Πώς να παρακολουθήσετε το συνέδριο του ekyklos

Η πανδημία πυροδότησε μια έκρηξη στη διοργάνωση συζητήσεων, συμποσίων, συνεδρίων αφού έβγαλε από τη συζήτηση τα κοστοβόρα logistics της διοργάνωσής τους που προϋπέθεταν την ενοικίαση του κατάλληλου χώρου (στην Αθήνα έχουμε ελάχιστους τέτοιους χώρους και πανάκριβους) με τον ανάλογο εξοπλισμό και το μόνιμο άγχος των διοργανωτών «να γεμίσουν την αίθουσα».

Οι πάμφθηνες και εύκολες στη χρήση πλατφόρμες που επιτρέπουν τα video conferences με τη συμμετοχή, μάλιστα, ομιλητών που στις προηγούμενες συνθήκες θα ήταν και δύσκολο να παρίστανται λόγω γεωγραφικών περιορισμών, έχουν αλλάξει πολύ το συνεδριακό τοπίο.

Κάθε μέρα διοργανώνονται συζητήσεις κάθε είδους και ίσως θα είχε ένα ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μοιραστούμε όσα παρακολουθούμε συστηματικά και αφορούν την πολιτική οικονομία και την επικοινωνία.

Μέσα στην πληθώρα των ψηφιακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται αυτή την εποχή (και λόγω ΔΕΘ) εύκολα ξεχωρίζει το ετήσιο συνέδριο του «Κύκλου των Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση», το think tank που ίδρυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, πάντα πάνω στην κεντρική ιδέα της «Ελλάδας Μετά» και το οποίο ξεκινάει σήμερα, νωρίς το απόγευμα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διευρύνει τους ήδη μεγάλους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους των συνομιλητών του που εκτείνονται και έξω από τα σύνορα της χώρας με ανθρώπους από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, κοινωνικές τάξεις, ατομικές πορείες και βιώματα που όμως τους συνδέει η ίδια αγωνία για το μέλλον της χώρας.

Τα συνέδρια του «Κύκλου των Ιδεών» συγκεντρώνουν από πολιτικούς πρώτης γραμμής και τεχνοκράτες μέχρι καλλιτέχνες. Όμως αυτό που τα κάνει ενδιαφέροντα δεν είναι η επωνυμία ή η επάρκεια και η εξειδίκευση των ομιλητών στα διάφορα θέματα όσο το πλαίσιο της συζήτησης που χτίζουν κάθε φορά ο Β.Βενιζέλος με τους συνεργάτες του.

Φέτος, θέμα είναι βέβαια η «Ελλάδα Μετά (;) την πανδημία». Η θεματική του συνεδρίου συμπυκνώνεται σε λίγες γραμμές: «Η Ελλάδα καλείται να αντιδράσει άμεσα σε πολλά μέτωπα. 
Να διαχειριστεί χωρίς επανάπαυση και χαλάρωση τη συνέχεια της υγειονομικής κρίσης. 
Να διαπραγματεύεται και να λειτουργεί μέσα στο νέο και υπό συνεχή διαμόρφωση ευρωπαϊκό πλαίσιο που πρέπει να μειώνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. 
Να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των διαθεσίμων ευρωπαϊκών πόρων: των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχορηγήσεις και προνομιακά δάνεια  και των περίπου 40 δισ. που προκύπτουν από τον πολυετή προϋπολογισμό και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με ριζικές αλλαγές στο κράτος και τα μεγάλα θεσμικά συστήματα, αρχίζοντας από την νομοθεσία και τη δικαιοσύνη. 
Να καταστήσει φιλοεπενδυτικό και φιλοαναπτυξιακό τον δημόσιο τομέα. 
Να ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. 
Να διαφυλάξει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 
Να ασκεί διορατική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας συνδυάζοντας όλες τις παραμέτρους εθνικής ισχύος χωρίς κανένα φλερτ με τον λαϊκισμό. 
Να ισχυροποιεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου».

Τις βασικές προκλήσεις των επόμενων μηνών και τους τρόπους που μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές,  θα συζητήσει μια ομάδα ομιλητών επωνύμων και λιγότερων γνωστών από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.

Το συνέδριο του «Κύκλου των Ιδεών» μπορείτε να το παρακολουθήσετε ελεύθερα μέσω διαδικτύου από όλες τις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, youtube), το σάιτ του «Κύκλου» και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Το πρόγραμμα και τις οδηγίες για τον τρόπο παρακολούθησης θα τα βρείτε εδώ.