Πρέπει να ζήσουμε –αναγκαστικά– με τον Αλέξη!

Πρέπει να ζήσουμε –αναγκαστικά– με τον Αλέξη!

Ο Τσίπρας δεν θα εξαφανιστεί, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 20%. Γι' αυτό ευθύνεται η προσωπολατρία ως εφαρμοσμένη πολιτική στον χώρο της αριστεράς και η εμφανής αδυναμία της Φώφης να εκμεταλλευτεί τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει έτσι το ΚΙΝΑΛ ο κυρίαρχος πόλος της κεντροαριστεράς. Με τον Τσίπρα, λοιπόν, θα χρειαστεί να συνομιλήσει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Με τον Αλέξη Τσίπρα θα ζήσουμε στην επόμενη τετραετία, καλώς ή κακώς. Μπορεί η αριστερά να χάσει σταδιακά τη λάμψη της, να γίνει κάτι σαν την Ένωση Κέντρου της μεταπολίτευσης και έτσι να αντικατασταθεί στην πορεία από κάτι άλλο που θα δημιουργηθεί, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μέχρι τότε, όμως, μέχρι να εμφανιστεί πράγματι αυτό το «κενό», ο κ. Τσίπρας θα είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι. Επίσης, μπορεί ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει να μάθει από τα λάθη που έκανε και να ισχυροποιήσει τη θέση του στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην πολυκατοικία της αριστεράς, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και να μην συνομιλεί με την αντιπολίτευση. Όχι ακατόρθωτο, εφόσον οι συνθήκες επιβάλουν κάτι τέτοιο, αλλά οπωσδήποτε δύσκολο.

Η ιδιοσυγκρασία του Κυριάκου δεν του επιτρέπει να μην συνομιλεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι κάτι που βρίσκεται έξω από τον πολιτικό του πολιτισμό. Ο Κυριάκος δεν είναι Αλέξης! Ο Κυριάκος δεν θα καλούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για να βάλει στη συνέχεια τον αρμόδιο στα του Τύπου να εκθέσει με διαρροές τον συνομιλητή του. Ο Κυριάκος δεν θα έκανε διαπραγματεύσεις για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα χωρίς να ενημερώσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος δεν θα υποτιμούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αν τα έκανε αυτά ο Κυριάκος, πολύ απλά δεν θα ήταν ο Κυριάκος. Θα ήταν ο Αλέξης.

Και μπορεί να συνεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα; Τις επιλογές αυτές τις κάνει ο ελληνικός λαός. Αν ο λαός ήθελε η νέα κυβέρνηση να έχει απέναντί της ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ, θα έδιδε την ψήφο του στο ΚΙΝΑΛ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στις Ευρωεκλογές. Ο λαός δεν θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο. Άρα, τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Θα πει ότι δεν συνεργάζεται μαζί του επειδή ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και ψεύτης; Αυτά τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός την ώρα που πάει στην κάλπη. Και αποφασίζει σχετικά...

Κι αν ο κ. Τσίπρας δεν ανταποκριθεί; Κι αυτό θα κριθεί! Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Θεσμικά και με διαφάνεια. Αν ο κ. Τσίπρας εκείνη την ώρα θεωρήσει ότι είναι επικεφαλής μπαχαλάκηδων και όχι ο υπεύθυνος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας τεθεί τότε εκείνη η πραγματικότητα στην κρίση του ελληνικού λαού.

Είναι κατανοητή η αντίδραση πολλών ανθρώπων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ανομίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπως για παράδειγμα των πολιτικών που υπήρξαν θύματα της σκευωρίας της Novartis. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις και να αναζητηθούν οι ευθύνες αυτών που καταχράστηκαν την εξουσία που τους παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Αλλά το αντισύριζα κλίμα θα πρέπει να τελειώσει την επομένη των εκλογών. Θα θυμίζουμε στον λαό τι σήμαινε η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να πάμε και παρακάτω. Ο κ. Τσίπρας υπέστη ήττα επειδή καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός, επειδή δεν ήταν ένας καλός πρωθυπουργός. Το ίδιο θα του συμβεί κι αν είναι ένας κακός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα υποστεί μία νέα και μεγαλύτερη ήττα. Γι' αυτό δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]