Ποιος επενδύει επί ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Φιλιππίδη  

Όσο οι αποδόσεις, δηλαδή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, είναι τόσο μεγάλες τότε πολύ δύσκολα ένας υποψήφιος επενδυτής, από αυτούς στους οποίους συχνά αναφέρεται ο πρωθυπουργός, θα προτιμήσει να βάλει τα λεφτά σε κάτι απτό. Σε μια παραγωγική μονάδα, σε ένα εργοστάσιο, σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, η οποία θα προσλάβει ανθρώπους θα πληρώσει φόρους, εισφορές, τέλη, θα επιλέξει να ζήσει «το ελληνικό όνειρο». Δεν θα δεχτεί να το κάνει ακόμα και αν λάβει εγγυήσεις για μείωση της γραφειοκρατίας. Ακόμα και αν τον διαβεβαιώσουν ότι τις απαραίτητες άδειες θα του τις δώσει ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου..

Θα προτιμήσει ο υποψήφιος επενδυτής τις «εύκολες» αποδόσεις του 10-20% σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, από τις όχι σίγουρες και με πολύ κόπο να δημιουργηθούν παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες εκτός των άλλων είναι και αμφίβολο εάν μπορούν να δημιουργήσουν σίγουρες αποδόσεις.

Θα τις προτιμήσει και για έναν ακόμα λόγο. Ξέρει, βάσει της πρόσφατης εμπειρίας, ότι αν περιμένει λίγες εβδομάδες – ούτε καν μήνες – να πουλήσει εγκαίρως τα αξιόγραφα που έχει στην κατοχή του, τότε ένα ακόμα επεισόδιο στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα εκτινάξει τα επιτόκια δημιουργώντας ευκαιρίες για υποτιμητική κερδοσκοπία. Θα βγάλουν λεφτά δηλαδή και στην πτώση και μάλιστα με ασφάλεια, καθώς λίγο αργότερα και πάντα εγκαίρως θα έχουν ενόψει μιας ακόμα καθυστερημένης ολοκλήρωσης αξιολόγησης την ευκαιρία να ξανακερδίσουν.

Φυσικά, το γαϊτανάκι των κερδών των funds είναι θεμιτό στην καπιταλιστική οικονομία, ακόμα και εάν μιλάμε για τα πλέον επιθετικά από αυτά. 

Το ερώτημα ωστόσο προκύπτει αβίαστα. Αλήθεια από που έχουν τόσο καλή πληροφόρηση τα funds επί ΣΥΡΙΖΑ; Φιλολογικού περιεχομένου η ερώτηση..

Την στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο κίνδυνος εκτροχιασμού των διαπραγματεύσεων του Brexit, μιας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σημαντικών εκλογών στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, για την Ελλάδα οι αγορές φαίνεται να είναι έτοιμες να ποντάρουν από τώρα για άλλους λόγους στην ελληνική οικονομία.

Ήδη σύμφωνα με το Eurasia Group ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα, παρά την ολοκλήρωση της β'' αξιολόγησης, θα παραμείνει.  Όπως εκτιμά πολλά επίμαχα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται επίλυση φέτος. Το πρώτο είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, δεδομένου ότι η κατάσταση ρευστότητας της χώρας φαίνεται τώρα πιο ευνοϊκή (και θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι το 2019.

Η ολοκλήρωση ή μη της αξιολόγησης, εναπόκειται για μια ακόμα φορά δηλαδή στις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Άρα κερδισμένος θα βρεθεί όποιος προβλέψει ορθά τις κινήσεις της...