Πώς θα αξιοποιηθεί το Ελληνικό

Πώς θα αξιοποιηθεί το Ελληνικό

Του Γιάννη Κωνσταντάτου*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει και να υποστηρίξει ρεαλιστικές προτάσεις που θα συμβάλουν ενεργά στην ανασύνταξη και ανάπτυξη της χώρας. Παρά τις αντιξοότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει ως πρωταγωνιστής. Να εγκαταλείψει οπισθοδρομικές νοοτροπίες και εξωπραγματικές θεωρήσεις και να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης των δήμων, με έμφαση τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη με προσέλκυση κατάλληλων επενδύσεων που θα συμβάλουν, ιδιαίτερα, στην αντιμετώπιση της απίστευτα υψηλής ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους και τους μικρομεσαίους, το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση του, εδώ και 15 χρόνια εγκαταλελειμμένου και ρημαγμένου χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού πρέπει να αποτελέσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και οικολογικό έργο πρότυπο, με ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία και το περιβάλλον, που θα δείξει τη στρατηγική επιλογή για το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον από κοινού συμφωνημένο με τους δήμους Γλυφάδας και Αλίμου οδικό χάρτη της δημόσιας και συντεταγμένης συζήτησης που έχει ήδη ανοίξει για το σημαντικό αυτό θέμα, μετά τις ξεχωριστές συνεδριάσεις και αποφάσεις των Δ.Σ. των τριών δήμων μας θα ακολουθήσει κοινή ανοιχτή συνεδρίασή τους, όπου θα παρουσιασθεί αναλυτικά από το ΤΑΙΠΕΔ, τον ανάδοχο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το σχέδιο - MASTE PLAN - της ανάπλασης και αξιοποίησης του Ελληνικού και θα απαντηθούν οι ερωτήσεις που θα τεθούν.

Πρέπει να σημειώσω ότι κατά τη μακρόχρονη, ασύντακτη και πλήρως ατελέσφορη μέχρι τώρα συζήτηση πάνω σε ανέφικτα – με τα σημερινά δεδομένα σχέδια - για το μέγιστο αυτό αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας και της χώρας είναι η πρώτη φορά που ζητείται επισήμως η γνώμη των Δήμων της περιοχής βάσει μιας συντεταγμένης και πλήρως δημοκρατικής διαδικασίας, που ήδη έχει αρχίσει και συνεχίζεται.

Οι θέσεις μας για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό συζητήθηκαν αναλυτικά, έγιναν αποδεκτές, ψηφίσθηκαν από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου μας και αυτές περιλαμβάνουν συνοπτικά τα εξής:

Θεωρούμε απόλυτα θετική την απόφαση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ανάδοχο εταιρεία.

Τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου θα πρέπει να συνεδριάσουν στο προσεχές διάστημα από κοινού, ταυτόχρονα με την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και του επενδυτή, προκειμένου να μας παρουσιαστεί αναλυτικά η επένδυση (master plan) και να λάβουν γνώση οι φορείς των πόλεών μας.

Το όραμα μας

Ο δήμος μας παραμένει σταθερός στις διεκδικήσεις του, αναφορικά με τους φορείς και τις δομές του Δήμου που βρίσκονται μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο μας και τις θέσεις εργασίας για τους ανέργους μας που πρέπει να εξασφαλισθούν, καθώς και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις που έχουμε θέσει επισήμως και αναλυτικά, ως κόκκινες γραμμές, στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, και θα θέσουμε και στον πρωθυπουργό με τον οποίο πρέπει να συναντηθούμε.

Θεωρώ ότι η σωστή ανάπλαση και αξιοποίηση του Ελληνικού και με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι θεσμικοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα δώσει το ισχυρό έναυσμα που χρειάζεται η χώρα για να αρχίσει η ανάπτυξη με ένα γιγαντιαίο έργο – πρότυπο και μοναδικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, που θα αποτελέσει το επιχειρηματικό, πολιτιστικό, αθλητικό, ψυχαγωγικό και περιβαλλοντικό σημείο αναφοράς ολόκληρης της Αττικής, της Ελλάδας και εκατομμυρίων τουριστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή δεν μπορεί να μαραζώνει ακόμα 15 χρόνια δίχως να γίνεται κάτι. Μία επένδυση που θα σεβαστεί τις τοπικές μας κοινωνίες, θα έχει ελεύθερη την πρόσβαση στην παραλία και στο πάρκο είναι καλοδεχούμενη. Οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή ως τοπική αυτοδιοίκηση με όρους ισότιμους και ισόνομους, ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον τόπο μας και κυρίως τη νέα γενιά.

*Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είναι δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης.