Ποιους διαβάζουμε χωρίς 2η σκέψη από το εξωτερικό για το 2020

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Πρώτο άρθρο των 20’s και θα ξεκινήσουμε με μία λίστα. Ένας παλιός εργοδότης μου είχε πει ότι σε 20 χρόνια θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος που είμαι σήμερα με μόνη διαφορά την επιρροή που θα ασκήσουν πάνω μου αυτά που θα διαβάσω και οι άνθρωποι που θα συναναστραφώ. Από τότε προσέχω λίγο παραπάνω τι διαβάζω, τόσο στα βιβλία όσο και σε γνώμες. Η παρακάτω λίστα καταγράφει πέντε (συν μία) προσωπικότητες που όποτε γράφουν κάτι καινούριο σπεύδω άμεσα να το διαβάσω χωρίς ποτέ μου να απογοητεύομαι από την ποιότητα της σκέψης, των επιχειρημάτων και της γραφής τους.

Donald Boudreux:

Ο Boudreux είναι ένας σύγχρονος Μπαστιά. Είναι φιλελεύθερος οικονομολόγος, αρκετά ριζοσπαστικός μάλιστα, διδάσκει στο φημισμένο George Mason University και αρθρογραφεί στο blog του cafehayek.org. Αξίζει να τον διαβάζετε για τη σαφήνεια της σκέψης του, τα πανίσχυρα επιχειρήματα και τον τρόπο που συνεχίζει να εκθέτει τους κρατιστές και τους μερκαντιλιστές με reduction ad absurdum στα χνάρια του σπουδαίου Γάλλου Μπαστιά.

Dalibor Rohac

O Rohac είναι ότι πιο φρέσκο έχει να αναδείξει η κεντροδεξιά, ή τουλάχιστον το κομμάτι της που έχει ως αφετηρία τον κλασικό φιλελευθερισμό. Ασχολείται κυρίως με θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ευρωατλαντικών σχέσεων, την ευρωζώνη και τα θέματα της κεντρικής Ευρώπης. Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του, τουλάχιστον αυτές τις μέρες, είναι ότι κατορθώνει να μιλήσει αποτελεσματικά υπέρ της παγκοσμιοποίησης σε παραδοσιακά συντηρητικά κοινά που τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς τον εθνικισμό. Γράφει στα κορυφαία περιοδικά, στο blog του American Enterprise Institute και συχνά τα άρθρα του φιλοξενούνται στη στήλη Think Tanks του liberal και του ΚΕΦίΜ.

Johan Norberg

Ο Norberg είναι συγγραφέας, ιστορικός και οικονομολόγος με βιβλία του να κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά. Δεν αρθρογραφεί συχνά αλλά όταν το κάνει, είτε σε κάποιο μεγάλο περιοδικό είτε στο blog του Cato Institute, χαρακτηρίζεται από το βάθος της σκέψης του και τη δυνατότητα να εστιάζει στον πυρήνα των αντιφιλελεύθερων επιχειρημάτων και να τα καταρρίπτει χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το ρόλο του συνεχιστή του σπουδαίου Hans Rossling γεγονός που τον καθιστά σε πρώτης τάξης πηγή ώστε να γνωρίζουμε που οδεύει ο πλανήτης.

Anne Applebaum

Η άνοδος του λαϊκισμού αλλά και η πορεία της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης είναι κομβικής σημασίας για την ήπειρό μας. Η σπουδαία συγγραφέας και δημοσιογράφος Applebaum έχει επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στη μελέτη αυτών των φαινομένων και πλέον αποτελεί πρώτης τάξης πηγή για την ενημέρωσή μας γύρω από αυτά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με ακόμα ένα καυτό ζήτημα, την ανάμειξη της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά εσωτερικά θέματα και για το λόγο αυτό συνιστούμε την τακτική ανάγνωση των γραπτών της. Αρθρογραφεί σταθερά στην Washington Post ενώ κατά καιρούς άρθρα της φιλοξενούνται και σε άλλα μέσα.

Tyler Cowen

Ο Cowen είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον πλανήτη. Είναι από τους πιο ανοιχτόμυαλους φιλελεύθερους διανοητές, χωρίς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που τόσο συχνά συναντάμε, και τα τελευταία χρόνια η φήμη του έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως μέσω του γνωστού blog Marginal Revolution. Ο Cowen αρθρογραφεί για πολλά από τα κορυφαία μέσα του πλανήτη και φιλοξενεί ένα καταπληκτικό podcast με τίτλο «Conversations with Tyler». Τον διαβάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί όχι μόνο ξέρει να θέτει τα πιο επίκαιρα ερωτήματα σε ότι αφορά τη φτώχεια, την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη φιλελεύθερη θεωρία και πρακτική, αλλά και γιατί τον διαβάζουν οι σημαντικότεροι μη-φιλελεύθεροι διανοητές ανελλιπώς.

Φυσικά, για λόγους οικονομίας, αφήσαμε απ'έξω αρκετές αξιόλογες προσωπικότητες. Όμως, για αυτό έχουμε και τη στήλη Think Tanks ώστε να τις βρίσκετε σταθερά εκεί.

Καλή χρονιά λοιπόν και καλή ανάγνωση!