Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου
-A +A

Πώς να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον Ρουβίκωνα;

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Η συζήτηση για τη διαχείριση του Ρουβίκωνα από τη Νέα Δημοκρατία, όταν θα αναλάμβανε την κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί στόχος του Ρουβίκωνα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αποκλειστικά η Αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον πλανήτη  που να δηλώνει αναρχική και να χτυπάει όσους αντιπολιτεύονται το κόμμα που κατέχει την εξουσία, αντί τους φορείς της εξουσίας σε δεδομένη στιγμή. Ο Ρουβίκωνας όχι μόνο δεν έβαλε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτός έγινε κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε το ρόλο της «Πραιτωριανής Φρουράς».

Αυτό το γεγονός, προφανώς και δεν τεκμηριώνει από μόνο του τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Ρουβίκωνα, είναι μεγάλο πολιτικό σφάλμα να προβαίνουμε σε τέτοιες κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις αλλά αποκαλύπτει την ιδεολογία και τη φύση της οργάνωσης που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει - Είπαμε! Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δρα σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-  να λειτουργεί ως το ένοπλο χέρι της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως η «παραδουλεύτρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, είναι αλήθεια ότι μπορεί να μην τεκμαίρεται ευθεία σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Ρουβίκωνα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποκήρυξε τη δράση του. Όμως, πρέπει να θυμίσουμε κι εμείς, από αυτή τη στήλη θα το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά την πολιτικής βίας κι αυτός είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που το προοδευτικό κέντρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμπορευτεί μαζί του.

Πώς αντιμετωπίζεις την χαμηλής έντασης βία του Ρουβίκωνα, λοιπόν;

Διαβάσαμε στον κυριακάτικο Τύπο τον σχετικό προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση και τις σκέψεις που γίνονται για την ανάπτυξη αυστηρότερων νομοθετικών εργαλείων για την πάταξη του Ρουβίκωνα. Υπογραμμίζουμε και μάλιστα με κόκκινο μελάνι για να το χαιρετίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φτιάξει ένα «δρακόντειο», αυταρχικό νομοθέτημα. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν το επιθυμεί και ότι δεν θα το κάνει. 
Αφενός, δεν μπορεί η κοινωνία να μετατρέπεται σε φρούριο για να αντιμετωπίσει δέκα ανεπάγγελτους γραφικούς που για να διαχειριστούν την κρίση της μέσης ηλικίας έχουν μασκαρευτεί σε επαναστατημένους έφηβους. 

Αφετέρου, μιλάμε για πολιτική όπου οι συμβολισμοί είναι ισχυροί και η θέσπιση ειδικών νόμων «για την ασφάλεια της πολιτείας» έχουν βαρείς ιστορικούς συμβολισμούς τους οποίους πρέπει να τους αφήσουμε στο παρελθόν.

Πριν λοιπόν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέο νόμο θέλουμε να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία. Το κράτος ως οντότητα και δη το ελληνικό κράτος, είναι πανίσχυρο. Διαθέτει πλήθος μηχανισμών ελέγχου των πολιτών, σε κάθε επίπεδο της δραστηριότητάς τους, κοινωνικής, οικονομικής... Δεν χρειάζεται να πετάς τρικάκια για να σε ελέγξει το κράτος.

Δεύτερον, κρίνουμε αναγκαίο η κυβέρνηση να βρει ένα τρόπο να μπει σε συζήτηση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ΕΣΗΕΑ για να συνάψει, στο όνομα της κοινωνίας, μια συμμαχία στο θέμα της πολιτικής βίας.  Εδώ και χρόνια η υπογράφουσα επισημαίνει ότι η δράση του Ρουβίκωνα δεν είναι δυνατόν να περιγράφεται ως «παρέμβαση» αλλά ως παράνομη πράξη και ακόμα χειρότερα, δεν είναι δυνατόν, να βλέπουμε στον αστικό Τύπο και στα σάιτ του, copy/paste  τις «προκηρύξεις». 

Η κυβέρνηση ας ξεκινήσει προκαλώντας επικοινωνιακή ασφυξία στον Ρουβίκωνα.

Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, χρήση όλων των εργαλείων ελέγχου που διαθέτει η δημοκρατική πολιτεία και κοινωνικές συμμαχίες για την αποκήρυξη, ιδανικά τη δαιμονοποίηση της πολιτικής βίας. Και βλέπουμε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα