Πώς η κυβέρνηση πέτυχε 2 στα 2 στα Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία ανέστειλε την προγραμματισμένη έρευνα στην περιοχή Καστελορίζου. Αναμφίβολα ήταν μια επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης. 

Θα πρέπει να είμαστε πολύ μίζεροι για να μην το αναγνωρίσουμε. 

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε με επιτυχία την απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα πρώτα στον Έβρο, στην συνέχεια στην ΝΑ. Μεσόγειο. Βέβαια θα πρέπει η ικανοποίηση μας γι΄αυτό το γεγονός να μην μας εμποδίζει να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις αυτών των δύο επιτευγμάτων. 

Στον μεν Έβρο είχαμε μια αστυνομική, ουσιαστικά, επιχείρηση κατά ατάκτων ομάδων χιλιάδων μεταναστών--εισβολέων που είχαν όμως την υποστήριξη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Δεν υπήρξε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτό δεν μειώνει την αξία της επιτυχίας, την θέτει όμως στην σωστή της διάσταση. 

Όσον αφορά την ακυρωθείσα έρευνα του τουρκικού σκάφους, ενδεχομένως αυτό το γεγονός να είναι προσωρινό. Πολύ σύντομα η Τουρκία μπορεί να ξαναπροκαλέσει, προσδίδοντας στην ένταση μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως η στρατηγική του Ντ. Ερντογάν είναι να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο εφ΄όλης της ύλης. 

Τι έπραξε η κυβέρνηση και πέτυχε αυτό το 2 στα 2; 

1. Κατέστησε σαφές—και στις δύο περιπτώσεις—πως θα αντιδράσει δυναμικά. Μάλιστα στον Έβρο το απέδειξε εμπράκτως. Δόθηκαν «μάχες», μερικές φορές και εκ του συστάδην. 

Στην δε περιοχή του Καστελορίζου η διάταξη των Ελληνικών ναυτικών δυνάμεων δεν άφηνε καμιά αμφιβολία στην Τουρκική πλευρά πως η απάντηση στην πρόκληση θα ήταν δυναμική. 

Συνεπώς, και στα δύο μέτωπα, αυτό που χαρακτήρισε την Ελληνική κυβέρνηση ήταν η αποφασιστικότητα και η άρτια οργάνωση της αντιμετώπισης της απειλής.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και έναν ακόμα αποφασιστικό παράγοντα, που καθόρισε τις εξελίξεις. Την ξεκάθαρη θέση της στρατιωτικής ηγεσίας που κατέστησε σαφές στους γείτονες τι τους περιμένει, αν αποτολμήσουν κάποιο τυχοδιωκτικό εγχείρημα. Η φράση που είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ πως «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα δούμε ποιοι ήταν», είναι το δόγμα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιβουλής.

2. Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε διπλωματικά, με απόλυτα επιτυχία, σε όλα τα επίπεδα. Εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την διεθνή θέση της πατρίδας μας. Έθεσε σε κίνηση τους βραδυκίνητους μηχανισμούς της ΕΕ. Ας θυμηθούμε την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο, στις αρχές Μαρτίου. 

Η διεθνής θέση της Ελλάδας αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιλαμβανόμαστε τι τύχη θα είχαμε αν βρισκόμασταν έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, όπως επεδίωκαν κάποιοι εγχώριοι τυχοδιώκτες. 

Η διπλωματική πίεση που υφίσταται η Τουρκία είναι έντονη και επιτείνεται από την άθλια κατάσταση της οικονομίας της και από τα πολλαπλά ανοικτά μέτωπα που έχει δημιουργήσει.

Αυτός ο συνδυασμός των στρατιωτικών και των διπλωματικών χειρισμών εκ μέρους της  Ελληνικής κυβέρνησης, έφερε το θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και των δύο Ελληνοτουρκικών κρίσεων. Χωρίς να υπερεκτιμούμε αυτό που έγινε, παραμένοντας προσγειωμένοι, μπορούμε να πούμε πως κάτι αλλάζει στην πορεία των σχέσεων μας με τους, εξ ανατολών, γείτονες.

Η πατρίδα μας δείχνει πως δεν είναι πλέον το αδύναμο μέλος σε αυτήν την σχέση. Αυτό, βεβαίως, μένει να αποδειχθεί και στην συνέχεια.