Πως να κάνεις "φλώρο" τον Μπαρμπαρούση...

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ούτως ή άλλως, ο "υπερανθρώπινος" νόμος των ολοκληρωτικών ιδεολογιών είναι μια διανοητική προβολή που επινοήθηκε από τον άνθρωπο, από τις επιθυμίες ή τις θεωρήσεις του, κάνοντας να επικρατήσει μια άποψη πάνω στο σύνολο για να θεμελιώσει την ιδεολογία του, αγνοώντας την πραγματικότητα που μας περιβάλλει...

Αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα όμως, είναι που πρέπει κάποιος - εν προκειμένω το κράτος δικαίου- να μας τη θυμίζει έγκαιρα, άμεσα και αποφασιστικά, όταν μας προκύπτει ζήτημα "διανοητικής προβολής" των ολοκληρωτικών μας επινοήσεών...

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτω την παρακάτω δήλωση μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου το οποίο πρόσφατα, προέτρεψε τον στρατό να συλλάβει τον πρωθυπουργό, ανατρέποντας το πολίτευμα.

"Δια της παρούσης θέλω να δηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς του. Ορκίστηκα να υπηρετώ τη Συνταγματική νομιμότητα ως εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και τούτο αποτελεί δομικό στοιχείο όχι μόνο της όχι μόνο της πολιτικής μου δράσης, αλλά και ενσυνείδητη αξιακή επιλογή μου.

Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης. Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης.

Η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ΄ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη και έπειτα διότι, κατά λογική εκτίμηση, η απροσφορότητα να συντελεσθούν πολιτειακές εκτροπές από φραστικές υπερβολές ομιλητή, χωρίς σχετική θεσμική αρμοδιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, είναι πρόδηλη.

[.....]

Η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή μου και όχι φοβική αντίδραση. Θα την επαναλάβω και από το βήμα της Βουλής, ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων."

Ομολογώ ότι το παραπάνω κείμενο με εξέπληξε. Δεν αποκλείεται να έχει ακόμα και λογοτεχνική αξία, αν σκεφτεί κανείς το άρτιο συντακτικό, την εξαιρετική σημειολογία των εννοιών (ατελείς λεκτικές υπερβολές, θυμική έξαρση, νοητική σύλληψη, απροσφορότητα κτλ) και την αστική ευπρέπεια των σχημάτων!

Αναρωτιέται κανείς ποιος να είναι ο συντάκτης του και ανακαλύπτει έκπληκτος ότι πρόκειται για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, γνωστό σε όλους με το ψευδώνυμο "Καραϊσκάκης"...

Είναι φανερό ότι ο πάλαι ποτέ "πολέμαρχος" Μπαρμπαρούσης, μετά την σύλληψή του, έχει μεταλλαχθεί σε έναν κανονικό αστό, ευγενή, δημοκράτη και με άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Θα υπέθετε ακόμα κάποιος ότι γνωρίζει γαλλικά και πιάνο. Ότι τελείωσε τις Ουρσουλίνες και μεγάλωσε σε νεοκλασικό στο Κεφαλάρι...

Κι όμως, όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Όχι με κάποια θεία επίνευση αλλά με την αμεσότατη επέμβαση του νόμου και του κράτους δικαίου. Αυτού που καθυστερεί την δίκη της Χρυσής Αυγής επειδή δεν βρίσκει αίθουσα να δικάσει. Όπως επίσης αυτού του κράτους δικαίου που συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν πως κοιμούνται όταν έρθουν οι κλέφτες ή θεωρεί ακτιβιστές όσους φωνάζουν "να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή..."!

Δεν χρειάστηκε παρά μία γρήγορη απόφαση έγκλησης του Μπαρμπαρούση για να συμμορφωθεί με το πολίτευμα. Γιατί ως βουλευτής δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει και τι λέει με τους φίλους του στο καφενείο αλλά πως συμπεριφέρεται στη Βουλή και πως ασκεί το λειτούργημα για τον οποίο τον πληρώνουμε.

Ο πιο ακριβός δάσκαλος του ανθρώπου είναι ο νόμος. Και η δημοκρατία το μεγαλύτερο σχολείο για όλους. Αρκεί το κράτος δικαίου να σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του!

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα