Ποτάμι όπως ΑΝΕΛ

Ποτάμι όπως ΑΝΕΛ

Του Άγη Βερούτη

beΤο δούλεμα πάει σύννεφο! Από όλους τους πρόθυμους. Στη προχθεσινή του ανακοίνωση, το ίδιο το Ποτάμι λέει: «Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. [...] Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Λίγο μετά όμως γράφει: «Το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυσή του -το 2014- έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».

Με άλλα λόγια, υποτίθεται ότι το Ποτάμι δεν θα στηρίξει ούτε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά στο φλέγον θέμα αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, που θα προκαλούσε την πτώση της, θα προστρέξει να τη στηρίξει, ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη στήριξη θα κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Άλλοι πάλι, από την πλευρά των ΑΝΕΛ, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία αν τους φανεί καλή (δηλαδή δεν την έχουν διαβάσει ακόμα) και θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, ενώ ο αστειότερος όλων γράφει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραιτηθεί από την έδρα του. Γράφουν λοιπόν στο Ποτάμι ότι θα ψηφίσουν για τον σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό για να λυθεί το πολύχρονο θέμα (των Σκοπιανών). Όμως, δεν μας λένε τίποτα για την ταυτόχρονη αναγνώριση της ιθαγένειας και της γλώσσας, λες και υπάρχει ιθαγένεια Κρητικών ή Επτανησίων ή Ηπειρωτών ή άλλων γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας, και δεν είμαστε όλοι Έλληνες! Το σημαντικότερο όλων, με την αναγνώριση της ιθαγένειας, ανοίγει το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας για «γενοκτονία των Μακεδόνων» του ΣΝΟΦ στον εμφύλιο του ''46-''49, που θα οδηγήσει σε τερατώδεις αποζημιώσεις και δυσφήμηση της χώρας διεθνώς.

Αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα της ΠΓΔΜ, οπότε δεν τους νοιάζει.

Δυο κόμματα που δεν πρόκειται να ξαναμπούν στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, θα λύσουν το θέμα των Σκοπιανών και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους Έλληνες, διότι δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεν θα ξαναμπούν στη Βουλή.

Αυτοί που τους ψήφισαν, τα φαντάζονταν αυτά;