Ποιος κερδίζει από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα;

Ποιος κερδίζει από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα;

Ο λαϊκισμός και η Δεξιά του Όρμπαν βλάπτει σοβαρά την Νέα Δημοκρατία, αφού κάθε ψήφος προς τους εξτρεμιστές ακροδεξιούς και ισλαμοφοβικούς πολιτικούς αποτελεί, πέραν του πλήγματος προς την φιλελεύθερη δημοκρατία, και ευθεία βολή κατά της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο μοναδικός ωφελημένος από μία τέτοια εξέλιξη είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ελπίζει σε μία «Δεξιά παρένθεση». 

Αφού απέτυχε το σχέδιο της δημιουργίας ενός δεξιού εθνικιστικού κόμματος, με αφορμή το «Μακεδονικό», το επόμενο ενδιαφέρον project ή πείραμα εκείνων που θα ήθελαν να ψαλιδίσουν τις προοπτικές αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε μία ιδιότυπη ομηρεία μέσω της απλής και … δόλιας αναλογικής, είναι εκείνο του φαντάσματος σχημάτων ακροδεξιάς έμπνευσης.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθούν στην εγχώρια πολιτική αγορά κόμματα που θα έχουν σημείο αναφοράς στις ξενοφοβικές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν. Το σενάριο αυτό κερδίζει καθημερινά έδαφος, αφού ο πουτινισμός έχει χάσει έδαφος στην Ελλάδα, εξαιτίας της προσέγγισης της Ρωσίας με την Τουρκία. Το ξανθό γένος δεν «πουλάει», σε αντίθεση με απόψεις του τύπου «στείλτε τους μουσουλμάνους πίσω στα σπίτια τους» ή «κλείστε τα σύνορα στους μετανάστες».

Μεταξύ της ανιστόρητης πολιτικής της Αριστεράς των ανοικτών συνόρων και της ακραίας ρητορικής της ακροδεξιάς υπάρχει –πάντα- και ο δρόμος της κοινής λογικής. Μιας ορθής διαχείρισης ενός σοβαρού και υπαρκτού προβλήματος, χρησιμοποιώντας την εργαλειοθήκη που μας προσφέρουν οι φιλελεύθερες αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών της Δύσης και με γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει άλλη μία απατηλή σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ψευδώς ότι ενσαρκώνει το κίνημα του Όρμπαν στην Ελλάδα, προσπαθώντας έτσι να συσπειρώσει τις δικές του δυνάμεις, και ταυτόχρονα η επιδίωξη μικροκομματικών οφελών από την ανάπτυξη κομματικών σχηματισμών στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ένα επικίνδυνο παιγνίδι που βλάπτει σοβαρά την ίδια την Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρήκε μία κουβέντα να πει για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στην καταγγελία του Όρμπαν στην Ευρώπη. Λεπτομέρειες για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να κινούνται στην ζώνη του ψεύδους και της πολιτική συκοφαντίας.

Ο φιλελεύθερος χώρος οφείλει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτά τα σχέδια και να καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν να κάνουν πολιτική καριέρα με συνθήματα ρατσιστικά και ξενοφοβικά. Σε μία εποχή που ακόμη και οι κομμουνιστές της Κίνας έχουν ασπαστεί τις αρχές του καπιταλισμού στην Οικονομία, το στοιχείο εκείνο που ξεχωρίζει έναν φιλελεύθερο από έναν τυχοδιώκτη που επιχειρεί να ταυτίσει τον φιλελευθερισμό με την ακροδεξιά είναι τα ατομικά δικαιώματα.

Το προσφυγικό είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μία απέραντη αποθήκη ψυχών. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι πολιτικές ανάλογες με αυτές της Ιταλικής ή της Ουγγρικής κυβέρνησης. Όπως και δεν είναι λύση να κλείσουμε τα μάτια μας και να προσποιηθούμε ότι δεν υφίσταται θέμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το προσφυγικό αποτελεί μία αληθινή δοκιμασία για την Ευρώπη και για τις δημοκρατίες της.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]