Που πας; Σε επενδυτές μιλάς!

Που πας; Σε επενδυτές μιλάς!

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link και του Invest In Greece Forum στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για την ελληνική κυβέρνηση. «Μα καλά σε ποιους νόμιζαν πως απευθύνονται», σχολίασε ένας από τους Έλληνες συμμετέχοντες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε θέσει ως στόχο, να παρουσιάσει την Ελλάδα ως ένα ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό και ως ένα επιτυχημένο «turnaround story». Και όμως ούτε αυτόν τον στόχο δε κατάφερε να προσεγγίσει με επιτυχία. Ο υπουργός οικονομικών, που το 2016 έλεγε με υπερηφάνεια ότι είναι ο μοναδικός μαρξιστής υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπερδεύτηκε και νόμισε πως το ακροατήριο του ήταν κάποια τοπική συνδικαλιστική οργάνωση του Σύριζα, καθώς τα θέματα που έθεσε, άφησαν παγερά αδιάφορο το ακροατήριο.

Ενημέρωσε τους επενδυτές για την διασφάλιση του ποσού για τη διανομή του επιδόματος θέρμανσης είτε από το υπερπλεόνασμα είτε από το αποθεματικό, για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές μειώσεις σε βάθος τετραετίας. Βέβαια παραδέχτηκε πως για το νόμο Κατσέλη και για το σχέδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας με το δίκαιο της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις γνωστές ιδεοληπτικές πομφόλυγες του τύπου πως "οι μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική συνοχή οδηγούν στην άνοδο του εθνικισμού" και πως "η κοινωνική συνοχή χωρίς μεταρρυθμίσεις είναι εξίσου επικίνδυνη". Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μείωση του φόρου εισοδήματος, παρά για τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή, δήλωσε στους επενδυτές, πως η φορολογία των νέων επενδύσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα στις σκέψεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο(!!!!) που παρουσιάζει θέμα των “κόκκινων δανείων” (NPLs) και την ίδια ώρα κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες πως “έχουν πολλά όπλα και πολλούς λογιστές για να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης”. Δυστυχώς η οξφορδιανή αγγλική προφορά του υπουργού, δεν ήταν ικανή να καλύψει τους γέλωτες του ακροατηρίου.

Για τις δε ιδιωτικοποιήσεις που είναι το σημείο κλειδί για να κεντρίσει κανείς το επενδυτικό ενδιαφέρον των αμερικανικών επενδυτικών οίκων, ο υπουργός δήλωσε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το Υπερταμείο έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία και για το καλό του ελληνικού δημοσίου, της αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τους πιστωτές μέσω παραχωρήσεων, δημιουργίας joint ventures κλπ.

Οι ξένοι επενδυτές έμειναν εμβρόντητοι, όταν ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και τους εκκολαπτόμενους νέους τρόπους φορολογικής δίωξης, λες και παρουσίαζε εισήγηση πεπραγμένων σε σεμινάριο φοροελεγκτών.

Είναι φανερό πως το κεντρικό νόημα των εισηγήσεων αφορούσε περισσότερο σε ασκήσεις επαναστατικού μασάζ στο εσωτερικό ακροατήριο του Σύριζα, παρά σε πρόσκληση προς τα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού για επένδυση στη χώρα μας. Το γνωστό ανέκδοτο “που πας ρε Καραμήτρο”, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη, αν δεν είχε μεσολαβήσει και η ομιλία του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο που αποδόμησε πλήρως τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού, δημιουργώντας ακόμα πιο αρνητική εικόνα.

Η ομιλία του περιείχε αρκετές αυστηρές προειδοποιήσεις, με αναφορές στην ανάγκη για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, στην τήρηση των δεσμεύσεων, στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως είναι τα 16 προαπαιτούμενα, στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο θέμα του κατώτατου μισθού και στο σχέδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δυστυχώς ο υπουργός και η παρέα του, πήγαν και γύρισαν χωρίς να αλλάξουν στο ελάχιστο το διστακτικό κλίμα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως είναι άνθρωποι που αγνοούν τη λειτουργία και τους συσχετισμούς του διεθνούς περιβάλλοντος. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να υπολογίσουν, το τι πρέπει να λένε, πότε και που. Πορεύονται ακόμα με όρους καφενειακού χάους, όπως τότε που αναζητούσαν τους λόγους που έπεσε ο Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία και που δεν προχώρησε η Μαοϊκή επανάσταση στην Κίνα.