Πίεση στην Καταπίεση

Πίεση στην Καταπίεση

Photo by SNTP

Του Γιάννη Κουζηνού

Μαζί πάντα με την γυναίκα μου, την Πέμπτη ζήσαμε το πως εξαπλώθηκε ο φόβος και η ανασφάλεια στην πόλη εξαιτίας των επεισοδίων κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Διάβασα κάποια ρεπορτάζ που μετέφεραν την είδηση την Πέμπτη 2/6 αλλά όλη η ουσία βρίσκεται στο πως και στο γιατί ξεκίνησαν όλα και στο πως επηρέασαν την πόλη.

Ο πρόεδρος Μαδούρο με ένα ακόμα προεδρικό διάταγμα και αδιαφορώντας ξανά για την έγκριση η όχι της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, αποφάσισε ότι πλέον η διάθεση στον κόσμο όλων των βασικών προϊόντων θα γίνεται αποκλειστικά από τα κρατικά σούπερ μάρκετ και  πόρτα πόρτα -σε μια χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων- από τις Comites Locales de Abastecimiento y Produccion (CLAP) - Τοπικές επιτροπές εφοδιασμού και παραγωγής, που απαρτίζονται αποκλειστικά από διαπιστευμένα μέλη του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι απολύτως κανένα ιδιωτικό κατάστημα δεν θα διαθέτει προϊόντα όπως  αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, γάλα, ρύζι, καφέ, χαρτί υγείας, βούτυρο, μακαρόνια κλπ. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα προϊόντα σπανίως εμφανίζονται σε ιδιωτικά καταστήματα έτσι και αλλιώς, αλλά όταν ένα κατάστημα πρόκειται να προμηθευτεί έστω και μια μικρή ποσότητα κάποιου από αυτά τα προϊόντα η είδηση ταξιδεύει σαν αστραπή και τεράστιες ουρές δημιουργούνται από πολύ νωρίς με κόσμο που περιμένει και ελπίζει η φήμη να είναι αληθινή. Άλλοτε είναι και άλλοτε όχι. Άλλοτε τα προϊόντα φτάνουν για όλους, τις περισσότερες φορές όχι.

Το προεδρικό διάταγμα μπήκε σε ισχύ την Τρίτη 31/5 αλλά καθυστέρησε να εκδοθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και κατά συνέπεια οποία ιδιωτικά καταστήματα είχαν να παραλάβουν κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα δεν είχαν την γνώση και τον χρόνο να ενημερώσουν τον κόσμο να μην μαζεύεται σε ουρές άδικα. Αυτό συνέβη και στην λεωφόρο Fuerzas Armadas στο Καράκας που υπάρχουν περισσότερα από 70 καταστήματα κατά μήκος αυτής. Γύρω στις 09:00 π.μ. που τα φορτηγά παράδοσης των προϊόντων άρχισαν να καταφθάνουν οι ουρές ήταν ήδη πολύ μεγάλες. Μαζί όμως με τα φορτηγά έκαναν την εμφάνιση τους και τα μέλη των CLAP που άρχισαν να δίνουν εντολές στους οδηγούς να ανακατευθύνουν τα φορτηγά στις κεντρικές κρατικές αποθήκες στο Ciudadela de Catia και το Fundacion de Desarrollo Endogeno Agroalimentario (Fundeca), ενός ιδρύματος που ανήκει στον κυβερνήτη της περιοχής. Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στις ουρές άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα και να φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Κατά τις 10 οι διαμαρτυρίες έγιναν πολύ πιο έντονες με την εμφάνιση της Guardia Nacional, το αντίστοιχο των ΜΑΤ στην Ελλάδα, με το πλήθος να φωνάζει "ζητάμε φαγητό, πεινάμε και μας στέλνουν την Guardia Nacional “Το ξέσπασμα επεκτάθηκε με την προσθήκη όλο και περισσότερου κόσμου από τους γύρω δρόμους και δημιουργήθηκε μια αυθόρμητη πορεία προς τον τόπο που είχε προγραμματιστεί ανοιχτή ομιλία του Μαδούρο, με τον κόσμο να φωνάζει το χαρακτηριστικό πια "Hay Hambre" που μεταφράζεται αυτολεξεί "Έχει Πείνα" και σημαίνει ότι ο κόσμος πια στην Βενεζουέλα πεινάει.

Η πορεία δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της αφού μεγάλες δυνάμεις της Guardia Nacional έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές πολιτών, αυτοπτών μαρτύρων για πυροβολισμούς προς το πλήθος από τους συνήθεις υπερασπιστές της "επαναστάσεως" τους λεγόμενους "colectivos" Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός να ξυλοκοπούνται άγρια.

ΠΗΓΗ: SNTP

Κατά τις 2 το μεσημέρι που βγήκαμε με την γυναίκα μου προς αναζήτηση...  ό,τι καταφέρουμε να βρούμε, είχε εξαπλωθεί η φήμη ότι γίνονται εκτεταμένες λεηλασίες καταστημάτων από τους διαδηλωτές. Στην είσοδο βγαίνοντας συναντήσαμε γειτόνισσες που έτρεχαν καθυστερημένα, αλαφιασμένες να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο κι όταν βρεθήκαμε πια στον δρόμο αντικρίσαμε μια πόλη που ετοιμαζόταν για πόλεμο. Ο ελάχιστος κόσμος σχεδόν έτρεχε για να γυρίσει στα σπίτια του και τα περισσότερα καταστήματα ήταν πλέον κλειστά και σφραγισμένα με τα, συνήθη εδώ στο Καράκας, βαριά ρολά ασφαλείας. Δεν το ρισκάρει κανένας πια. Δεν είναι θέμα αν, αλλά ποτέ θα γίνει ο γενικός ξεσηκωμός και ο κόσμος στην Βενεζουέλα γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή την περίπτωση θα χυθεί στην κυριολεξία αίμα.

Γυρίσαμε σπίτι μας και αργότερα μάθαμε ότι οι φήμες στην προκειμένη περίπτωση για λεηλασίες ήταν λανθασμένες. Όταν όμως βλέπεις καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο από λεηλασίες σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις λεηλασίες σε καταστήματα σε όλη την χώρα προσαρμόζεις την ζωή σου ανάλογα. Οι δημόσιες υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν δύο μέρες την εβδομάδα, τα σχολεία 4 μέρες την εβδομάδα και δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που πήραμε την κόρη μας από το μάθημα πολύ νωρίτερα με τον φόβο να μην αποκλειστεί λόγω των επεισοδίων.

ΠΗΓΗ: SNTP

Το προεδρικό διάταγμα του Μαδούρο για αποκλειστική διάθεση όλων των βασικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ και τις CLAP δημιουργεί στον κόσμο επιπλέον ανησυχία καθώς υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι η ποσότητα πλέον των τροφίμων που εισέρχονται στην χώρα είναι ελάχιστη και επιπλέον η μαύρη αγορά θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την διαφθορά στους κόλπους του καθεστώτος. Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και από πριν το συγκεκριμένο διάταγμα, υπάρχουν αναφορές ότι μέλη των CLAP πίεζαν πολίτες να υπογράψουν ενάντια στο δημοψήφισμα ανάκλησης που προωθεί η αντιπολίτευση για να τους δώσουν τρόφιμα.

Το βράδυ ο πρόεδρος Μαδούρο εμφανίστηκε στην τηλεόραση πάνω σε μια εξέδρα μπροστά σε οπαδούς του... χορεύοντας. Μην σας κάνει καθόλου εντύπωση. Είναι μια συνήθης τακτική,που ο Μαδούρο αντέγραψε από τον Τσάβες, και την εφαρμόζουν όταν θέλουν να δείξουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το συγκεκριμένο όμως αρκούδι χορεύει γιατί είναι χορτάτο. Για τον υπόλοιπο κόσμο στην Βενεζουέλα "Hay Hambre.