Πολιτικές και μη πολιτικές θέσεις

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Θετική ήταν τελικά η κατάληξη της περιπέτειας με τον διορισμό στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας του πολιτευτή κ. Πατέρα. Όπως θετική ήταν και η αντίδραση της βάσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε την ακύρωση του εν λόγω διορισμού, κάτι που απ’ ό,τι θυμάμαι δεν είχαμε δει σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Βεβαίως, το καλύτερο θα ήταν να μην είχε χρειαστεί να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Και ακόμη καλύτερο θα είναι να σταματήσει εδώ, έστω και μ’ αυτή την αφορμή, η πάγια πρακτική κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τέτοιες θέσεις ως αποθετήριο πολιτευτών που δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Υπάρχουν πολλές θέσεις οι οποίες έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, θέσεις που είναι εύλογο και σκόπιμο ο εκάστοτε Υπουργός να έχει την ευχέρεια να επιλέξει τους συνεργάτες του με όποια κριτήρια ο ίδιος κρίνει κατάλληλα, όπως για παράδειγμα οι θέσεις των συμβούλων.

Υπάρχουν αντιστοίχως θέσεις στην κυβέρνηση, όπως αυτές των Γενικών και των Ειδικών Γραμματέων που απαιτούν αφενός τα άτομα που θα τις στελεχώσουν να απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη του Υπουργού και να είναι πρόθυμα να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά παράλληλα απαιτούν και πολύ υψηλά τυπικά προσόντα. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών για παράδειγμα, μάλλον χρειάζεται τουλάχιστον έναν μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενό του.

Υπάρχουν τέλος θέσεις που καλύπτονται ως εάν ήταν πολιτικές, στην πραγματικότητα όμως αν δούμε το πράγμα από κάποια απόσταση δύσκολα εντοπίζεται το πολιτικό τους περιεχόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι διοικητές των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, για μια κυβέρνηση που εξελέγη για να μεταρρυθμίσει και να εξορθολογίσει το κράτος, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκομματικοποίηση της κρατικής μηχανής πρέπει να αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας. Όχι μόνο πρέπει για τις θέσεις που δεν υπάρχει λόγος να στελεχώνονται πολιτικά να επιλεγούν οι αντικειμενικά καλύτεροι, αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται αυτή η αξιοκρατική διαδικασία επιλογής να θωρακιστεί θεσμικά.

Καλό και χρήσιμο είναι να ξεσηκώνονται οι πολίτες απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις καταφανούς αναξιοκρατίας και να υποχρεώνουν την εκάστοτε κυβέρνηση σε αναδίπλωση, ακόμη καλύτερο όμως θα ήταν να προλάβουμε το κακό στη ρίζα του. Κι αυτό είναι σήμερα εφικτό.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα