Πόσο μας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η περίθαλψη των ασθενών

Πόσο μας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η περίθαλψη των ασθενών

Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα απ? ότι σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας η περίθαλψη των ασθενών είτε για απλή νοσηλεία, είτε για παραμονή σε εντατική. Σύμφωνα με τις μέχρι ώρα διαθέσιμες μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων, το κόστος για μια απλή νοσηλεία στην χώρα μας ξεκινά από τα 3.000 ευρώ και φτάνει στα 9.000 ευρώ, επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα 30.000 δολάρια που κοστίζει μια αντίστοιχη νοσηλεία στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της νοσηλείας σε εντατική, οι ίδιες μελέτες μιλούν για κόστος μεταξύ 11.000 - 24.000 ευρώ, πάλι ανάλογα με την μελέτη, όταν τα στοιχεία για τις ΗΠΑ μιλούν για δαπάνη 70.000 δολαρίων ανά ασθενή. Οι δύο μελέτες προέρχονται, η πρώτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλο και η δεύτερη από συνεργασία των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου με τον φορέα i-hecon. Την υπογράφουν ο ομ. καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης και ο συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και γενικός διευθυντής του i-hecon, οικονομολόγος Κώστας Αθανασάκης. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεντρωθεί ικανός αριθμός στατιστικών ανά τον κόσμο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος νοσηλείας ανά χώρα, εντούτοις οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι συγκριτικά με άλλες, η δαπάνη για το ΕΣΥ ήταν σχετικά μικρή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η νοσηλεία στην Ελβετία για παραμονή 2-3 εβδομάδων στην εντατική, έχει κοστολογηθεί στα 120.000 ελβετικά φράγκα (112.740 ευρώ). Επίσης η Σουηδία, χώρα με πληθυσμό ανάλογο με αυτόν της Ελλάδας, κάνοντας χρήση των διαφορετικών μοντέλων που αξιολογούν τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, έχει μιλήσει για ένα κόστος, ύψους 4-20 δισ. κορώνες (δηλαδή για ένα ποσό μέχρι και 2 δισ. ευρώ). Όσο για την Ινδία, χώρα χαμηλού εισοδήματος, έχει εκτιμήσει το κόστος νοσηλείας λίγο κάτω από τα 3.000 ευρώ για παραμονή σε απλό θάλαμο και στα 10.000 ευρώ για νοσηλεία σε εντατική.

Δίχως να υπάρχουν τα τελικά στοιχεία, αφού εξάλλου η εξέλιξη του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις φαίνεται ότι η Ελλάδα παρ? ότι δεν διαθέτει ισχυρό σύστημα υγείας, κατάφερε με την άμεση εφαρμογή αυστηρών μέτρων να κρατήσει χαμηλά την οικονομική επιβάρυνση για την περίθαλψη των ασθενών. Στη συγκράτηση του κόστους συνέβαλαν φυσικά και οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η χρήση υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικές μονάδες υγείας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κόστος της απλής νοσηλείας για κορονοϊό στην Ελλάδα υπολογίζεται σε μόλις 3.000 ευρώ κατ? άτομο, ενώ εφόσον χρειαστεί και παρακολούθηση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το ποσό αυξάνεται στα 11.000 ευρώ. Κατά την ίδια μελέτη, τα έγκαιρα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα εξοικονόμησαν στο κράτος, δαπάνες άνω των 6 δισ. ευρώ αποτρέποντας ταυτόχρονα την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας.

Είναι στην ουσία μια μελέτη, που όπως και άλλες, επικαιροποιούνται συνεχώς, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι του κόστους, όπως τα αντικαταθλιπτικά των οποίων η χρήση αυξήθηκε κατά 31%.

Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη από τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου, το μέσο κόστος απλής νοσηλείας υπολογίζεται στα 8.900 ευρώ και φτάνει τα 24.200 ευρώ για νοσηλεία σε εντατική. Με το δεδομένο των κρουσμάτων του Απριλίου, το συνολικό κόστος νοσηλείας κυμάνθηκε περίπου στα 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν, το κράτος είχε μέχρι πρόσφατα διαθέσει περί τα 330 εκ. ευρώ, ποσό που αναλύεται ως εξής:

·       123 εκατ. ευρώ για ενίσχυση νοσοκομείων,

·       70 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μισθών του υγειονομικού προσωπικού,

·       57 εκατ. ευρώ για μέτρα ατομικής προστασίας,

·       9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς ΜΕΘ,

·       55 εκατ. ευρώ για ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, όπου συμπεριλαμβάνεται η νοσοκομειακή φροντίδα άλλων παθήσεων και διαγνωστικά αντιδραστήρια) και

·       15 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες φιλοξενίας.

Η μελέτη συνεχίζεται προκειμένου να συμπεριληφθεί πρόσθετο κόστος λιγότερο προφανές, όπως το άτυπο κόστος περίθαλψης, η μελλοντική θνησιμότητα αποδιδόμενη στη νόσο από κορωνοϊό, ψυχολογικές επιδράσεις της νόσου, αλλαγές στις συνήθειες δραστηριότητες π.χ. διατροφή.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτες, ο μέσος όρος περιστατικών COVID - 19 στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν 3.465,3 άτομα, έναντι 319,1 περιστατικών στην Ελλάδα.

Για την εκπόνηση της μελέτης, ελήφθησαν υπόψιν ορισμένα στοιχεία, όπως ότι το 19% των περιστατικών COVID - 19 χρειάζονταν νοσηλεία και το 5% των περιστατικών χρειάζονταν ΜΕΘ. Επίσης ο μέσος χρόνος νοσηλείας έχει υπολογιστεί μεταξύ 18-22 ημερών, ο όρος ηλικίας των κρουσμάτων στα 47 έτη, ενώ η μέση ηλικία νοσηλείας σε εντατική ήταν τα 70 έτη και η μέση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.

Παρατηρητήριο Ευρώπης

Το παρατηρητήριο των συστημάτων υγείας για την COVID - 19 που δημιούργησαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και το Παρατηρητήριο Συστημάτων Υγείας και Πολιτικών της Ε.Ε., καταμέτρησε τις "ενέσεις" χρηματοδότησης στα συστήματα υγείας στη βάση της κατά κεφαλήν ικανότητας αγοραστικής δύναμης των κρατών. Πρόκειται για δείκτη που εκφράζει τα πρόσθετα ποσά που διατέθηκαν ανά πολίτη κάθε κράτους, στη βάση της αγοραστικής του δύναμης σε σύγκριση με τους πολίτες των λοιπών κρατών, προκειμένου να υπάρχει μια δυνατότητα σύγκρισης στην επιπλέον χρηματοδότηση που χρειάστηκε.

Οι διαφορές -αναπόφευκτα - ήταν μεγάλες, εξαιτίας της διαφορετικής οργάνωσης του κάθε συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι το ελάχιστο ποσό που διατέθηκε ήταν 17 δολ. κατά κεφαλήν στη Λετονία, έναντι 386 δολ. στη Λιθουανία. Η Ρωσία διέθεσε 23 δολ, η Ελλάδα 26 δολ, όταν η Σουηδία χρειάστηκε να καταβάλλει τουλάχιστον 55 δολ. (πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προβλέφθηκαν για την αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πόσα από τα ποσά αφορούσαν τον τομέα υγείας). Στην ίδια λογική, στην Ισπανία διατέθηκαν 60 δολ., στην Ιταλία 75 δολ., στη Βρετανία 101 δολ., στο Βέλγιο 107 δολ., στην Ιρλανδία 108 δολ., στη Κύπρο 129 δολ. και στην Ελβετία 130 δολ.

Μερική αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 4-5 Ιουλίου