Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Facebook;

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Facebook;

Της Ελεάνας Χουτέα*

Πάνω που είχε καταλαγιάσει η υπόθεση της Cambridge Analytica, ένα νέο συμβάν έφερε ξανά στο προσκήνιο το Facebook. Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 50 εκατομμύρια λογαριασμοί παραβιάστηκαν και υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο επηρεάστηκαν και οι λογαριασμοί χρηστών οι οποίοι είχαν συνδεδεμένους λογαριασμούς άλλων εφαρμογών με το Facebook, όπως είναι το Instagram ή το Spotify.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκαν οι hackers, εντοπίστηκε στη λειτουργία «Προβολή ως» (Viewas), η οποία δίνει τη δυνατότητα ελέγχου εμφάνισης προφίλ του χρήστη σε κάποιον άλλο. Μέσα από εκεί οι hackers κατάφεραν να υποκλέψουν τον κώδικα πρόσβασης (accesstokens) δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμό των χρηστών. Η εταιρεία αναφέρει πως έχει επιδιορθώσει το πρόβλημα και έχει πραγματοποιήσει επανεκκίνηση (reset) του κώδικα. Μεταξύ των προσβληθέντων λογαριασμών είναι και αυτός του Mark Zuckerberg.

Το περιστατικό αναζωπυρώνει τη συζήτηση περί του κατά πόσο, εν τέλει, όχι μόνο διαφυλάσσονται τα δεδομένα των χρηστών του Facebook αλλά και πόσο ικανή είναι η ίδια η εταιρεία να τα διαφυλάξει.

Έχω αναφερθεί παλιότερα στις ευθύνες που φέρουν οι ίδιοι οι χρήστες για τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όταν υπάρχει διαρροή των δεδομένων των χρηστών συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, αναπόφευκτα εγείρονται ερωτηματικά για την ικανότητα της εταιρείας να διαχειριστεί και να προφυλάξει έναν τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων. Ήδη οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις κρατών έρχονται από την Ιρλανδία με τη ρυθμιστική Αρχή να ετοιμάζει επίσημη έρευνα για το συμβάν, η οποία θα στηρίζεται στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες και προβλέπουν επιβολή υψηλών προστίμων. Η Ιρλανδία προβαίνει σε αυτή την κίνηση καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ (FinTech), στοχεύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη λύσεων που συνδέονται με τεχνολογίες blockhain. Επίσης προσβλέπει να αποκτήσει πλεονέκτημα στις αναδυόμενες τεχνολογίες, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως είναι οι Google και Facebook έχουν ήδη επιλέξει το Δουβλίνο για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Το διαδίκτυο εξαιτίας της αχανούς έκτασής του είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) κάνει βήματα ένταξης σε μια ολοένα και πιο ενεργό συμμετοχή στην καθημερινότητα, - και για να είναι επιτυχής χρειάζεται όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων - η διασφάλιση των δεδομένων δεν είναι απλά αναγκαία αλλά η μόνη λύση σε μια από κοινού δράση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια νέα μορφή τόσο κοινωνικοποίησης και ενημέρωσης όσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς χρησιμοποιούνται τόσο από τους πολίτες/ιδιώτες όσο και από κρατικούς φορείς. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν έναν ολοένα και πιο ισχυρό ρόλο δράσης και ενεργούς ενασχόλησης και συμμετοχής στο δημοκρατικό γίγνεσθαι.Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εταιρείες που διαχειρίζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων, που εκχωρήθηκε από τους ίδιους τους πολίτες, οφείλουν να βρουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο φύλαξης αυτών.

*Η κ. Ελεάνα Χουτέα είναι ΜΑ «Global Risks and Analytics»