Πλουσιότερη ευρωπαϊκή πόλη το 2060. Πώς και γιατί;

Πλουσιότερη ευρωπαϊκή πόλη το 2060. Πώς και γιατί;

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη* 

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η έρευνα της εταιρίας Grosvenor Casinos που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε μεγάλο αγγλικό site. Σύμφωνα με αυτή το Βουκουρέστι είναι ήδη η 9η πλουσιότερη ευρωπαϊκή πόλη και το 2050 θα περάσει στην πρώτη θέση, όπου και θα παραμείνει το 2060, όπως αναλύεται. Μαζί του στις πρώτες 10 πλούσιες πόλεις σήμερα και σε 41 χρόνια θα βρούμε 5 γερμανικές πόλεις, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο κ.α.

Για ένα μεγάλο τμήμα ανθρώπων στην Ελλάδα που δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις ή έχουν απλά εμμονές, «αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, βλέπω τους Ρουμάνους γύρω μου», όπως λένε χαρακτηριστικά. Η αλήθεια όμως είναι πως όπως η Ρουμανία απογειώθηκε, το ίδιο συνέβη και με το Βουκουρέστι, την πρωτεύουσά της. Ας δούμε το πώς και το γιατί, για να παίρνουμε ιδέες, τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα άνθρωποι που θέλουν να αναπτύξουν και να ανεβάσουν τη χώρα μας πιο ψηλά.

5 εντυπωσιακά στοιχεία:

- Από το 2000 ως σήμερα, το Βουκουρέστι είναι σχεδόν κάθε χρόνο παρόν στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη τοπική ανάπτυξη και άνοδο του ΑΕΠ. Τη δεκαετία 2000 – 2009 ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ευρώπης.

- Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, το Βουκουρέστι έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από ολόκληρη τη Βουλγαρία.

- Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το Βουκουρέστι είναι μία από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πόλεις, με μέσο εισόδημα ανά κάτοικο πάνω από το 140% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (η Αθήνα βρίσκεται στο 95% περίπου, η Θεσσαλονίκη πιο χαμηλά).

- Με βάση τα ίδια στοιχεία, το Βουκουρέστι έχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο από πόλεις όπως το Βερολίνο, η Μαδρίτη κλπ

- Όπως βεβαιώνει η ρουμανική στατιστική υπηρεσία, το Βουκουρέστι και ο νομός που ανήκει (νομός Ilfov) αποτελούν το σημείο συσσώρευσης του περισσότερου πλούτου στη χώρα, σε αντίθεση με φτωχούς νομούς, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι κλπ.

Βοηθάνε τα βασικά πλεονεκτήματα της Ρουμανίας ως χώρα

Το Βουκουρέστι ανήκει στη Ρουμανία, η οποία έχει κάνει τις τελευταίες 2 δεκαετίες σειρά βημάτων που έχουν αλλάξει την κατεύθυνση της χώρας:

- Επέλεξε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (2004) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007)

- Αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή μας

- Έχει τον αρχαιότερο κεντρικό τραπεζίτη στον κόσμο. Ο εμβληματικός Mugur Isarescu φέτος έλαβε φέτος την εντολή για άλλη μία θητεία στη θέση του, όπου βρίσκεται από το 1990, με εξαίρεση 1 χρόνο (2000).

- Το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον ασφάλεια και στιβαρότητα. Και περισσότερες καταθέσεις από δάνεια.

- Η Δικαιοσύνη δεν αστειεύεται και τιμωρεί ακόμη και τους πιο δυνατούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

- Η φορολογία εταιριών παραμένει στο 16% επί των κερδών από την 01.01.2005. Χωρίς προκαταβολή φόρου, χωρίς εισφορές αλληλεγγύης κλπ, χωρίς υποχρέωση ασφάλισης κλπ

- Η φορολογία ΜΙΚΡΩΝ εταιριών παραμένει στο 1 – 3% επί του τζίρου από την 01.01.2009. Άλλαξε μόνο το όριο των εταιριών που θεωρούνται μικρές και έφτασε στο 1.000.000 Ευρώ.

- Ο γενικός ΦΠΑ είναι στο 19%, στα τρόφιμα στο 9% και στα βιολογικά τρόφιμα στο 5%.

- Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών είναι 10%. Ανεξαρτήτως ποσού. Δεν σε τιμωρεί κάποιος αν έχεις μεγαλύτερο μισθό, αν πετύχεις στη ζωή σου.

- Η χώρα έχει το ταχύτερο ίντερνετ στον κόσμο, με τις χαμηλότερες τιμές. Η χώρα έχει εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματιστές που πληρώνονται με μεγάλους μισθούς.

- Την τελευταία δεκαετία εκατομμύρια πρώην φτωχοί άλλαξαν τη ζωή τους και απέκτησαν καλές δουλειές, χρήματα και μία πολύ καλύτερη ζωή.

- Η ανεργία στη χώρα είναι περίπου στο 3,7% και στις μεγάλες πόλεις κάτω του 1%.

- Πολεοδομικά υπάρχει ευελιξία και τα κτήρια κτίζονται σε μερικά χρόνια και όχι... δεκαετίες

- Η ιδιωτική περιουσία προστατεύεται σε απόλυτο βαθμό

- Τα μαγαζιά είναι ανοικτά όποτε θέλει κάθε επιχείρηση, εννοείται και το Σαββατοκύριακο.

Το Βουκουρέστι ανεβαίνει...

- Ο μέσος μισθός πλέον πλησιάζει τα 800 – 1.000 Ευρώ / μήνα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, με κόστος ζωής πολύ χαμηλότερο από το ελληνικό. Πχ η πόλη έχει κεντρική θέρμανση και -70% κόστος θέρμανσης για τους πολίτες σε σχέση με Ελλάδα.

- Εκατοντάδες μεγάλες εταιρίες έχουν επιλέξει ως έδρα τους για τη ΝΑ Ευρώπη το Βουκουρέστι. Αυτές απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, πληρώνουν μεγάλους μισθούς, νοικιάζουν γραφεία και αλλάζουν την όψη της πόλης.

- Γενικώς στο Βουκουρέστι (αλλά και άλλες 3 μεγάλες ρουμανικές πόλεις) έχουν συγκεντρωθεί όλες οι οικονομικές δραστηριότητες που προσφέρουν υπεραξία και μεγάλα εισοδήματα, όντας πλέον το κέντρο της ΝΑ Ευρώπης για σειρά από τομείς της οικονομίας.

- Έχει περισσότερα τετραγωνικά logistics από όλες οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και η Ελλάδα μαζί. Εδώ γίνεται η κύρια διακίνηση του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή.

- Το ίδιο ισχύει και για τα τετραγωνικά κτηρίων γραφείων Α class. Εδώ φιλοξενούνται όλες οι μεγάλες εταιρίες. (Ακόμη και το Cluj έχει περισσότερα τετραγωνικά κτηρίων γραφείων A Class από την Ελλάδα, όπου για να βγουν άδειες και να γίνουν τα κτήρια που χρειάζονται οι ξένοι... αργεί πολύ). Χωρίς κτήρια γραφείων δεν έρχονται οι μεγάλες εταιρίες.

- (Όλα αυτά με πολύ «μαζεμένο» τραπεζικό τομέα, χωρίς μεγάλους δανεισμούς, χωρίς μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά. Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία κυριαρχούν στη χώρα).

- Η πόλη έχει πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, συγκρινόμενη μόνη της με τα πάρκα που έχουν όλες μαζί οι ελληνικές πόλεις, καθώς και υποδομές που επιτρέπουν άνετη ζωή για ντόπιους και ξένους.

Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος, αλλά προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση...

Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος, ούτε και το Βουκουρέστι. Εννοείται πως υπάρχουν και πολλά προβλήματα, παντού και για πάντα θα υπάρχουν. Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μπεις και να κάνεις δουλειές στη χώρα, σωστούς συνεργάτες και σίγουρα όχι τη νοοτροπία του «άρπα κόλλα», ή του «αυτοί είναι φτωχοί» (που δεν είναι πια).

Όμως είναι ξεκάθαρο πως η χώρα προχωράει και ήδη αναγνωρίζεται και θρέφει τους καρπούς των προσπαθειών που γίνονται εδώ και τόσα χρόνια. Το Βουκουρέστι έχει ήδη γίνει η οικονομική πρωτεύουσα της ΝΑ Ευρώπης, με την Αθήνα μας να ακολουθεί.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του; Ναι, μπορούμε. Θέλουμε; Μένει να αποδειχθεί...

*  *  *

[email protected]

Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη: Τρίτη 23 και Παρασκευή 26 Ιουλίου. Στην Αθήνα Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού: 6979 339400, [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας πατώντας εδώ.

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (Bioenergy Europe) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).