Πιο λαμπερός από ποτέ ο κίτρινος χρυσός

Πιο λαμπερός από ποτέ ο κίτρινος χρυσός

Της Μαίρης Βενέτη

Ο χρυσός έχει αρχίσει και κινείται σε υψηλά εξαετίας κάνοντας μια πολύ σημαντική τεχνική διάτρηση της ζώνης των 1.376-1.392 δολαρίων/ουγγιά.

Σαν κλασικό επενδυτικό καταφύγιο, το κίτρινο μέταλλο κατ'' αρχάς τρέφεται από την αβεβαιότητα. Την οποία και ενδυνάμωσαν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, με αποκορύφωση τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ που συνέβησαν τη 13η Ιουνίου 2019, έναν μήνα μόλις μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 12 Μαΐου 2019.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1/5 της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, καθιστώντας τα ένα κρίσιμο σημείο για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Αν υπολογιστεί μόνο η μεταφορά διά θαλάσσης, τότε τα 19,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ αντιπροσωπεύουν το 49% των 40,5 εκατομμυρίων βαρελιών που μεταφέρονται συνολικά με πλοία.

Η μετάφραση σε αριθμούς της έντασης στα Στενά του Ορμούζ είναι χαρακτηριστική: οι ναύλοι στη spot αγορά των Very Large Crude Carrier (VLCC), που μεταφέρουν δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ανήλθαν στη διαδρομή Αραβικός Κόλπος - Κίνα στις 20 Ιουνίου στα 25.994 δολ. την ημέρα.

Στις 13 Ιουνίου, την ημέρα της επίθεσης στα δύο δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ, οι ναύλοι ήταν κοντά στα 12.000 δολ. την ημέρα.

Όλα αυτά μόνο καλά νέα δεν είναι για την ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Είναι όμως καλά νέα για τον χρυσό, καθώς οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στο κίτρινο μέταλλο όταν οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη υποβαθμίζονται.

Επίσης μια παρατήρηση-κλειδί είναι η εξής: Στo ράλι των κρατικών ομολόγων που λειτούργησαν ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια την περασμένη δεκαετία, η μέση απότομη άνοδος για τον χρυσό ήταν 7,2%.
Αυτή τη φορά, έχουμε ήδη να κάνουμε με μια αύξηση κατά 8%.

O ρόλος του δολαρίου

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σαφέστατα ένα σημαντικό καύσιμο που πυροδότησε την άνοδο του κίτρινου μετάλλου, αλλά η άνοδος βασίζεται και σε άλλες συνισταμένες.

Με πρώτη και καλύτερη τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Τζέρομ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 19 Ιουνίου, κατά την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα.

Πολλοί μάλιστα διαχειριστές εκτιμούν ότι η μείωση πιθανώς θα είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και όχι κατά 0,25%.

Εάν η Fed λοιπόν, προκειμένου να τονώσει την αμερικανική οικονομία που δοκιμάζεται υπό το βάρος των εμπορικών δασμών, προβεί σε σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μπορεί να δούμε μια αξιοσημείωτη περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Μάλιστα με το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων πέριξ του 2,25% και 2,5%, η Fed έχει ευρύ χώρο δράσης, δηλαδή μπορεί να κάνει και μία και δύο ή και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

Το αδύναμο δολάριο, όμως, μεταφράζεται παραδοσιακά σε ισχυρό χρυσό, καθώς η τιμή του μετάλλου εκφράζεται σε αμερικανικό δολάριο.

Αν και το γεγονός ότι ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια δεν αρκεί για να περιγράψει πλήρως τη συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού νομίσματος και των τιμών του μετάλλου, εντούτοις η τιμή του χρυσού, ο οποίος διατηρεί στο ακέραιο τον χαρακτήρα του ως επένδυση προστασίας ενός χαρτοφυλακίου, επηρεάζεται και από τις ροές κεφαλαίων που καταφέρνει να προσελκύσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και ανταγωνιστική προς τον χρυσό επενδυτική επιλογή.

Το φαινόμενο Tραμπ

Ακριβώς όμως στο γεγονός ότι ο χρυσός έχει διαφυλάξει στο ακέραιο τον τίτλο του επενδυτικού καταφυγίου, οφείλει -και θα οφείλει- ένα μεγάλο μέρος της ανόδου της τιμής του.

Σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα τείνει να κλιμακώνεται κάθε φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος ποστάρει κάτι στο Twitter, δεν προκαλεί έκπληξη που το κίτρινο μέταλλο κερδίζει πόντους κάθε φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος μυεί ολοένα και περισσότερους στις εμπορικές κόντρες ανά τον πλανήτη.

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος των κακών μακροοικονομικών στοιχείων του τελευταίου εξαμήνου οφείλεται ακριβώς σ'' αυτές τις εμπορικές κόντρες.

Η επιδείνωση της οικονομικής εικόνας στην Ευρώπη αναμένεται επίσης να παρέχει στήριξη στον χρυσό.

Ο χρυσός μπορεί να μην έχει «κουπόνια», αλλά αυτό δεν είναι μειονέκτημα σε έναν κόσμο όπου πλέον τα κρατικά χρέη στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στη Δανία, στην Αυστρία και την Ιαπωνία παρέχουν αρνητικές αποδόσεις, έτσι δεν είναι;

Αλλωστε ο Ντράγκι με τις πρόσφατες εξαγγελίες του από τη Σίντρα της Πορτογαλίας για μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου πιθανότατα και ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης -Q3- και νέας μείωσης των επιτοκίων, εκτίναξε τη γοητεία του κίτρινου μετάλλου στα ύψη.

Οι χρόνιες τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζών

Την τελευταία πενταετία έχει κορυφωθεί η τάση να προχωρούν πολλές κεντρικές τράπεζες σε σημαντικότατες αγορές χρυσού.

Μόνο στην ευρωζώνη οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ECB, κατέχουν κατά μέσο όρο το 53,9% των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε χρυσό.

Και μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν την πρωτοκαθεδρία στα αποθέματα χρυσού έχοντας το 74,9% των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό, αλλά η χρυσή τετράδα συμπληρώνεται από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Αθρόες ήταν οι αγορές χρυσού τα τελευταία χρόνια και από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που έχουν πλέον την πέμπτη και έκτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα.

Όμως μεγάλες αγορές χρυσού έχουν κάνει και οι κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Καζακστάν και η Τουρκία, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, η Ινδονησία, η Κιργιζία, η Μογγολία, οι Φιλιππίνες, η Σερβία, το Σουρινάμ και το Τατζικιστάν, με αποτέλεσμα να έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τα αποθέματά τους στο πολύτιμο μέταλλο.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μία από τις πρώτες ενδείξεις της αλλαγής όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή συνεργασία, ήταν η τάση επαναπατρισμού των αποθεμάτων τους από μια μεγάλη ομάδα χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Γιατί τα κράτη αγοράζουν χρυσό;

Οι αγορές χρυσού τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Για τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης αποτελούν έναν τρόπο να προετοιμαστούν για σκληρότερες οικονομικές συνθήκες και μια πιθανή νομισματική κρίση.

Για τον αναδυόμενο κόσμο είναι ένα μέσο να διατηρήσει έστω μερικώς τον έλεγχο στα νομίσματά του.

Γι'' αυτό και από την Τουρκία μέχρι την Κιργιζία βλέπουμε μεγάλη ενασχόληση με την αγορά χρυσού, αλλά και την αποθήκευσή του εντός των «τειχών» - προς διασφάλιση της ανεξαρτησίας.

Οι ίδιοι άλλωστε οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν άμεσα ή έμμεσα πολλές πληροφορίες για τους λόγους που τους δένουν με το χρυσό.
Η Ρωσία προβάλλει χωρίς περιτυλίγματα την ανάγκη μείωσης της έκθεσής της στο αμερικανικό δολάριο και τη θέληση της να εξασφαλίσει οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και να προστατεύσει αποτελεσματικά τις κρατικές αποταμιεύσεις από την υποτίμηση.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει δηλώσει ότι μέσω των αγορών στοχεύει να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και να κρατήσει το πολύτιμο μέταλλο ως μορφή νομίσματος, αλλά και ως μέσο αποθήκευσης αξίας.
Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι αποτελεί μέσο προστασίας από τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμα είναι ότι από τη Ρωσία ώς την Κίνα και από την Τουρκία ώς το Καζακστάν, αυτό που αντιπροσωπεύει ο χρυσός είναι ανεξαρτησία από το δολάριο και μέσο αποθήκευσης αξίας εν μέσω χρηματοοικονομικών κυρώσεων και εμπορικών πολέμων.

Ο αναδυόμενος κόσμος επιπλέον προσθέτοντας χρυσό στα αποθεματικά του κερδίζει ίσες ευκαιρίες με τις δυτικές τράπεζες.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, μήπως για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές η μεταβίβαση ενός μέρους των περιουσιακών στοιχείων σε φυσικό χρυσό είναι μια απόφαση να αναλάβουν τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου τους και να μειώσουν τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου;
Είτε πρόκειται για κεντρική τράπεζα είτε για ένα άτομο με μερικές χιλιάδες, η ουσία παραμένει η ίδια.

Πόσο μάλλον τη στιγμή που η ζώνη των 1.376-1.392 μονάδων είναι και το ιερό δισκοπότηρο της τεχνικής του εικόνας, μιας και μόνο η ανοδική της διάσπαση σε επίπεδο monthly διαγράμματος θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για τις υψηλές τιμές του 2011-2012.

* Η Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
**Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 5 Ιουλίου