Πόσο ΠΑΣΟΚ έχει η κυβέρνηση;

Πόσο ΠΑΣΟΚ έχει η κυβέρνηση;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Έχουν τελικά γούστο όσοι κάθε τόσο κατηγοριοποιούν τους υπουργούς της κυβέρνησης με βάση τις αποχρώσεις των φρονημάτων τους και γράφουν ότι το «πράσινο» έπεσε πολύ στο μείγμα της κυβέρνησης που έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιοι άλλοι μάλιστα το έχουν ποσοτικοποιήσει και υπολογίζουν ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ανέρχονται στο 30%.

Θα αρκούσε να επισημάνουμε το προφανές: ότι δηλαδή 30% (ίσως και παραπάνω) είναι το ποσοστό των οπαδών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ που έχει μετατοπιστεί στη Νέα Δημοκρατία.

Χάρις σε αυτό το 30% η Νέα Δημοκρατία κυβερνά σήμερα αυτοδύναμη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που 30 χρόνια  νωρίτερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις εκλογές του 1990, κατάφερε να συγκεντρώσει το «ιλιγγιώδες» 44,88%. Ή μήπως υπάρχει έστω κι ένας σ'αυτή τη χώρα που θεωρεί ότι αυτό είναι το ποσοστό της δεξιάς ή μήπως πιστεύει ότι η δεξιά μετά το 1922 είναι το πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία; 

Δεν έχει όμως τόσο μεγάλη σημασία αν ο Πρωθυπουργός έκρινε δίκαιο να εκπροσωπείται στην κυβέρνησή του το ποσοστό που έδωσε στην παράταξή του τη μεγάλη νίκη και την άνετη αυτοδυναμία. Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να εξετάσουμε:

1. Κινδυνεύει η «ιδεολογική φυσιογνωμία» της Νέας Δημοκρατίας από το κυβερνητικό μείγμα;
2. Σε μια κυβέρνηση «εθνικής Ελλάδος» έχει τόση μεγάλη σημασία από ποια ομάδα θα είναι αυτοί που τελικά θα βάλουν τα γκολ και θα μας οδηγήσουν στη νίκη που όλοι θέλουμε;

Ένα περίεργο πράγμα. Όσοι γκρινιάζουν κάθε δεύτερη μέρα για «τους ΠΑΣΟΚους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μας έχουν κάνει ούτε μία ανάλυση στη βάση της ιδεολογίας της παράταξης στο όνομα της οποίας κινδυνολογούν. Ποια ακριβώς είναι η ιδεολογία που κινδυνεύει από τους τεχνοκράτες του σημιτικού ΠΑΣΟΚ; 

Μην βιαστούν να μας απαντήσουν! Σε λίγες ημέρες ξεκινά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τις ιδεολογικές τους αρχές με την ελπίδα να μην περιοριστούν (πάλι) σε τζούφιες επικλήσεις στον Εθνάρχη Καραμανλή ο οποίος αν ζούσε σήμερα, με την θηριώδη πολιτική ευφυία που τον διέκρινε και πάνω απ'όλα με το να ιεραρχεί τα συμφέροντα της Πατρίδας πάνω απ'όλα και όλους, είναι βέβαιο ότι κι αυτός, με αυτό που κάποιοι αποκαλούν με περιφρόνηση σημιτικό ΠΑΣΟΚ θα είχε συνταχθεί. Γιατί στην παρούσα συγκυρία ο φιλελεύθερος εκσυγχρονισμός είναι ο μόνος πατριωτισμός.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπουργών είναι σαφές γιατί ενοχλεί τόσο πολύ το πρόγραμμα ΜΑΖΙ. Η αξιολόγηση των υπουργών πρέπει πρωτίστως να γίνει στη βάση της τήρησης των όρων του κοινωνικού συμβολαίου. Η πλειοψηφία έδωσε την εντολή στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει και μάλιστα αυτοδύναμα επειδή η δεύτερη δεσμεύτηκε να κάνει όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμά της.

Οι επιδόσεις σε αυτή τη βάση δεν μπορούν βέβαια να είναι το μόνο κριτήριο αλλά σίγουρα πρέπει να είναι το βασικό. Γιατί έτσι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κρατήσει τον κόσμο του Κέντρου, αυτό το 30% που κάποιοι απαξιώνουν, αυτό που έδωσε στην παράταξη την αυτοδύναμη εξουσία και την άνεση σε κάποιους να ρητορεύουν εκ του ασφαλούς. Ναι, εκ του ασφαλούς. Όπως κάνουν πάντα άλλωστε.