Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Όλα πάνε καλά! Εξαιρετικά, κύριε Πρόεδρε! Το 60% του ελληνικού λαού είναι θετικό απέναντι στη διακυβέρνησή σας, οι ξένοι οίκοι δίνουν εύσημα στην πολιτική σας, τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να στηρίζουν τις επιλογές σας. Άρα; Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι σύμβουλοί σας λένε ότι όλα πάνε καλά, ότι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για κάτι. Ότι έχετε τους αντιπάλους σας στο τσεπάκι και ότι βρίσκεστε στην αρχή μιας μακριάς και νικηφόρας πορείας.

Κατ'' αρχήν θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ανθρώπινο να θέλει κάποιος να γιορτάσει μία μεγάλη του νίκη, όπως ήταν η δική σας. Ξεκινήσατε, κύριε Πρόεδρε, το 2015 ως το απόλυτο αουτσάιντερ και κερδίσατε τον Ιανουάριο του 2016 τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Περάσατε τρία δύσκολα χρόνια στην αντιπολίτευση, στη διάρκεια των οποίων πολλοί εκ των σημερινών σας υπουργών δεν έγραφαν καν το όνομά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μην τυχόν και... εκτεθούν! Αφήστε δε που η μαύρη προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σάς ήθελε ανίκανο να κυβερνήσετε. Αυτό το «δεν μπορεί το παιδί», καλλιεργήθηκε με μεγάλη επιμέλεια. Αφήστε τα πρωτοσέλιδα με τη σύζυγό σας. Ελεεινές καταστάσεις σε μια ελεεινή περίοδο. Έχετε, λοιπόν, κάθε λόγο να θέλετε να νιώσετε τον θρίαμβό σας. Απολύτως ανθρώπινο...

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που σας επιτρέπουν να νιώθετε χαρούμενος. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δεν χαρίζουν κάστανα. Κυρίως μετά τα όσα έχουν συμβεί σε αυτή τη χώρα από το 2007 κι έπειτα. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων. Όταν λοιπόν γράφουν στις εκθέσεις τους καλά λόγια για την ελληνική οικονομία, έχουν ζυγίσει καλά τα λόγια τους. Και δεν έχουν λόγο να σας κάνουν «πλάτες». Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο λέει αστεία πράγματα. Ναι, οι οίκοι αξιολόγησης έπεσαν έξω το 2008-2009 και δεν προέβλεψαν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που φυσάνε πλέον και το γιαούρτι!

Σε όλες τις εκθέσεις (οίκων αξιολόγησης, επενδυτικών οίκων και τραπεζών) υπάρχει ένας αστερίσκος. Ότι όλες αυτές οι καλές προβλέψεις ισχύουν εφόσον εσείς, κύριε Πρόεδρε, κάνετε τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι δεν πίστευαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κι είχαν δίκιο. Για τη δική σας κυβέρνηση πιστεύουν ότι τα πρώτα δείγματα γραφής τούς επιτρέπουν να κάνουν αισιόδοξες σκέψεις.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην περίπτωση των αγορών ισχύει αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Έξω πάμε καλά»!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η οικονομία είναι το μεγάλο κλειδί που θα ανοίξει τις επόμενες αίθουσες στο παλάτι της εξουσίας. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα γεμίζει με άμμο η κλεψύδρα της κυβέρνησής σας. Διότι ο κόσμος θα νιώσει την ανάπτυξη στην τσέπη του. Κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που νοιάζει αυτή τη στιγμή τον πολίτη. Να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο έπειτα από μία δεκαετία κρίσης. Όχι ότι τα άλλα θέματα δεν τον ενδιαφέρουν. Η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία. Αλλά πρώτα απ'' όλα η οικονομία.

Πάμε τώρα στα άλλα θέματα που αναφέραμε και στα οποία είμαι από λίγο ως πολύ επιφυλακτικός. Οι σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε, έχουν μία βασική δουλειά: να αποδεικνύουν κάθε φορά πόσο χρήσιμοι είναι. Είναι οι πρώτοι που θα σας πούνε ότι είστε ανίκητος και οι πρώτοι που στην κατηφόρα θα σας επισημάνουν ότι θα έπρεπε να είχατε προμηθευτεί για το άρμα σας την τελευταία λέξη της μόδας στα φρένα. Όσο για τον Τύπο; Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα ο Τύπος αγαπάει την εξουσία. Υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που πιστεύουν ότι κάθε κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της με έναν μοναδικό, εξαιρετικό θα λέγαμε, τρόπο. Η άποψή μου, κύριε Πρόεδρε, είναι να μη δίνετε σημασία στην αγάπη των συμβούλων σας και του Τύπου την εποχή που βρίσκεστε κοντά στον ήλιο. Να την αναζητήσετε όταν το άρμα σας θα έχει πάρει -μοιραία- πορεία προς τη γη.

Πάνε καλά τα πράγματα για σας; Ασφαλώς! Πριν από τρεις μήνες και κάτι ημέρες κερδίσατε τις εκλογές. Θα πάνε καλά και στο μέλλον; Αυτό εξαρτάται από εσάς. Από τη θέλησή σας να εφαρμόσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Εφόσον το κάνετε δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε. Και μέσα σε αυτά που είχατε υποσχεθεί, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι η δική σας κυβέρνηση θα εργάζεται σκληρά. Δηλαδή, δεν θα καταναλώνει τον χρόνο της σε γιορτές. Ή καλύτερα, την ώρα που οι άλλοι θα γιορτάζουν, οι υπουργοί σας θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.