Ποιος μιλάει για σεβασμό στους θεσμούς;

Ποιος μιλάει για σεβασμό στους θεσμούς;

Του Τάσου Γαϊτάνη*

Κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ευτελίσει τους θεσμούς και να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον με μοναδικό εφόδιο την κομματική προέλευση. Με αυτή την επιχειρηματολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστήσει τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο και ότι εργαλοποιεί τους θεσμούς.

Το τι τελικά έπραξε ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι κάτι που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θέλοντας να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη βρήκε συναίνεση από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης και η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σεβάστηκε πλήρως την επιταγή του Συντάγματος και πρότεινε για το αξίωμα ένα πρόσωπο που ενώνει.

Τελικά, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για κομματική μεθόδευση, ο κ. Τσίπρας ήταν που το 2014 εργαλειοποίησε το θεσμό και απέρριψε την εξαιρετική επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα.

Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και τη δική του πρόταση τη διατύπωσε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Είναι σαφές σε όλους και εκφρασμένο από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με το θεσμό του ΠτΔ για να κερδίσει κομματικά οφέλη.

Σήμερα έχουμε ένα Πρωθυπουργό που σέβεται τους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό. Μόνο να κερδίσει έχει η χώρα μας από αυτή τη νέα κατάσταση, αλλά καλό είναι οδηγός του μέλλοντος να είναι πάντα οι εμπειρίες και τα λάθη του παρελθόντος. Αλήθεια, ποιος δικαιούται να μιλά για σεβασμό στους θεσμούς;

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ