Ποντάρουν στο πεζοδρόμιο, υποδαυλίζουν αντιδράσεις

Ποντάρουν στο πεζοδρόμιο, υποδαυλίζουν αντιδράσεις

Στο στόχαστρο μπαίνει για μια ακόμη φορά ο χώρος της Παιδείας, όπου με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και την ανάγκη να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια στο χώρο των πανεπιστημίων, επιχειρείται ο ξεσηκωμός των φοιτητών με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί η εικόνα ενός αντικυβερνητικού κινήματος και να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά των αγανακτισμένων.

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αντιπολιτευτική τακτική είναι πλέον τόσο περιορισμένες που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τον χώρο της Παιδείας και υποδαυλίσει το γενικότερο κλίμα επαναφέροντας τη ρητορική του διχασμού και την αντιδεξιά λογική.

Με προμετωπίδα το θέμα της ασφάλειας στο χώρο των Πανεπιστημίων όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει προσκλητήριο για κινητοποιήσεις υπερβαίνοντας το ρόλο του αλλά και τα περί απλής συμμετοχής και στήριξης «κινηματικών πρωτοβουλιών». Οι δηλώσεις του Ν. Φίλη χαρακτηριστικές και όπως επιβεβαιώνεται δεν αποτελούσαν προσωπική του πρωτοβουλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες πως οι απαγορεύσεις συνάθροισης λόγω πανδημίας αποτελούν «πρόσχημα», την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα σημειώνουν αύξηση και οι ειδικοί εκδηλώνουν την ανησυχία τους φτάνοντας σε σημείο να προειδοποιούν ότι αν υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις τότε δεν αποκλείεται τρίτο lockdown.

Και προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας πως η προσπάθεια να υπάρξει κύμα διαμαρτυρίας ανεξαρτήτως κόστους για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία, αποτελεί κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου αφού τόνισε μιλώντας με τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στη φύλαξη των ιδρυμάτων ότι «Προφανώς έχει να κάνει με τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Η κυβέρνηση έχει δυσανεξία στη κοινωνική διαμαρτυρία και επιθυμεί μια κοινωνία σε διαρκή ύπνωση και καραντίνα…». Μάλιστα ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την πανδημία τότε «τότε το μόνο που έχει να κάνει, είναι να αναβάλει την ψήφιση του νόμου για τη περίοδο που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα».

Στο σημείο αυτό επέρριψε την ευθύνη για την «ένταση» όπως είπε στην κυβέρνηση και επιχείρησε να εμπλέξει τη σημερινή κυβέρνηση με την Χούντα. 

Μια αναφορά που ήρθε να προστεθεί στην ανακοίνωση της ΔΟΕ στην οποία αναφέρεται ως σύνθημα για τη σημερινή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις το «Παιδεία - Υγεία - Ψωμί - Ελευθερία» το σύνθημα δηλαδή κατά της χούντας στο οποίο προστέθηκε η λέξη Υγεία. 

Με τον τρόπο αυτό το συνδικαλιστικό όργανο μπήκε στο μικροκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ γύρω απο το χώρο της Παιδείας και μετατράπηκε επί της ουσίας σε μια εκ των προμετωπίδων που αναζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο κομμάτι των κινητοποιήσεων και του πεζοδρομίου.

Η αγωνία να ταυτιστεί η κυβέρνηση με ακροδεξιές αντιλήψεις είναι μεγάλη. Και ενδεχομένως να αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τον μοναδικό τρόπο αντιπολίτευσης. Περιχαρακωμένο στη λογική του «εμείς και οι άλλοι», με απουσία προγραμματικού λόγου και προτάσεων συνεχίζει να δρα και να αντιδρά ως κόμμα διαμαρτυρίας που πετροβολά κάνοντας ανταρτοπόλεμο.

Με πυροτεχνήματα που δεν κρατούν πάνω από ένα το πολύ δύο εικοσιτετράωρα και με καταγγελίες που στηρίζονται σε θεωρίες αναπαραγόμενες από τα τρολς του διαδικτύου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του ίδιου του αρχηγού της και στους σκελετούς που έχουν μπει στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου. Επενδύοντας όμως στις κινηματικές αντιδράσεις και υποδαυλίζοντας κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας βάλει και κατά της ίδιας της δημοσίας υγείας.