Πολιτικός γάμος για όλους

Ούτε το ΠΑΣΟΚ στα «ντουζένια» του δεν τόλμησε να αναγνωρίσει ως μόνο νόμιμο γάμο στη χώρα τον πολιτικό, με τον θρησκευτικό προαιρετικό. Αλλά ήταν 1982, πριν σαράντα ολόκληρα χρόνια. 

Σήμερα, με αφορμή την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση για μια μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου έχει ξεκινήσει εκ νέου αλλά συντηρητικά και όχι με την τόλμη που θα περίμενε κανείς να διεξάγεται  μια τέτοια συζήτηση τον 21ο αιώνα.

Δεν έχουμε την αξίωση από τα ελληνικά κόμματα που συνδέονται με τα πελατειακά δίκτυα συλλογής ψήφων της Εκκλησίας, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει τον ριζοσπαστικό, να ανοίξουν τη συζήτηση αυτή. Μας απογοητεύει ότι το αίτημα της αναγνώρισης του πολιτικού γάμου ως του μόνου νόμιμου γάμου και για όλους δεν το θέτει ούτε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ούτε βέβαια η Ελληνική Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ούτε προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες για τα δικαιώματα και συχνά αρθρογραφούν για ό,τι τα αφορά.

Ο προοδευτικός κόσμος έχει σκύψει το κεφάλι και δέχεται τις σχέσεις των ατόμων να τις ρυθμίζει η Εκκλησία και όχι το Κράτος.

Μας είναι παγερά αδιάφορες τυχόν αντιδράσεις της Εκκλησίας. Κάποιοι θα μας ζητήσουν να είμαστε ρεαλιστές ιδιαίτερα μετά από όσα προηγήθηκαν κατά τα πανδημικά λοκντάουν και την εμβολιαστική εκστρατεία, όταν είδαμε κύκλους της Εκκλησίας να συμμετέχουν μαζικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Πολιτεία και τους λειτουργούς της Υγείας. 

Αυτά, τα πρόσφατα γεγονότα για εμάς λειτουργούν ως απόδειξη ότι η σύγκρουση με κάποιους, όχι όλους, τους κύκλους της Εκκλησίας επιβάλλεται να γίνει και όχι να αποφευχθεί.

Άλλωστε, η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να προβάλλει τις ενστάσεις της.

Το πρόβλημά μας όμως δεν είναι η Εκκλησία που δεν είμαστε καν μέλη της. Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι την κατάσταση της ύπνωσης που έχει περιέλθει ο προοδευτικός κόσμος της χώρας.

 Γιατί έχουμε παραιτηθεί του αιτήματος του χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος; 

Γιατί ανεχόμαστε το pink washing που επιδίδονται, πολύ μαστόρικα είναι η αλήθεια, στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν πιέζουμε για αληθινές προοδευτικές πολιτικές στο Οικογενειακό Δίκαιο;

Γιατί ο προοδευτικός κόσμος της χώρας έχει απονευρωθει; Είναι μήπως γιατί δεν υπάρχει προοδευτικό κόμμα να εκφράσει τα αιτήματά του; Όχι δεν είναι αυτός ο λόγος γιατί τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ισχυροί προοδευτικοί θύλακες που μπορούν να ασκήσουν, αν το θελήσουν, πίεση στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Το θέμα που έχει ανακύψει με την αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων είναι μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Αλλά η πίεση δεν πρέπει να εξαντληθεί στο γάμο των ομοφύλων. Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει ως μόνο, νόμιμο γάμο τον πολιτικό και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον διαχωρισμό της από την Εκκλησία.

Έχουμε κάνει μεγάλη υπομονή. Έχει πλέον εξαντληθεί.