ΠΟΥ: Υπάρχει διέξοδος από την πανδημία

ΠΟΥ: Υπάρχει διέξοδος από την πανδημία

Υπάρχει διέξοδος από την πανδημία, όμως στηρίζεται στην συμπεριφορά των πολιτών, με βαρύ τίμημα ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό. Κλειδί για την εξάλειψή της, είναι ο δείκτης Ro να πέσει κάτω από 1, καθώς έτσι η επιδημία «πεθαίνει». Για να επιτευχθεί η μείωση του δείκτη αυτού σε επίπεδα κάτω του 1, χρειάζεται να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Διαφορετικά, ο ιός απογειώνεται.

Ενόσω τα κράτη εφαρμόζουν διάφορες πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και τήρησης μέτρων ατομικής υγιεινής και αποστάσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει και παρακολουθεί την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται, ώστε να αξιολογηθεί η ισχύς του κάθε μέτρου, σε συνδυασμό και με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος.

Σχετικές απαντήσεις έδωσαν χθες οι επιτελείς του ΠΟΥ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι η μόνη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη είναι η ευλογιά.

Εντούτοις, επεσήμαναν ότι η ασθένεια COVID - 19 είναι η πρώτη πανδημία που μπορεί να περιοριστεί, παρότι δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλιο ή φάρμακα που να πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπισή της. Η δυνατότητα δίνεται με μέσα δημόσιας υγείας όπως η τήρηση αποστάσεων και ατομικής υγιεινής, αλλά και η αναγνώριση και απομόνωση κρουσμάτων και επαφών προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της νόσου.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για αρκετές ώρες ή ημέρες, παρόλα αυτά σκοτώνεται εύκολα, με το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τον καθαρισμό των επιφανειών με απορρυπαντικά. Αυτό που πρέπει να τηρούμε λοιπόν, είναι οι συνθήκες ατομικής υγιεινής, που είναι αποτελεσματικές.

Η ώρα της χειραψίας

Σε αναζήτηση του χρόνου που θα επιτραπεί να ξαναδώσουμε τα χέρια -μετά την άρση των lockdown- ο επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών δρ Μάικ Ράιαν τόνισε ότι αυτό αποτελεί την επιθυμία του κάθε ανθρώπου διεθνώς, καθώς επί 18 εβδομάδες έχουμε όλοι απομακρυνθεί από τους αγαπημένους μας, έχοντας δει τι πραγματικά μπορεί να φέρει αυτός ο ιός, αν αφεθεί να εξαπλώνεται ασταμάτητος.

Τονίζοντας ότι τα κράτη στηρίζονται στη συμπεριφορά των πολιτών τους για την ανακοπή του κύματος αυτού, σημείωσε ότι υπάρχει διέξοδος, όμως είναι μια δύσκολη διαδικασία, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά. Και για τη διέξοδο χρειάζεται παρατήρηση.

Εκτίμησε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο σε ότι αφορά μαζικές κοινωνικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και άλλου είδους εκδηλώσεις και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των κρατών. Για παράδειγμα έφερε την Σουηδία όπου στο 50% των νοικοκυριών ζουν 1-2 άτομα, σε αντιδιαστολή με την Ιταλία όπου ζουν οικογένειες τριών γενεών. Στα λοιπά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε την πυκνότητα του πληθυσμού, τις συνθήκες κινητικότητας σε κάθε περιοχή (στην Ευρώπη πολλοί εργάζονται στα γειτονικά κράτη από αυτά που διαμένουν μόνιμα και περνούν τα σύνορα καθημερινά), τις συνθήκες των μαζικών μέσων μεταφοράς και πότε αυτά υπερφορτώνονται κλπ.

Κλινικές μελέτες

Στην ευρεία κλινική μελέτη SOLIDARITY που διενεργείται από τον ΠΟΥ αναφέρθηκε η επικεφαλής του τμήματος Ζωονόσων δρ. Μαρία Βαν Κερκόφ, ανακοινώνοντας ότι οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει πλέον τους 500 ασθενείς από 15 χώρες, ενώ άλλες 100 χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μετέχουν σ΄ αυτήν. Το γεγονός είναι ενθαρρυντικό γιατί αφενός θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και των Κέντρων στα οποία εκπονείται η μελέτη, δίνοντας πολλαπλές πληροφορίες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των υπό δοκιμή φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται φυσικά και οι παρενέργειες των φαρμάκων, οι οποίες έχουν συχνά απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο της μέχρι τώρα χρήσης των φαρμάκων αυτών, στη βάση της ένδειξης ότι ενδεχομένως βοηθούν τους ασθενείς να ξεπεράσουν την ασθένεια.

Με ρυθμό μετάδοσης πάνω από 1, η επιδημία απογειώνεται.

Με ρυθμό μετάδοσης κάτω από 1, η επιδημία πεθαίνει.

Κλειδί για την επίτευξη του Ro κάτω από 1 είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.