Πώς χτίζονται πολιτικά κινήματα

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Το καλοκαίρι του 2011 είχα την τύχη να περάσω ένα τρίμηνο στο Ινστιτούτο Ηγεσίας (Leadership Institute) του Μόρτον Μπλάκγουελ στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Το ινστιτούτο αυτό έχει ως στόχο την εκπαίδευση φοιτητών, ακτιβιστών, επικοινωνιολόγων και πολιτικών στην τέχνη της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Ο Μόρτον, ένας συμπαθέστατος γκριζομάλης ρεπουμπλικάνος που συνήθιζε να μασάει καπνό και να ντύνεται με το παραδοσιακό κοστούμι του αμερικανικού νότου με το όνομα seersucker, ήταν παλιά καραβάνα όταν τον γνώρισα. Στο παρελθόν είχε υπάρξει ο νεότερος αντιπρόσωπος του Μπάρι Γκολντγουότερ στο συνέδριο των ρεπουμπλικάνων το 1964, υπεύθυνος νεολαίας στην πρώτη εκστρατεία του Ρίγκαν και στη συνέχεια ειδικός του σύμβουλος.

Από τη δεκαετία του 70’ μέχρι και τις μέρες μας, ο σημαντικός αυτός οργανισμός της αμερικανικής δεξιάς-κεντροδεξιάς έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 200.000 αποφοίτους σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων που ξεκινούν από τη διοίκηση προεκλογικών εκστρατειών μέχρι και τη στρατολόγηση φοιτητών σε κομματικές νεολαίες. Από τα δεκάδες σεμινάρια που παρακολούθησα (ορισμένα πολύ συντηρητικών πεποιθήσεων για τα γούστα μου), το σημαντικότερο μάθημα που πήρα από εκεί, πέρα από ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών γνωριμιών, ήταν οι περίφημοι Νόμοι της Πολιτικής Διαδικασίας.

Ο Μόρτον έχει γράψει 45 «νόμους» με τους οποίους περιγράφει τα μαθήματα που έλαβε από την 60χρονη ενασχόλησή του με την πολιτική διαδικασία. Κατά καιρούς, οι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται τις αναφορές μου σε ορισμένους από αυτούς, αλλά επειδή τις τελευταίες μέρες παρατηρώ μία αυξανόμενη πόλωση και ένταση στον φιλελεύθερο χώρο, θεωρώ πως η επίκληση της καλύτερης αυθεντίας που γνωρίζω θα μπορούσε να προβληματίσει όσες και όσους ασχολούνται με την προώθηση του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Παραθέτω, λοιπόν, τους δέκα σημαντικότερους νόμους της πολιτικής διαδικασίας για τη δημιουργία και καλλιέργεια πολιτικών κινημάτων:

1. Στην πολιτική έχεις το λόγο σου και τους φίλους σου. Αθέτησε κάποιον από τους δύο και είσαι τελειωμένος.

2. Μην αντιμετωπίζεις τους καλούς ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις τους κακούς.

3. Ένα καλά οργανωμένο κίνημα προσέχει τα μέλη του.

4. Ένα σταθερό κίνημα χρειάζεται μία υγιή πιστωτική πολιτική μεταξύ των μελών του. Μην κρατάς λογαριασμό.

5. Μία ουγγιά αφοσίωσης αξίζει περισσότερο από ένα κιλό εξυπνάδας.

6. Δεν μπορείς να νικήσεις κάποιον όταν δεν έχεις κανέναν στο πλευρό σου.

7. Η φιλία είναι ιερό πράγμα. Μην προσπαθήσεις να ευχαριστήσεις τους εχθρούς σου στεναχωρώντας τους φίλους σου.

8. Μην εμπιστεύεσαι απόλυτα κάποιον που δεν τον έχεις δει να παραμένει πιστός σε έναν σκοπό που ήταν βέβαιο ότι θα χάσει.

9. Μην περιμένεις τίποτα που δεν έχεις ζητήσει.

10. Η επιλογή των εχθρών σου είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή των φίλων σου.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε και τους υπόλοιπους 35, μπορείτε να τους βρείτε εδώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 09/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα