Το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα αγοράς, σχολείων - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα αγοράς, σχολείων - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι μεταλλάξεις μεταθέτουν τις αποφάσεις για άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου αλλά και το σχέδιο που αφορά στα σχολεία, με προτεραιότητα την τρίτη κυρίως λυκείου. Βασικός στόχος παραμένει ένα ολικό άνοιγμα εντός του Μαΐου υπό αυστηρές πάντα προϋποθέσεις και με βασικό κλειδί το χτίσιμο της ανοσίας, όπως αυτή ήδη δημιουργείται με τους εμβολιασμούς. Ποιες είναι οι κεντρικές ημερομηνίες που τίθενται για τα βήματα που θα οδηγήσουν στην έστω και ιδιόμορφη λόγω πανδημίας κανονικότητα.

Το 1 δισ. ευρώ που κοστίζει στη χώρα κάθε δεκαπενθήμερο όσο παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο δεν μπορεί να παραβλεφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο

Εν τούτοις, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις που δείχνουν τα «δόντια» τους έχουν προκαλέσει αλλαγές στα πλάνα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως διαβεβαιώνει αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου όλα πλέον κρίνονται με βάση τις εξελίξεις που καταγράφουν οι επιδημιολόγοι και τις εκτιμήσεις που μετατρέπονται σε εισηγήσεις για να ανακοινώνονται και οι τελικές αποφάσεις, όπως γίνεται κάθε Παρασκευή (εκτός εκτάκτων περιπτώσεων μέχρι σήμερα).

Στο πλαίσιο αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα έχει στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αλλά και ασφαλή επιστροφή της χώρας σε μία μορφή κανονικότητας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο ως μέχρι το τέλος Μαρτίου να ανοίξουν, έστω και αν χρειαστεί να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας. Ως ημερομηνία τίθεται η 22α Μαρτίου με τους αρμόδιους να διευκρινίζουν πως ο στόχος δεν είναι ανέφικτος αν υπολογιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι τα ανοιχτά μαγαζιά αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Μάλιστα οι σχετικές εισηγήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα τους λιανεμπορίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών που θα μετακινούνται με μήνυμα στο 13033. Ο χρόνος για την μετακίνησή τους και την υλοποίηση των αγορών τους θα έχει διάρκεια τριών ωρών ενώ για την είσοδο στα καταστήματα θα απαιτείται, όπως τουλάχιστον προτείνεται, η χρήση διπλής μάσκας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς ανά τετραγωνικό ως προς τον αριθμό των παρευρισκομένων.

Ως προς τα σχολεία, βάρος δίνεται στις τάξεις των λυκείων. Κυρίως δε στην τρίτη λυκείου εν όψει και των τελικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Ως ημερομηνία στόχος τίθεται η 29η Μαρτίου. Και εκεί τα αυστηρά μέτρα θα αποτελούν προτεραιότητα και η χρήση διπλής μάσκας εξετάζεται ως βασικός παράγοντας. Σημειώνεται ότι στη μάχη θα παίξουν ρόλο και τα μαζικά συνεχή τεστ για καθηγητές και μαθητές.

Επόμενο βήμα θα είναι η εστίαση. Με τους γνωστούς περιορισμού για τις αποστάσεις και ενδεχόμενο βασικό παράγοντα η ύπαρξη εξωτερικών χώρων τα τέλη Απριλίου (με τον καιρό σύμμαχο) ενδέχεται να επαναλειτουργήσει η αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και στη χώρα μας. Αν αυτό καταστεί εφικτό η εστίαση ενδέχεται να ανοίξει πριν το Πάσχα.

Με βάση πάντα το γεγονός ότι θα πρέπει οι πολίτες να συμβάλλουν το επόμενο διάστημα ακολουθώντας τα μέτρα για να καταστεί μειούμενη η διασπορά και να μειωθεί ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τα μέσα Μαρτίου και να αρχίσει η μείωση και της πίεσης στο σύστημα υγείας, ο μήνας Μάιος έχει κεντρικό ρόλο σε συνολικό άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Μάιος, πάντως, δεν έχει μπει τυχαία στο κυβερνητικό ημερολόγιο ως ο μήνας μέσα στον οποίο θα πρέπει να κορυφωθεί η επιχείρηση επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι θα έχει “χτιστεί” ένα ικανοποιητικό τοίχος προστασίας μέσα από τους εμβολιασμούς.

«Ήδη την περασμένη Πέμπτη το σύνολο των εμβολιασμών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Κάθε εβδομάδα που περνά χτίζεται τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού, με τη διαδικασία να προχωρά οργανωμένα και ταχύτερα σε σύγκριση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη», ξεκαθαρίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού που έχει γνώση της πορείας της επιχείρησης «Ελευθερία».

Από την έναρξη της έχουν χορηγηθεί 1.024.711 δόσεις, ενώ μόνο την Παρασκευή εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 33.300 πολίτες .Η Επιχείρηση «Ελευθερία» -η μεγαλύτερη και πλέον πολύπλοκη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος- εξελίσσεται υποδειγματικά και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, με την πλειοψηφία των πολιτών πλέον να τα θεωρεί ασφαλή και αποτελεσματικά. Μέχρι σήμερα άλλωστε έχουν εντοπιστεί μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι όποια μέτρα και αν λάβουν υπάρχουν δύο στοιχεία που τα καθιστούν επισφαλή, ήδη από την ανακοίνωση τους. Από την μία η κόπωση των πολιτών και από την άλλη η μείωση του φόβου απέναντι στον κορονοϊό, ειδικά στους νέους, κάνουν τους όποιους περιορισμούς εξαιρετικά δύσκολους στην εφαρμογή. Πρόκειται για μία παραδοχή, την οποία δεν υποτιμούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, αντιθέτως την λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους για τα επόμενα βήματα.