Ποιες ανάγκες στο ΕΣΥ θα καλύψουν οι ιδιώτες γιατροί

Ποιες ανάγκες στο ΕΣΥ θα καλύψουν οι ιδιώτες γιατροί

Παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα στελεχώσουν οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιτάχθηκαν  από το υπουργείο Υγείας, καθώς και οι 69 συνάδελφοί τους που δήλωσαν συμμετοχή, προκειμένου οι νοσοκομειακοί γιατροί που εργάζονται  σε αυτές τις θέσεις να μεταφερθούν σε κλινικές covid και ΜΕΘ, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη  για ανθρώπινο δυναμικό. 

Στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας να συνδράμουν στο δύσκολο έργο του ΕΣΥ, με το 3ο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται σε καθημερινό 24ωρο «πόλεμο» στις ΜΕΘ και στις κλινικές Covid των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, ανταποκρίθηκαν  69 μόνο ιδιώτες γιατροί.

Μετά από ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπου 940 ασθενείς Covid χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο και μόνο την Κυριακή εισήχθησαν στην Αττική 240 ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 106 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το υπουργείο Υγείας  προχώρησε στην επίταξη 206 γιατρών από τρεις ειδικότητες: παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί ιατροί.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν να λαμβάνουν το φύλλο πορείας οι γιατροί που σύμφωνα με τους κανονισμούς της επίταξης πρέπει να είναι ηλικίας κάτω από 60 ετών, να μην ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού και να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του Covid εμβολιασμού.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσα στην διάρκεια της πανδημίας, το υπουργείο προέβη στην πρόσληψη 1.400 μονίμων γιατρών και 10.000 επικουρικών, ενώ δίνοντας κίνητρα στους 400 γιατρούς μεγαλύτερης ηλικίας που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2020, κατάφερε να κρατήσει τους 300 εν ενεργεία.

Επίσης, μονιμοποίησε τους γιατρούς των ΜΕΘ που ήταν επικουρικοί αλλά και πάλι το ανθρώπινο δυναμικό αποδείχθηκε ανεπαρκές.  Στους γιατρούς που επιτάχθηκαν-που αφορά υγειονομικούς της Αττικής για εργασία ενός μηνός-θα δοθεί αποζημίωση 2000 ευρώ ακατάσχετα και αφορολόγητα και επιπλέον έσοδα από τις εφημερίες, όπου θα αμείβονται με τον μισθό του επιμελητή Β.

Σχολιάζοντας την ανάγκη για την επίταξη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνει: «Κατανοώ τα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών που δεν επιθυμούν να αφήσουν τους ασθενείς τους, αλλά εδώ έχουμε πόλεμο. Και σε ένα πόλεμο χρειαζόμαστε όλοι».

Αναφορικά με το ιδιωτικό ιατρείο των γιατρών που επιτάχθηκαν, ο υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι θα μπορούν να βλέπουν τους ασθενείς τους, μέσα στην ημέρα, αφού ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ. 

Μεταφέροντας το κλίμα της εμπόλεμης ζώνης, που επικρατεί διάχυτο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τη ναυαρχίδα του  Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη μεγαλύτερη ΜΕΘ στην Ελλάδα και με συνολικά 943 κλίνες, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, Ηλίας Σιώρας, επεμβατικός καρδιολόγος, εξηγεί ότι η λογική επιβάλλει οι ιδιώτες γιατροί που επιτάσσονται και όσοι προσέρχονται οικειοθελώς να μην στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ούτε τις κλινικές Covid γιατί δεν διαθέτουν την σχετική εμπειρία.

«Πιστεύω ότι το λογικό είναι οι γιατροί που επιτάχθηκαν να  στελεχώσουν τις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, ώστε οι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου που εργάζονται σε αυτές τις θέσεις να μπορέσουν με ‘εσωτερική μεταγραφή’ να μεταφερθούν εκείνοι σε κλινικές Covid και στις ΜΕΘ, όπου θα μπορέσουν να προσφέρουν πολύ περισσότερο γιατί έχουν την σχετική εμπειρία» λέει ο κ. Σιώρας.

Βέβαια ο ίδιος θεωρεί ότι η επίταξη είναι προσωρινό μέσο- είναι ουσιαστικά μπάλωμα- και πως το πρόβλημα θα συνεχιστεί πέραν του ενός μήνα. Ο κ. Σιώρας επαναλαμβάνει πως οι μόνιμες προσλήψεις λύνουν το πρόβλημα που διαιωνίζεται στο ΕΣΥ, με συνέπεια στο Σισμανόγλειο, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε Covid νοσοκομείο, τις εφημερίες του να τις στηρίζουν δερματολόγοι, οφθαλμίατροι και ΩΡΛ! 

Καταλήγοντας ο κ. Σιώρας υπογραμμίζει ότι στην λίστα του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ υπάρχουν έως και 125 ασθενείς σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ πως από αυτούς, λιγότερο από τους μισούς (40-50) είναι ασθενείς Covid. 

Οι υπόλοιποι (75-85)  αφορούν non covid περιστατικά, στα οποία πραγματικά η αναμονή είναι μεγάλη. Οι ασθενείς αυτοί-είτε νοσούν από λοίμωξη Covid είτε από άλλη πάθηση μένουν στην αναμονή για ώρες ή μέρες και διασωληνώνονται μέσα σε απλές κλινικές ή σε ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών), μέχρι να βρεθεί κενή κλίνη ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα στους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα η θνητότητα στη διασωλήνωση στις ΜΕΘ είναι 23%, ενώ αν ο ασθενής διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, αυτή διπλασιάζεται στο 46%.