Ποιος θα χρηματοδοτήσει την καμπάνια του anti-Brexit στη Μ. Βρετανία

Ποιος θα χρηματοδοτήσει την καμπάνια του anti-Brexit στη Μ. Βρετανία

Της Μαριάνθης Θεοδοσίου

Αν αναζητήσει κανείς το ποιοι αγωνιούν περισσότερο στη Μ. Βρετανία το τελευταίο 24ωρο για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις του κ. Κάμερον με την Ευρώπη στις Βρυξέλλες, η απάντηση είναι εύκολη: οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστικοί όμιλοι.

Η μεγάλη αγωνία του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Μ. Βρετανία αφορά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει μετά τη νομισματική και την τραπεζική ενοποίηση, η ενιαία αγορά ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων και η Μ. Βρετανία να είναι ήδη απ'' έξω μετά από ένα δημοψήφισμα που θα καταλήξει στην πριμοδότηση του Brexit.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του City.

Πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας περιγράφει ως αδιανόητη την αποκοπή της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, με ζημίες οι οποίες προς το παρόν δεν μπορούν καν να προβλεφθούν ως προς την έκταση και το βάθος τους στην οικονομία της Βρετανίας.

Αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία υπενθυμίζουν ότι το City είναι το κέντρο διαχείρισης κεφαλαίων της τάξης των 6 τρισ. δολ. Από αυτά τα 4,5 τρισ. δολ. έχουν προέλευση το εξωτερικό και κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον χρηματοπιστωτικό χώρο απασχολούνται περισσότερο από 1 εκατ. Βρετανοί πολίτες και ο κλάδος αποδίδει στο βρετανικό δημόσιο ετησίως περί τα 21,5 δισ. στερλίνες.

Δεν είναι όμως αυτό που αποτελεί την καρδιά του βρετανικού προβληματισμού στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Στις τελευταίες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί διαπιστώνεται ότι μετά το 2007 έχει συρρικνωθεί παγκοσμίως η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων σε πρωτοφανή βαθμό, καταγράφοντας μία ισχυρή τάση απο-παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Συγκεκριμένα, η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων το 2007, δηλαδή πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers αφορούσε ποσά της τάξης του 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με στοιχεία του 2014, η διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων έχει συρρικνωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ.

Αν λοιπόν το City, μέσα σε μία τέτοια ανατροπή τάσης, αποκοπεί με το Brexit από την ισχυρότερη πηγή κεφαλαίων, την ευρωπαϊκή, οι συνέπειες για τη βασική βιομηχανία της Βρετανίας, τη χρηματοοικονομική, θα μπορούσαν να είναι ισοπεδωτικές για την οικονομία της χώρας. Η προοπτική αυτή έχει ταράξει τα νερά στο City και έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες αναταράξεις από αυτές που φαίνονται μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών.

Μπορεί, κατά συνέπεια, να προβλέψει κανείς με ευκολία το ποιος θα χρηματοδοτήσει την καμπάνια του αντι-brexit στη Μ. Βρετανία.