Πετάξτε τους έξω!

Είναι αλήθεια ότι αργήσαμε να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιούν τον χρόνο τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συμβούλια, τα υποσυμβούλια, τα υπερσυμβούλια, οι κάθε είδους επιτροπές που συνεδριάζουν για να προτείνουν λύσεις στις οποίες κάποια άλλη επιτροπή θα δώσει τη μορφή σχεδίου ώστε τις αποφάσεις να τις λάβει ένα συμβούλιο πριν τη Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι βέβαιο ότι θα αναβάλλει την τελική απόφαση για έξι μήνες...

Όλα αυτά τα εκνευριστικά, έχουν τη σοφία τους. Απορροφούν εντάσεις, αποφεύγουν τους υφάλους των πολιτικών εξελίξεων στα κράτη-μέλη (βλέπε εθνικές εκλογές), δίνουν στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών χρόνο για να «περάσουν» τα κοινά μηνύματα στην κοινή γνώμη. Ειδικά μετά το 2015 είδαμε πως  λειτουργεί αυτή η στρατηγική και μάλιστα στην περίπτωσή μας, βγήκε σε καλό. Η στρατηγική της Ένωσης είναι σοφή γιατί είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει τη συνύπαρξη χωρών με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους αλλά που τις ενώνει τουλάχιστον τούτο: ο σεβασμός στο δημοκρατικό πολίτευμα και τη λαϊκή βούληση των πολιτών των κρατών-μελών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού πήγαινε και ερχόταν από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες, όχι γιατί έπρεπε να υποστεί τα σόου του Βαρουφάκη. Για να το πούμε και αλλιώς, υπέμενε τον Βαρουφάκη επειδή έτσι έπρεπε να κάνει και έπρεπε να «κάνει έτσι» γιατί τον Βαρουφάκη τον είχε επιλέξει ο ελληνικός λαός. Από το σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία πηγάζει η ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο σεβασμός στη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου την έχει κάνει ευημερούσα υπερδύναμη και Γη της Επαγγελίας γι αυτούς που αναζητούν άσυλο στο ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όμως αυτή η τόσο επωφελής τακτική εξομάλυνσης των διαφορών των κρατών-μελών κινδυνεύει να γίνει η θηλιά που πνίξει την ΕΕ όσο διατηρεί στους κόλπους της τον δικτάτορα Όρμπαν.

Όπως έχουν αποκαλύψει πλήθος δυτικών Μέσων, με τους New York Times πιο πρόσφατα ο Όρμπαν έχει χτίσει το δικτατορικό του καθεστώς αποκλειστικά χάρις τα κονδύλια για τη Γεωργία που η χώρα του καρπώνεται σε μεγάλο βαθμό ως αγροτική που είναι.

Δεν είναι δυνατόν ο Όρμπαν να διατηρεί τη δικτατορία του με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρώπη να τον παρατηρεί να καταπατά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να αποτινάξει από πάνω της τις στάχτες του Ολοκαυτώματος, αυτού του ντροπιαστικού γεγονότος στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατάφερε να κλονίσει μέχρι και τις αρχές του Διαφωτισμού πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί ολόκληρος ο δυτικός κόσμος.

Η ανοχή στον Όρμπαν ευτελίζει τον πυρήνα και την ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η ΕΕ έχει επιδείξει τεράστια ανοχή απέναντι στην Ουγγαρία, είχε ήδη εφαρμόσει την τακτική που περιγράψαμε νωρίτερα και ο Όρμπαν αντί να συμμορφωθεί έγινε αυταρχικότερος. Τώρα, οφείλει να κινηθεί πολύ γρήγορα: αρχικά να τον αποκλείσει απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης και στη συνέχεια να αποπέμψει την Ουγγαρία από την Ένωση. Όσο ο Όρμπαν μένει εντός της ΕΕ οι ευρωπαίοι πολίτες γινόμαστε συνένοχοι στη δημιουργία μιας δικτατορίας, ο Όρμπαν έχτισε το καθεστώς του και στο δικό μας όνομα. Αρκετά. Να απομακρυνθεί άμεσα. Σήμερα. Τώρα.