Προϋπολογισμός Ε.Ε. και περσινά ξινά σταφύλια

Αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κορυφής για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλο ενδιαφέρον. Η χώρα μας, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, ήταν σαφέστατα κερδισμένη από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. καθώς τα χρήματα που έλαβε από τα διάφορα προγράμματά της ήταν κατά πολύ περισσότερα από τα ποσά που συνεισέφερε στον προϋπολογισμό της. 

Infographic: Which Countries are EU Contributors and Beneficiaries? | Statista You will find more infographics at Statista

Παράλληλα ζούμε σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 έχει μπροστά της πολύ σοβαρές προκλήσεις. Οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι μένουμε πίσω στην καινοτομία, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλοί, το ενεργειακό τοπίο είναι αρκετά θολό και η υπογεννητικότητα απειλεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα θα περίμενε κανείς να γίνονται πολύ σοβαρές συζητήσεις στην Ευρώπη για μία ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού της Ε.Ε..

Δυστυχώς, σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ⅔ του προϋπολογισμού της Ένωσης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής. Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την περίοδο 2021 - 2027 πάνω στο ίδιο μονοπάτι που βάδισε και την προηγούμενη περίοδο χωρίς να κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός. 

Για παράδειγμα, θα περίμενε κανείς με όλη αυτή την γεωπολιτική ένταση που επικρατεί στα σύνορα της Ευρώπης, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων. Ή ακόμα, να προβλέπονταν σοβαρές επενδύσεις ισχυροποίησης του θαύματος της Ε.Ε., της κοινής αγοράς, που παρά τα πολλά οφέλη της δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αντίθετα, η Επιτροπή πήρε θάρρος από την απόγνωση λόγω πανδημίας και σχεδιάζει την επιβολή απευθείας φόρων για να χρηματοδοτήσει το δανεισμό της. Η επιβολή αυτή θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που ενδεχομένως στο μέλλον να οδηγήσει σε επιβολή νέων φόρων από πλευράς Ε.Ε.

Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα συζητούνται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη και είναι κρίμα που στη χώρα μας η ευρωπαϊκή πολιτική περνάει στα ψιλά γράμματα όταν δεν αφορά μνημόνια και δάνεια προς το κράτος μας.