Πορτρέτα που «μιλάνε» σε έναν μοναδικό Πύργο

Πορτρέτα που «μιλάνε» σε έναν μοναδικό Πύργο

Οι «εραστές» της Νάξου γνωρίζουν πια καλά τον Πύργο Μπαζαίου στην ενδοχώρα του νησιού. Το επιβλητικό μνημείο, ένα παλαιομονάστηρο που χρονολογείται απ’ τις αρχές του 17ου αιώνα, λειτουργεί για δυο δεκαετίες ως εστία τέχνης και πολιτισμού.

Και σαν να φύεται μέσα από τη ναξιώτικη γη και τη χοάνη της ιστορίας, έχει τις πύλες του ανοικτές για κάθε έναν που δεν ταυτίζει τις διακοπές του αποκλειστικά με την παραλία και το φαγοπότι. Αυτό το πυργόσπιτο, το οποίο ίδρυσε με αγάπη για το νησί ο Μάριος Βαζαίος αγαπήθηκε, στηρίχτηκε και η συνεργασία με άλλους φορείς και σημαντικούς καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, του έδωσαν μία ξεχωριστή θέση στον χάρτη του πολιτιστικού καλοκαιριού.



Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, ο πύργος μετατρέπεται σε «κυψέλη» καλλιτεχνική από έργα και εγκαταστάσεις που φιλοτεχνούν επί τόπου και προσαρμόζουν στους χώρους του σημαντικοί καλλιτέχνες. Η πανδημία του Covid-19 απέτρεψε τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από το εξωτερικό δεν εμπόδισε όμως τους εγχώριους να επεκτείνουν τη δημιουργικότητα τους καλύπτοντας την απουσία.

Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Οκτώ βίντεο πορτρέτα σε οθόνες HD φαίνεται να υποφέρουν, να πονάνε, να δακρύζουν, να ονειρεύονται ή να ματώνουν, υποδηλώνοντας ένα βίωμα χρονικά απροσδιόριστο, με εμφανή όμως καταγωγή από την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα τις θαυματουργές εικόνες.


Ο Ingbert Brunk εγκατεστημένος στη Νάξο εδώ και 35 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο. Με αφορμή την επέτειο του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος». Την ώρα που η ανθρώπινη περιπλάνηση νοηματοδοτείται με καινούριο τρόπο και το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα απώλειας και ματαίωσης, ο Μπρουνκ στοχάζεται πάνω στην ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργήσει μία νέα ιστορία και να υπερβεί τα υπαρξιακά της δεδομένα.

Τα εφετινά έργα συνυπάρχουν με εκείνα καλλιτεχνών από προηγούμενες χρονιές καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί δυναμικά στο χώρο. Η πολυπολιτισμική σύμπραξη οδηγεί ουσιαστικά σε ένα πολύμορφο πλουραλιστικό αποτέλεσμα, πολύτιμο απόσταγμα τέχνης, που διαποτίζει σταγόνα σταγόνα, χρόνο με το χρόνο, το έμψυχο και το άψυχο χαράζοντας τη μνήμη.

A drop of time: σε επιμέλεια Μάριου Βαζαίου, διάρκεια έως 23/9/2020, καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10:00 – 17:00. Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού