών του Carabobo, Julio Garcia ο όποιος δήλωσε:

"Στο νεογνό εντοπίστηκαν πάνω από 60 σκουλήκια αποτέλεσμα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, καθώς ο χώρος της βρεφικής φροντίδας είναι γεμάτος από μύγες και κουνούπια, τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν εδώ και μήνες και δεν υπάρχει πλέον ούτε καν τρόπος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει χλώριο ή απολυμαντικά για τον καθαρισμό, δεν υπάρχει αλκοόλη και υπάρχει έλλειμμα αντιβιοτικών. Είναι αδύνατο να τηρηθούν πλέον τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής".

Ο πρόεδρος Μαδούρο όπως και ο προκάτοχός του μιλάει πολύ. Ακόμα και τις στιγμές που πρέπει η ντροπή και η ευθύνη να τον οδηγούν στον χρυσό δρόμο της σιωπής. Όταν το μόνο που βρίσκει να πει όταν βγαίνουν στο φως παροιμίες ειδήσεις, όταν βγαίνουν στο φως θάνατοι παιδιών με καρκίνο διότι δεν έλαβαν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι ότι φταίει η αντιπολίτευση γιατί προβάλλει αυτά τα γεγονότα, τότε δυστυχώς είναι προφανές ότι δεν έχει συναίσθηση της δίκης του ευθύνης και του προκατόχου του που κυβερνούν την χώρα 17 χρόνια. Και ενώ εσύ μιλάς πρόεδρε, η χώρα σου από τον αναστεναγμό έχει περάσει πια στην κραυγή απελπισίας. Για μια πρώτη φορά στην ζωή σου πρόεδρε, σώπα κι άκουσε.