Ποιοι και γιατί έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω Μαδούρο;

Ποιοι και γιατί έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω Μαδούρο;

Συνέντευξη από τον Ιάσονα Πιπίνη! Ο Ιάσων έχει ασχοληθεί όσο κανείς άλλος με την Βενεζουέλα, αυτόν τον αγαπημένο σοσιαλιστικό παράδεισο του κ. Τσίπρα. Πρέπει κάποιοι να ανησυχούν στη Αθήνα; Σύμφωνα με αυτά που μας λέει ο κ. Πιπίνης, αρκετοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τον ύπνο τους. Η έρευνα της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα για τα λεφτά του Τσάβες συνεχίζεται!

- Ιάσων πιστεύεις ότι αυτή την φορά ο Μαδούρο πέφτει;

Για πρώτη φορά υπάρχει ένα καινούργιο δεδομένο. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει κάποιον άλλον για πρόεδρο της χώρας και όχι τον Μαδούρο.

- Όχι κι όλος ο κόσμος. Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βόρειος Κορέα συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μαδούρο.

Επισήμως η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως έχουν κάνει η Τουρκία και η Ρωσία. Υπέρ του Μαδούρο τοποθετήθηκε επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κυβέρνηση. Μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε παρασκηνιακά για να μην είναι η Ευρώπη τόσο σκληρή στην στάση της απέναντι στον Μαδούρο. Αλλά αυτές είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

- Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που ενώνει τον Τσίπρα με τον Μαδούρο;

Ξέρουμε ότι υπάρχει μία ιδεολογική σύνδεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του καθεστώτος Μαδούρο. Είναι μία επίσημη τοποθέτηση που έχει αποτυπωθεί σε ανακοινώσεις και ομιλίες. Υπάρχει κοινή ιδεολογική ρίζα. Μένει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει για ποιόν λόγο δεν έχει αποδοκιμάσει τα όσα δυσάρεστα γεγονότα έχουν συμβεί στην Βενεζουέλα. Τους νεκρούς, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να υπάρχει αυτή η ιδεολογική συγγένεια που λένε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να μην καταδικάζει κανείς τους δολοφονημένους σε διαδηλώσεις. Αυτή η στάση είναι που προβληματίζει.

- Ιάσων έχουν γραφτεί πολλά για πιθανή οικονομική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς.

Δεν θα μπορούσα να γνωρίζω τι πραγματικά έχει συμβεί. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αυτό το διάστημα συνεχίζεται από την αντιπολίτευση η έρευνα για την χρηματοδότηση Αριστερών κομμάτων στο εξωτερικό και απ'' ότι μαθαίνω οι έρευνες αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μιλάμε για επιχορηγήσεις που έλαβαν χώρα επί Τσάβες. Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν μαθαίναμε κάτι διαφορετικό. Ότι δηλαδή το καθεστώς συνέχισε να βοηθάει αδελφά κόμματα στο εξωτερικό την ώρα που οι άνθρωποι στην Βενεζουέλα πέθαιναν από την πείνα. Δεν μπορούμε πάντως να πούμε κάτι με βεβαιότητα πριν υπάρξουν ντοκουμέντα. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι το θέμα εξετάζεται με πολύ σοβαρό τρόπο, επειδή θεωρείται ότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία για την αντιπολίτευση. Θέλουν να βγουν και να πουν με στοιχεία που πήγαν τα λεφτά του λαού της Βενεζουέλας.

- Πόσο κοντά πιστεύεις ότι είναι η πτώση του Μαδούρο; Είναι θέμα ημερών;

Πιστεύω ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Όχι εντός των ημερών, αλλά σίγουρα εντός του έτους. Ο Μαδούρο έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι. Το 2014 πιστεύαμε ότι θα πέσει και δεν έπεσε. Και τότε υπήρξαν δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις. Αυτή την φορά, όμως, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει όμως κι ένα κακό σενάριο: Η ανατροπή του Μαδούρο εκ των έσω. Είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία καθαρή δικτατορία.

- Η πτώση Μαδούρο μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Σίγουρα θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες στην Ευρώπη. Όπως λένε στην Βενεζουέλα άνθρωποι που γνωρίζουν, οι έρευνες που γίνονται εκεί μπορεί να κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους στην Ευρώπη. Για ποιον λόγο, είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]