Πιστοποιητικό σεξουαλικών φρονημάτων

Το #metoo κινδυνεύει στην Ελλάδα να ευτελιστεί εν τη γενέσει του, όχι λόγω των υπερβολών που παρατηρούνται στις σχετικές καταγγελίες, όσο λόγω της προσπάθειας των «γνωστών» κύκλων να πολιτικοποιήσουν τις συμπεριφορές που καταγγέλλονται. Με πρώτον -πρώτον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό για κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου στον χώρο της τέχνης.

Είναι εντελώς άχαρο να προσπαθώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ του αυτονόητου. Κι όμως κάπου-κάπου χρειάζεται. Έτσι σήμερα είναι κοινός τόπος πως, ενώ το ίδιο το #metoo έχει ιδεολογικό πρόσημο, αυτοί που καταγγέλλονται και αυτοί που τους καταγγέλλουν ανήκουν σε όλα τα ιδεολογικά ρεύματα. Αυτό που απαιτείται εκτός από την ντροπιαστική συμπεριφορά των θυτών, είναι το θάρρος των θυμάτων τους. Δυστυχώς όσοι κομματικοποιούν αυτό το κίνημα το απαξιώνουν. Και η κομματικοποίηση έχει δύο διαστάσεις. Να μένουμε άφωνοι όταν οι καταγγελλόμενοι ανήκουν στον δικό μας ιδεολογικό χώρο και να καταγγέλλουμε με στεντορεία την φωνή αυτούς που βρίσκονται απέναντι μας. Και δεν σταματάμε εδώ. Ζητάμε εξηγήσεις και αποδίδουμε ευθύνες και από την ηγεσία του πολιτικού χώρου στον οποίον ανήκει ο φερόμενος ως θύτης. Σαν να υποστηρίζουμε πως τα κόμματα θα πρέπει να ζητούν πιστοποιητικό σεξουαλικών φρονημάτων πριν δώσουν θέσεις ευθύνης στα στελέχη τους.

Αστειότητες.

Το #metoo το αναδεικνύει η γενναιότητα των θυμάτων και το υπονομεύει η πολιτική εκμετάλλευση του που καταντά υποκρισία. Συνεπώς, αυτό που απαιτείται, εκτός από την σοβαρότητα των καταγγελιών, είναι και τα πολιτικά κόμματα και οι διάφορες ομάδες ακτιβισμού να το αφαιρέσουν ως όπλο από την φαρέτρα τους.

Είναι προφανές πως η δημόσια προγραφή ανθρώπου του Θεάτρου, με διευθυντική θέση, με αφίσα που κυκλοφόρησε, μόνο ζημία κάνει στο #metoo. Μπορεί αυτές οι αφίσες με το απειλητικό περιεχόμενο τους να είναι έργο ενός ή δύο ακτιβιστών, αλλά στην εποχή του διαδικτύου - όπου η εικόνα και η πληροφορία ταξιδεύουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς- μπορεί να ωθήσουν κάποιους σε βίαιες πρακτικές.

Στον βαθμό που στεκόμαστε δίπλα σε όσες και σε όσους καταγγέλλουν συμπεριφορές που πρόσβαλλαν την προσωπικότητα τους, οφείλουμε το κίνημα #metoo να το κρατήσουμε έξω από την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων, ώστε να μην συμβάλλουμε κι εμείς στην απαξίωση του.