Πώς να χάσετε το σπίτι σας με ένα κλικ

Του Θανάση Χειμωνά

Τα «μνημονιακά χρόνια» 2010-15 τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ site κυκλοφορούσαν ευρέως στο ίντερνετ φωτογραφίες και βιντεάκια από πλειστηριασμούς στην Ισπανία. Εκεί βλέπαμε σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας, με τα ντόπια ΜΑΤ να βγάζουν βίαια από τα σπίτια του απλό κόσμο που αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνειά του. Από κάτω διαβάζαμε  πύρινες λεζάντες των συριζαίικων payroll που μας προειδοποιούσαν πως επρόκειτο για εικόνες από το μέλλον. Το ζοφερό μέλλον που μας προετοίμαζαν οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι σαμαροβενιζέλοι.

Τα συριζοτρόλ είχαν τελικά δίκιο. Κατά το ήμισυ τουλάχιστον. Όντως, ελάχιστα χρόνια αργότερα, το ελληνικό κράτος πετάει μέσα από τα σπίτια και τα καταστήματά τους συνανθρώπους μας. Απλώς, αυτό δεν συνέβη επί ΓΑΠ, Παπαδήμου ή Σαμαρά αλλά επί του ΠΦ Αριστερού, διαδόχου (εσχάτως) του Ανδρέα Παπανδρέου, Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στο Ρέθυμνο ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε πολίτες που αντιδρούσαν στην κατάσχεση ενός καταστήματος. Από το τέλος του μήνα δε, ξεκινούν και επίσημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Θα πραγματοποιούνται τρεις μέρες την εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Είδατε πόσο οργανωμένο είναι το «αριστερό» κράτος όταν είναι να σου πάρει το σπίτι;

Φυσικά, κακοπληρωτές υπάρχουν. Μπαταχτσήδες  που ενώ έχουν αποδεδειγμένα τα χρήματα αποφεύγουν να πληρώνουν αυτά που χρωστάνε. Μαζί όμως με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Όσο και αν ο νόμος Κατσέλη (του νεοφιλελεύθερου, γερμανοτσολιαδίστικου ΠΑΣΟΚ) προστατεύει την πρώτη κατοικία κάποιοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους θα καταστραφούν χάνοντας τα καταστήματα τους, την ιδιοκτησία τους. Θα βρεθούν ουσιαστικά στον δρόμο, σε μια ήδη εξαθλιωμένη κοινωνία. Γνωρίζοντας μάλιστα πως ένα κομμάτι από το βιός τους θα «αξιοποιηθεί» για να πραγματοποιηθούν κάποιες ακόμα εκατοντάδες προσλήψεις στην ΕΡΤ των αργόμισθων.